Deutsche Bank: Το κόστος ζωής στην Αθήνα και 55 ακόμη πόλεις ανά τον κόσμο
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 13:39
UPD:13:42
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Η Αθήνα παραμένει σχετικά χαμηλά στον δείκτη ποιότητας ζωής, αν και έχει ανέβει θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της Deutsche Bank, με την οποία χαρτογραφεί τις απολαβές, το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το κόστος της βενζίνης στην ελληνική πρωτεύουσα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, ενώ πολύ ακριβά σε σχέση με άλλους καταναλωτές πληρώνουμε και τα ακριβά έξυπνα κίνητα. «Μην χάσετε ή χαλάσετε το iPhone σας όσο είστε σε διακοπές στην Ελλάδα» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της γερμανικής τράπεζας. Τι ισχύει για μισθούς, ενοίκια και καθημερινές απολαύσεις.
Στον δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος υπολογίζεται βάση παραγόντων όπως το κόστος ζωής και η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ποιότητα του περιβάλλοντος, η Αθήνα είναι στην 34η θέση μεταξύ 56 πόλεων ανά τον κόσμο, έχοντας ανέβει τέσσερα σκαλοπάτια σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά και το 2014. Την πρωτιά διατηρεί η Ζυρίχη, ενώ στην πρώτη πεντάδα συναντάμε επίσης το Ουέλινγκτον (Νέα Ζηλανδία), την Κοπεγχάγη, το Εδιμβούργο και τη Βιέννη.
Όσον αφορά στους μισθούς/ εισοδήματα, η Ζυρίχη χάνει φέτος την πρώτη θέση, καθώς την υποσκελίζει το Σαν Φρανσίσκο. Οι καθαρές μηνιαίες απολαβές ενός μέσου εργαζόμενου στην Αθήνα είναι 853 δολάρια, γεγονός που κατατάσσει την πόλη στη 42η θέση μεταξύ 56 πόλεων. Οι απολαβές είναι μάλιστα 16% χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Στο Σαν Φρανσίσκο ο μέσος εργαζόμενος λαμβάνει 6.526 δολάρια μηνιαίως, στη Ζυρίζη περί τα 5.900 δολάρια, στη Νέα Υόρκη λίγο πάνω από 4.610 δολάρια και στη Βοστόνη 4.288 δολάρια.
Η Ζυρίχη μπορεί να έχασε την πρωτιά στους μισθούς, αλλά εξακολουθεί πάντως να είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες, ακολουθούμενη συνήθως από πόλεις σκανδιναβικών χωρών και μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.
Εξαίρεση με σε αυτή τη γενική εικόνα είναι η Αθήνα στον τομέα των καυσίμων. Φιγουράρει στην έκτη θέση μεταξύ των πόλεων με την πιο ακριβή βενζίνη, έχοντας ανέβει δύο θέσεις σε σχέση με το 2014 και τέσσερις σε σχέση με πέρυσι. Φέτος οι Αθηναίοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,78 δολ. ανά λίτρο βενζίνης, ενώ πέρυσι πλήρωναν 1,83 δολ. και πριν από πέντε χρόνια 2,33 δολάρια. Η τιμή έχει υποχωρήσει περισσότερο σε άλλες πόλεις, ενώ και το ευρώ έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, γεγονός που εξηγεί την άνοδο της ελληνικής πρωτεύουσας στην παγκόσμια κατάταξη. Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε μία ασιατική και τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις: Το Χονγκ Κονγκ, το Όσλο, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο και το Ελσίνκι, ενώ μία θέση κάτω από την Αθήνα βρίσκεται το Παρίσι.
Στις τιμές ενοικίων από την άλλη το κόστος για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στην Αθήνα έχει μειωθεί 7% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας στα 597 δολάρια, με αποτέλεσμα η πόλη να κατατάσσεται 47η. Το κόστος απέχει βέβαια αισθητά από τα ενοίκια στο Χονγκ Κονγκ, όπου η μέση τιμή για διαμέρισμα δύο δωματίων είναι 3.685 δολάρια το μήνα ή το Σαν Φρανσίσκο, όπου ο ενοικιαστής καλείται να πληρώσει 3.631 δολάρια τον μήνα. Στην τρίτη θέση η Νέα Υόρκη με μέσο ενοίκιο 2.910 δολαρίων.
Στην ενοικίαση αυτοκινήτου είμαστε αρκετά υψηλότερα, στην 17η θέση, με το μέσο κόστος στα 112,9 δολάρια ημερησίως.
Η Αθήνα είναι επίσης σχετικά φθηνή πόλη στην πρόσβαση σε Διαδίκτυο (39η). Ενώ όμως στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας καλείται κανείς να πληρώσει μόλις 9 δολάρια το μήνα για τη χρήση σύνδεσης 8 bps και στη Μόσχα 7 δολάρια το μήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα πληρώνει 21 δολάρια. Το Ίντερνετ στοιχίζει πιο ακριβά από οπουδήποτε αλλού στο Ντομπάι, ενώ τη δεύτερη θέση μοιράζονται το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Δουβλίνο.
Όσον αφορά σε άλλες καθημερινές απολαύσεις όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, η Αθήνα φιγουράρει στην 22η θέση παγκοσμίως (για έναν καπουτσίνο) και στην 15η αντίστοιχα (για ένα μπουκάλι 2 λίτρων Coca Cola), ενώ είναι 27η στο κόστος της μπίρας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χώρα μας στις τιμές των έξυπνων κινητών. Συγκεκριμένα, η Αθήνα είναι η 5η ακριβότερη χώρα στον κόσμο για να αγοράσει κανείς iPhone XS (1.591 δολάρια). Υπάρχουν βέβαια και... χειρότερα. Τα πιο ακριβά τα συναντάμε στo Σάο Πάολο της Βραζιλίας (2.050 δολάρια) και στην Κωνσταντινούπολη (1.880 δολάρια). Στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο μοντέλο στοιχίζει 1.541 δολάρια.
Μπορείτε να δείτε όλη την έρευνα της Deutsche Bank εδώ:
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου