Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Πού δημιουργούνται τώρα οι περισσότερες θέσεις εργασίας

Πού δημιουργούνται τώρα οι περισσότερες θέσεις εργασίας

Τον... υδροκεφαλισμό που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας καταγράφει έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών. Τα τρία επαγγέλματα που καλύπτουν το 25% της αγοράς εργασίας και πού υπάρχει ο μεγαλύτερος δυναμισμός.
Πού δημιουργούνται τώρα οι περισσότερες θέσεις εργασίας
Επάγγελμα πωλητήςαγρότης ή υπάλληλος γενικών καθηκόντων, δηλώνει το 1/4 του συνόλου των εργαζόμενων στην Ελλάδα.
Την υπερσυγκέντρωση της απασχόλησης σε μόλις τρία από τα συνολικά 126 επαγγέλματα που υπάρχουν στη χώρα μας, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την αγορά εργασίας που παρουσιάστηκε χθες.
Μάλιστα, το άλλο 1/4 των μισθωτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες πολυετών και μη καλλιεργειών, εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο σε ειδικευμένα καταστήματα, καθώς και εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Οι μελετητές αναγνωρίζουν, αφενός, πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο θετικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου, πως αγρότες και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2015-2016, είναι οι δύο κλάδοι με τους περισσότερους εργαζόμενους.
Ως προς τη δυναμική, τα επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο δυναμισμό είναι οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων. 
Ακολουθούν επαγγέλματα όπως οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (βοηθοί λογιστών).
Αναλυτικά, οι μελετητές της έκθεσης καταγράφουν τα στοιχεία που δείχνουν πως το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.
Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το 2014 έως το 2017 (με διακυμάνσεις μεταξύ των ετών), κάτι που δεν εκπλήσσει, δεδομένης της αυξανόμενης αντιπροσώπευσης στην αγορά εργασίας επαγγελμάτων που συνδέονται με τον τουρισμό, με αυξημένη ωστόσο την επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και την έντονη εποχικότητα που τα χαρακτηρίζει.
Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος βάσει ισοζυγίου από το 2014-2017 (επίσης με διακυμάνσεις, λόγω της μείωσης του ισοζυγίου το 2017), εύρημα που ερμηνεύει και την ευρύτερη δυναμική στο επάγγελμα των πωλητών.
Οι δύο κλάδοι στους οποίους το αρχικό αρνητικό ισοζύγιο του 2014 βελτιώνεται ιδιαίτερα το 2015 και μετά εμφανίζεται θετικό, είναι η Δημόσια διοίκηση και άμυνα, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και οι Τηλεπικοινωνίες κατά κύριο λόγο, εξαιτίας των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την απασχόληση στον αγροτικό τομέα, στη δεύτερη θέση για το 2011, 2012, 2013 και 2014 ως προς την απασχόλησης βρίσκεται ο κλάδος «Κρατική Διοίκηση, οικονομική και κοινωνική πολιτική». Το 2011 απασχολούσε 191.884 εργαζόμενους και μέχρι το 2014 ακολούθησε πτωτική πορεία ενώ το 2015 και 2016 παρουσίασε ανάκαμψη (157.532 και 164.887 ) και το 2017 μείωση, ώστε τελικά ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε στους 158.579.
Ωστόσο, τα πολυπληθέστερα επαγγέλματα δεν είναι και τα πιο δυναμικά. Πιο δυναμικά επαγγέλματα είναι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων και ακολουθούν οι πωλητές, ενώ πιο δυναμικός κλάδος είναι αυτός που αφορά τις δραστηριότητες εστιατορίων.
Εν τω μεταξύ, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) φαίνεται πως υποκαθιστούν τις ατομικές, ως απόρροια κυρίως του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος.
Παράλληλα, η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού κατέχει σχετικά απλές δεξιότητες, απόρροια του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθούν βέβαια, ειδικότητες όπως πολιτικοί μηχανικοί, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναλυτές υπολογιστικών συστημάτων και άλλοι απασχολούμενοι με υψηλού επιπέδου δεξιότητες καθώς και ασχολούμενοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: