Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η χώρα των αρνητικών επιτοκίων και... στα στεγαστικά δάνεια

Η χώρα των αρνητικών επιτοκίων και... στα στεγαστικά δάνεια

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 10:09
 
UPD:10:35
REUTERS/Bob Strong
A- A A+
Υπάρχει μία χώρα στην Ευρώπη, όπου οι αγοραστές κατοικιών έχουν εξασφαλίσει αρνητικά επιτόκια για δάνεια με ωριμάνσεις έως και πέντε χρόνια. Είναι η χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων συνδεόμενων με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και εκείνη που έχει αρνητικά επιτόκια για περισσότερο καιρό από οποιαδήποτε άλλη οικονομία στον κόσμο. 
Ο λόγος για τη Δανία, όπου οι δημοπρασίες αναχρηματοδότησης ομολόγων με υποθήκες την τελευταία εβδομάδα έδωσαν μέσο αρνητικό επιτόκιο -0,23% για τα ομόλογα διάρκειας ενός έτους, -0,28% για τα διάρκειας τριών ετών και -0,04% για τα διάρκειας πέντε ετών. 
Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στη Δανία, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη την προμήθεια, που καταβάλλουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες, αντανακλούν την παγκόσμια στροφή στο περιβάλλον της νομισματικής πολιτικής, που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλλουν τα όποια σχέδια αύξησης επιτοκίων εν μέσω επίμονων ανησυχιών για την ανάπτυξη. 
Στην Κοπεγχάγη η κεντρική τράπεζα ώθησε το βασικό επιτόκιο κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στα μέσα του 2012, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τη σύνδεση της κορόνας στο ευρώ. Με τα επιτόκια να μένουν σε αρνητικό έδαφος επί επτά χρόνια, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού έχει περάσει και στα νοικοκυριά, τα οποία πληρώνουν περίπου 1% για δάνειο 30 ετών.
Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: