Οι τρεις κλάδοι που βρίσκονται στο στόχαστρο των φοροελέγχων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Ελεγκτική έφοδο σε τρεις κλάδους της οικονομίας έχει εξαπολύσει η φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας με ιδιαίτερη βαρύτητα για τα δημόσια ταμεία καθώς αποφέρουν σημαντικά φορολογικά έσοδα. Οι έλεγχοι είναι ειδικού τύπου, όπως τους αποκαλούν αρμόδια ελεγκτικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης, και αφορούν τον κλάδο διακίνησης εισαγωγών και εξαγωγών τσιμέντου, τον κλάδο παραγωγής διακίνησης, εξαγωγών και εισαγωγών αναψυκτικών καθώς και τον νέο κλάδο αξιοποίησης και εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού.
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μιλούν για συντονισμένους ελέγχους στους κλάδους τσιμέντου και αναψυκτικών σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές. Οι έλεγχοι στους δυο κλάδους, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς. Είναι προληπτικού χαρακτήρα, δηλαδή στοχεύουν στο να αποτρέψουν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή αλλά και να εντοπίσουν τυχόν φορολογικές παραβατικές πρακτικές. Στον κλάδο της οικονομίας διαμοιρασμού η ΑΑΔΕ πρόκειται, όπως σημειώνουν πηγές του επιτελείου της Καραγιώργη Σερβίας, να λάβει σύντομα τα στοιχεία των ιδιοκτητών-εκμεταλλευτών από τρεις ιντερνετικές πλατοφόρμες διαμοιρασμού προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι στους κλάδους τσιμέντου αλλά και αναψυκτικών αφορούν τα εξής:
- Καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ σε διασυνοριακό επίπεδο. Επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε υποθέσεις κλοπής ΦΠΑ, όπως, για παράδειγμα, σε τριγωνικές συναλλαγές με τη μέθοδο του "εξαφανισμένου εμπόρου". Η σημαντικότερη από τις πρακτικές μη απόδοσης του ΦΠΑ είναι αυτή των τριγωνικών συναλλαγών. Όπως εξηγούν οι ελεγκτές που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, η πρακτική αυτή συνίσταται στην πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων με αντίστοιχη πληρωμή ΦΠΑ από τη μια επιχείρηση στην άλλη. Ωστόσο, μια επιχείρηση της αλυσίδας "εξαφανίζεται" χωρίς να αποδώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Έτσι χάνονται φορολογικά έσοδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο ΦΠΑ θεωρείται ευρωπαϊκός φορολογικός πόρος.
- Παραβιάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας και γενικά των διαδικασιών για τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων.
- Πρακτική των υποτιμολογήσεων και ενδοομιλικών συναλλαγών που στοχεύουν στη μεταφορά κερδών σε χώρες όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος σε σχέση με την Ελλάδα. Με την πρακτική αυτή επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιλέγουν, όμως, να πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ τους και μέσω των κατάλληλων πρακτικών τιμολόγησης εμφανίζουν τα υψηλότερα κέρδη τους σε κράτη μέλη που έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, επιλέγεται η Βουλγαρία και η Κύπρος που έχουν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 12,5% και 10% αντίστοιχα ενώ στην Ελλάδα είναι 28% (με προοπτική μείωσης τα επόμενα χρόνια).
- Μη δήλωση στην Ελλάδα κερδών που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μη καταβολή ΦΠΑ σε πωλήσεις από απόσταση σε άλλα κράτη μέλη, μη καταβολή του ΦΠΑ σε κράτος μέλος, ή καταβολή ΦΠΑ σε κράτος μέλος σε χαμηλότερο συντελεστή.
Οι έλεγχοι είναι συντονισμένοι έλεγχοι στις φορολογικές υποχρεώσεις μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων, τους οποίους διενεργούν δύο ή περισσότερες χώρες στα αντίστοιχα εδάφη τους. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται συντονισμένα από τις εμπλεκόμενες χώρες επειδή έχουν κοινά ή συμπληρωματικά συμφέροντα. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διασταυρώσεις Airbnb
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και ημέρες η φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, πρόκειται να λάβει στοιχεία ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ακινήτων από τρεις ινερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού. Πρόκειται για τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Homeaway. Τα στοιχεία που θα λάβει η φορολογική διοίκηση θα αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπισθούν φορολογούμενοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά δεν δηλώνουν τη σχετική δραστηριότητα και τα εισοδήματα στην Eφορία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ιντερνετικών πλατφορμών υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό μητρώο περίπου 60.000 ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις πως αρκετοί και από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν από τις μισθώσεις μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών.
Για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων, εκτός από τη λήψη των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει τα εξής:
- Διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της "προσποίησης του πελάτη". Με δεδομένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας του μοναδικού κωδικού εκμισθούμενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό μητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθμό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της πραγματικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, μέσω του Ε9 του ιδιοκτήτη του.
- Λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασμάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία με τις τραπεζικές αρχές ενώ ήδη η φορολογική διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωμών από τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών.
Σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο θα επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος εισοδήματος με προσαυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου