Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Τροποποιητικές: Συζητήσεις για την κατάργηση των προστίμων Αντιδράσεις από επαγγελματίες και φορολογούμενους

Τροποποιητικές: Συζητήσεις για την κατάργηση των προστίμων
Αντιδράσεις από επαγγελματίες και φορολογούμενους
24 Αυγ 2018 - 10:13
Picture 0 for Τροποποιητικές: Συζητήσεις για την κατάργηση των προστίμων
του Γιώργου Λαμπίρη

Σε συζητήσεις βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με θεσμικές οργανώσεις φοροτεχνικών, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης αναφορικά με την επιβολή προστίμων για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους ταΦορολογικά Νεα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις κυρίως από πλευράς επαγγελματιών, αλλά και από πλευράς φορολογουμένων, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που υποβάλλεται εμπρόθεσμα η αρχική δήλωση, δεν θα πρέπει να τιμωρείται όποιος φορολογούμενος προχωρήσει σε διορθώσεις στη συνέχεια.

Ζυμώσεις στο οικονομικό και φορολογικό επιτελείο

Θυμίζουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε στη διάρκεια της χρονιάς σχετική δέσμευση, τόσο από πλευράς του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, όσο και από πλευράς της υφυπουργού Οικονομικών, Αικατερίνης Παπανάτσιου, με διάθεση εξορθολογισμού του ισχύοντος πλαισίου.

Παλαιότερα, η επιβολή των προστίμων ίσχυε και για τις δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά και για τους παρακρατούμενους φόρους, καθεστώς το οποίο στη συνέχεια μεταβλήθηκε με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων για τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, το πιθανότερο είναι ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση, σχετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει την κατάργηση των προστίμων για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Πρόκειται για μία διαδικασία με μακρά διαδρομή στο φορολογικό περιβάλλον, βάσει της οποίας όσοι προβούν σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές, επιβαρύνονται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: