Προϋπολογισμός: 300 εκατ. ευρώ χωρίζουν κυβέρνηση-ΕΕ
Οι αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία και η ανάγκη για «μαξιλάρι ασφαλείας». Η εκκρεμότητα για τις συντάξεις και τα στοιχεία που θα δείξουν αν επιτυγχάνεται η συμφωνία με την Κομισιόν για τα βασικά μεγέθη
Μια απόσταση 200-300 εκατ. ευρώ, συν κάτι παραπάνω για «μαξιλάρι ασφαλείας» σε όρους δημοσιονομικούς καθώς και μια πολιτική απόφαση, φαίνεται να χωρίζουν την κυβέρνηση από την υλοποίηση του σχεδίου μη εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επεκτατικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών της για:
1. μη εφαρμογή των νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις
2. μη εφαρμογή των προνομοθετημένων αντίμετρων
3. εφαρμογή πακέτου θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ
οδηγεί σε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ (3,56% ανέφερε το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου) το 2019. Το σενάριο αυτό από τη δημοσιονομική του αξιολόγηση δεν υιοθετούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εκτιμώντας πως υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σκόπιμο να υπάρχει ένα «περιθώριο ασφαλείας»,καθώς ο συνδυασμός της διεθνούς αναταραχής στις αγορές και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ακόμα και εάν δεν προκύψουν έξτρα βαθμοί αβεβαιότητας από άλλους παράγοντες (π.χ. αποτελέσματα ευρωεκλογών, διεύρυνση της κρίσης με επίκεντρο την Ιταλία), καθιστούν επιθυμητή μια βάσιμη πρόβλεψη υπερπλεονάσματος.
Τα «νούμερα» δεν έχουν κλειδώσει και η «απόσταση» πριν από ένα μήνα ήταν μεγαλύτερη. Δεν αποκλείεται δε, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, στο τέλος των συζητήσεων τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη βάση νεοτέρων στοιχείων να πείσουν τους δανειστές.
Αν η ψαλίδα παραμείνει ανοιχτή, όμως, είτε θα πρέπει να περιοριστεί το ήδη ψαλιδισμένο πακέτο θετικών μέτρων (765 εκατ. ευρώ), είτε να κοπούν έστω και κατά ένα μικρότερο ποσοστό οι συντάξεις, είτε να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 263 εκατ. ευρώ, των ασφαλιστικών εισφορών επαγγελματιών (177 εκατ. ευρώ) και επιπρόσθετα των ασφαλιστικών εισφορών των νέων (103 εκατ. ευρώ), καθώς και να χορηγηθεί επίδομα ενοικίου (200 εκατ. ευρώ).
Υπουργείο Οικονομικών και Κομισιόν το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε κοινές εκτιμήσεις επί των δημοσιονομικών, ώστε να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου. Σε εκείνο το κείμενο δεν υπάρχουν ούτε πίνακες «αμετάβλητων πολιτικών» στους οποίους να παρατίθενται δεδομένα αναφορικά με το τι θα συνέβαινε εάν δεν μεσολαβούσε καμία αλλαγή σε ισχύουσες διατάξεις και πολιτικές, ούτε σενάρια προθέσεων όπως συνέβη στο προσχέδιο.
Αυτό σημαίνει βέβαια πως έως τότε θα πρέπει να έχει ανάψει και το πράσινο φως από το Eurogroup για τη μη εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων. Οι ενδείξεις από την Κομισιόν μέχρι τώρα δείχνουν ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αν βγαίνουν τα νούμερα, δεν θα τεθεί ζήτημα για τη μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου