Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Μείωση των πραγματικών συντελεστών εταιρικού φόρου μετά την κρίση του 2008

Μείωση των πραγματικών συντελεστών εταιρικού φόρου μετά την κρίση του 2008




Απάντηση του Π. Μοσκοβισί σε ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τη σοβαρή μείωση των πραγματικών συντελεστών εταιρικού φόρου μετά την κρίση του 2008.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  προς την Επιτροπή

Θέμα: Σοβαρή μείωση των πραγματικών συντελεστών εταιρικού φόρου μετά την κρίση του 2008

Πρόσφατη έρευνα των Financial Times αναδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες των χωρών του ΟΟΣΑ -ιδίως αυτές του τεχνολογικού και του βιομηχανικού κλάδου- επωφελούνται από τη σοβαρή μείωση των πραγματικών συντελεστών εταιρικού φόρου, όπως αυτή καταγράφεται μετά την κρίση του 2008. Ως εκ τούτου, οι πολυεθνικές συμβάλλουν λιγότερο στους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά την κρίση, επιβαρύνοντας έτσι μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προκαλώντας περικοπές στο κοινωνικό κράτος.. Μάλιστα, μετά το 2008, οι φόροι σε φυσικά πρόσωπα έχουν αυξηθεί κατά 6%. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης ότι οι ισολογισμοί σε επίπεδο ομίλου για τις τεχνολογικές εταιρείες δείχνουν πως πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα κέρδη στο εξωτερικό από ό,τι για τα κέρδη στις χώρες-έδρες τους.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα εξετάζει για να αντιμετωπίσει αυτή την κραυγαλέα φορολογική αδικία;

Ποια είναι η πραγματική μείωση στους συντελεστές εταιρικού φόρου στα κράτη - μέλη της ΕΕ από το 2008 και μετά;

Σε τι στάδιο βρίσκονται οι προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή φορολόγηση, καθώς και η διαπραγμάτευση επί της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ);


Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής


(18.6.2018)

Μία από τις κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής είναι να καταστεί η φορολογία δικαιότερη και αποτελεσματικότερη σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την τελευταία τριετία, η Επιτροπή προχώρησε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επίτευξη του στόχου αυτού, ιδίως μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις. Η στρατηγική της απαρτίστηκε από δύο σκέλη: αφενός, την ενίσχυση της διαφάνειας και, αφετέρου, την εξάλειψη των νομικών κενών και των αναντιστοιχιών μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων. Οι πρωτοβουλίες επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, και ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες δεν συμμετέχουν στην πρακτική της μεταφοράς των κερδών, ούτε σε εξελιγμένες δραστηριότητες φορολογικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος εταιρειών έχει κατά μέσο όρο μειωθεί από 23,8 % το 2008 σε 21,9 % το 2018. Δεκαπέντε κράτη μέλη είχαν χαμηλότερα ποσοστά το 2018 σε σχέση με το 2008, τέσσερα είχαν υψηλότερα ποσοστά, ενώ τα ποσοστά των υπόλοιπων χωρών παρέμειναν αμετάβλητα. Ο φόρος εισοδήματος εταιρειών κυμάνθηκε κατά τα άλλα μεταξύ 10 % και 35 % σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, οι εν λόγω συντελεστές δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκην τον πραγματικό συντελεστή του φόρου που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις. Για την ΕΕ των 28, ο συνολικός «πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής» μειώθηκε από 21,3 % το 2008 σε 20,1 % το 2017. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 17 κράτη μέλη, ενώ σε άλλα 10 αυξήθηκε. Σε ολόκληρη την ΕΕ, ο πραγματικός μέσος φορολογικός συντελεστής κυμάνθηκε μεταξύ του 9 % και του 33,4 %.

 Οι προτάσεις της Επιτροπής για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει την έγκρισή τους το συντομότερο δυνατόν.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: