Βαρουφάκης στη Bild: Θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε
Την άποψη ότι το 2015 η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να σωθεί αλλά να χρεοκοπήσει εκφράζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα. Ενας από τους λόγους είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση», υποστηρίζει ακόμη ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει:
«Το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί αλλά αυξηθεί. Απλά έχουμε περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε ακόμα περισσότερα χρέη. Παρά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ελήφθησαν δύο φορές, το χρέος αυξήθηκε. Το κράτος παραμένει χρεοκοπημένο, οι πολίτες έχουν γίνει φτωχότεροι, οι εταιρείες εξακολουθούν να χρεοκοπούν και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%. Οι εταιρείες χρωστούν χρήματα η μία στην άλλη και στο κράτος. Από την πλευρά του το κράτος χρωστά τεράστια ποσά σε εταιρείες».
«Εχουμε μια δραματική υπερφορολόγηση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν το 75% στο κράτος, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ. Αυτό σκοτώνει κυρίως τους νέους επιχειρηματίες. Στη Βουλγαρία η φορολόγηση για τους επιχειρηματίες είναι 10%. Οι εταιρείες φεύγουν τρέχοντας, και μπορεί ο τουρισμός να ανθεί τα τελευταία χρόνια αλλά οι υποδομές στην Ελλάδα δεν επαρκούν για αυτό. Χρειάζονται νέες επενδύσεις αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτό. Η άνοδος του τουρισμού δεν αρκεί για να σηκώσει το βυθισμένο πλοίο από τον πάτο της θάλασσας», υποστηρίζει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γ. Βαρουφάκης κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση ότι είπαν ψέματα.
«Η κ. Μέρκελ είπε ψέματα σε εσάς τους Γερμανούς δύο φορές μάλιστα. Η πρώτη ήταν στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση για το πρώτο πακέτο διάσωσης και είπε ότι επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Αυτό ήταν ψέμα γιατί τα χρήματα προορίζονταν για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ενάντια σε κάθε λογική είχαν δανείσει πολλά χρήματα στους εκπροσώπους της ολιγαρχίας στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες δεν έπρεπε να σωθούν αλλά θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, να υποστούμε τις συνέπειες και στη συνέχεια να μας επιτραπεί να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» και να συνεχίσουμε, κάτι που τα πακέτα διάσωσης απαγόρευαν, με αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ να αναγκαστεί να πει και ένα δεύτερο ψέμα.
Αυτό ήταν η υπόσχεση στον γερμανικό λαό ότι τα πακέτα διάσωσης θα αποπληρώνονταν με επιτόκιο, κάτι αδύνατο δεδομένης της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Εκτοτε έχει παγιδευτεί σε αυτό το ψέμα και συνεχίζει να λέει ψέματα», επισημαίνει ακόμη ο κ. Βαρουφάκης.
«Εμπιστεύομαι τον Σόιμπλε περισσότερο από τον Τσίπρα»
Στο ερώτημα σε ποια κυβέρνηση θα επέλεγε να μπει αυτήν του Τσίπρα ή του Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: Σε καμία από τις δύο αλλά αν με ρωτάτε ποιον εμπιστεύομαι περισσότερο, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Οπως αναφέρει ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος ο οποίος έλεγε τουλάχιστον ένα μέρος της αλήθειας. «Μπορούσα να εμπιστευτώ όσα μου έλεγε κατ΄ ιδίαν, ακόμη κι αν δεν ήταν πάντα τα ίδια με όσα δήλωνε δημοσίως στη Γερμανία. Πάντα τηρούσε τον λόγο του προς εμένα».
Η Μέρκελ «έχει καταστρέψει πολλούς»
Ωστόσο, όπως δηλώνει, δεν θα εμπιστευόταν ποτέ την Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα μείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που είχε σχεδόν όλη τη δύναμη και τις πιθανότητες να ενώσει την Ευρώπη, να την οδηγήσει στο μέλλον και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, αλλά απέτυχε να την εκμεταλλευτεί. Συνεχίζοντας, μάλιστα, σχετικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, σημειώνει ότι δεν ξέρει πώς κατάφερε να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει τη μεταστροφή του 2015, επισημαίνοντας ότι «έχει καταστρέψει πολλούς με την ιδιόμορφη γοητεία της».
«Το έκανε με τον Ολαντ και με Γερμανούς βουλευτές του SPD αλλά και του κόμματός της. Το ίδιο θα κάνει και με τον Μακρόν. Ο Τσίπρας ήταν μια από τις πιο εύκολες ασκήσεις για εκείνη. Του υποσχέθηκε πολλά και δεν του έδωσε τίποτα. Είχε στόχο να μας δώσει περισσότερα χρήματα και στη συνέχεια να το βουλώσουμε. Ακόμη και ο Σόιμπλε όμως είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει», συμπληρώνει.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η Αγκελα Μέρκελ είχε αρχικά καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον ίδιο από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όταν άρχισαν οι κόντρες μεταξύ του ίδιου με τον Σόιμπλε, η Καγκελάριος είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι πήρε τη σωστή απόφαση που δεν το έπραξε. «Τώρα μπορούμε να αφήσουμε Σόιμπλε και Βαρουφάκη να μαλώνουν και εμείς οι δύο να βρούμε ήρεμα μια λύση, του είπε. Όχι μόνο λοιπόν πήγε πίσω από τη δική μου πλάτη, αλλά και πίσω από την πλάτη του δικού της υπουργού», επισημαίνει.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ακόμη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου διάσωσης, όταν αυτό ακόμη συζητείτο το 2015, καθώς πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. «Το ίδιο πιστεύει και για την Ιταλία», αναφέρει.
Φοροδιαφυγή και «ολιγάρχες»
Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον απομάκρυνε ακριβώς τη στιγμή που θα επέβαλε κυρώσεις απέναντι σε «έναν μεγάλο αριθμό φοροφυγάδων στην Ελλάδα. Μεταξύ εκείνων που είχαμε εντοπίσει συγκαταλέγονταν Ελληνες ολιγάρχες και οι οικογένειες τους. Ο πρωθυπουργός με απομάκρυνε επειδή αρνήθηκα να υπογράψω το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο εκείνη ακριβώς τη στιγμή σκότωσε και το πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής», αναφέρει και υποστηρίζει ότι η τρόικα ουσιαστικά παρείχε προστασία κατά των συγκεκριμένων φοροφυγάδων.
«Μου είχε μεταφερθεί ότι οι ανώτατοι εκπρόσωποι της τρόικας, όχι οι υπουργοί Οικονομικών, ήθελαν να προστατεύσουν τους ολιγάρχες. Ηταν οι σύμμαχοι της τρόικας στην Ελλάδα, «έτρεχαν» τις τράπεζες και ήλεγχαν την κοινή γνώμη. Επρεπε να προστατευτούν», επισημαίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου