Τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης δείχνουν σε πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι διατάξεις του νόμου Κατργούγκαλου καθώς η άμεση έξοδος από την αγορά εργασίας αποδεικνύεται τελικά, συμφέρουσα λύση.
της Ρούλας Σαλούρου
Βάζοντας στη ζυγαριά, τη μείωση της σύνταξης και την αύξηση των ορίων ηλικίας που ισχύει από τον Αύγουστο του 2015, οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους είναι συμφερότερο να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Και αυτό γιατί, για την πρόωρη έξοδο, η μείωση – αν και ισχύει δια βίου – είναι μικρή, ενώ αν επιλέξουν την πλήρη σύνταξη, η αύξηση των ορίων ηλικίας τους εγκλωβίζει για πολλά χρόνια στην αναμονή. Και βέβαια, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανεργίας.
Αναλυτικά, οι 5 αυτές κατηγορίες ασφαλισμένων, για τους οποίους καθίσταται συμφέρουσα η επιλογή της άμεσης αποχώρησης με μειωμένη, έναντι της παραμονής στην εργασία με χαμηλό μισθό ή ακόμη και στην ανεργία για λήψη πλήρους σύνταξης είναι:
1. Μητέρες ανηλίκων που αποχωρούν με το καθεστώς των 5.500 ημερών ασφάλισης. Παρά την αύξηση του ορίου της πλήρους σε μακρινή προοπτική, ο περιορισμός της ποινής στην Εθνική Σύνταξη βολεύει κυρίως την εν λόγω κατηγορία.
2. Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν με 25ετία και ειδικά οι γυναίκες από τα 55 και μετά.
3Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών που αποχωρούν στα 62. Η μειωμένη παροχή είναι πλέον ευνοϊκή καθώς η σύνταξη προσαυξάνεται με τον ειδικό συντελεστή του 0,075%, ενώ η μείωση περιορίζεται στα 115 ευρώ το ανώτατο.
4. Ασφαλισμένοι που εξετάζουν την εξαγορά πλασματικών για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.Συμφέρει περισσότερο η αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στα 62 παρά η εξαγορά πλασματικών για τη χορήγηση πλήρους παροχής. Με την αύξηση του κόστους των εξαγορών για τα πλασματικά έτη, ο περιορισμός της μείωσης κάνει ιδιαίτερα θελκτική την αποχώρηση με μειωμένη παρά την αποχώρηση με πλήρη με 40ετία. Το κέρδος είναι η μη καταβολή χρημάτων για εξαγορές έναντι μιας μείωσης ως 115 ευρώ.
5. Ασφαλισμένοι που μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη στα 62 αλλά εξετάζουν την αναμονή έως τα 67 για πλήρη. Η συνταξιοδότηση στα 62 με τα γενικά όρια ηλικίας με μειωμένη συμφέρει έναντι της αναμονής για τα 67 με στόχο μια πλήρη παροχή.
Οι προϋποθέσεις για έξοδο με μειωμένη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διαμορφώνονται ως εξής :

Δημόσιο

Οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
Συνεπώς, οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55. Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56, όσοι την συμπλήρωσαν το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 57, ενώ γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία από την 1/1/2013 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

IKA – ΔΕΚΟ Τράπεζες

Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη χρειάζεται να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης αλλά και να υπάρχουν 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος τα τελευταία 5 έτη πριν την αίτηση συνταξιοδότησης. Έτσι με μειωμένη σύνταξη μπορούν να αποχωρήσουν γυναίκες και οι άνδρες ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες ασφάλισης και έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν μέσα στο 2018 το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Προσοχή. Για τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ υπάρχει πρόσθετη προϋπόθεση, εφόσον είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα ως το 2012 με συμπληρωμένα 10.000 ένσημα.

Μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα – Νέοι ασφαλισμένοι

Με μειωμένη σύνταξη μπορεί να αποχωρήσει και η μεγάλη κατηγορία των μητέρων ανηλίκων ασφαλισμένων του ΙΚΑ ή των Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη ως το 2012 με συμπληρωμένα τα 5.500 ένσημα και την ανηλικότητα τέκνου.
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 15 ετών ασφάλισης. Έτσι κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 62. Για τους νέους ασφαλισμένους ισχύει ειδική πρόσθετη προϋπόθεση να έχουν 750 ημέρες ασφάλισης τουλάχιστον, την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
πηγή: www.euro2day.gr