Τρέχουν να ρυθμίσουν χρέη : Χιλιάδες αιτήσεις για 120 δόσεις σε εφορία και Ταμεία
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα Ταμεία.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα Ταμεία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα.
Ειδικότερα, ξεπέρασε τους 13.000 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Συνολικά από χθες που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότεροι από 99.000 φορολογούμενοι την έχουν επισκεφθεί για να ενημερωθούν σχετικά με τις οφειλές τους, τις δόσεις που δικαιούνται και άλλες λεπτομέρειες για τη ρύθμιση.
Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και για την ρύθμιση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ, που άνοιξε πριν από μερικές ώρες.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ήδη υποβλήθηκαν 3.500 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών. Εξ αυτών, οι περίπου 3.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από μη μισθωτούς και οι υπόλοιπες από επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα που άνοιξε σήμερα το μεσημέρι, θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πώς θα κάνετε την αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών των Ταμείων
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποστηρίζεται ηλεκτρονικά και εξελίσσεται σε δύο στάδια:
1ο στάδιο
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΩΣ 31/12/2018 – ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1/1/2002-31/12/2016
Μετά την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζονται τα πιο κάτω στοιχεία:
Στοιχεία ταυτοποίησης
• Εμφανίζονται τα ταυτοτικά σας στοιχεία τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ.
• Εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.
Παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής και καταχώρισης νέων στοιχείων.
Στοιχεία Μητρώου
Εμφανίζονται τα Μητρώα ασφάλισης των π. Φορέων, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στα οποία έχετε πραγματοποιήσει εγγραφή. (Στην περίπτωση που διαφωνείτε ή επιθυμείτε συμπλήρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Τοπική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ και στη συνέχεια να επανέλθετε.)
Ανάλυση οφειλών
Α. Οι ασφαλιστικές οφειλές μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου 1/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη.
Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08 ευρώ).
Οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:
α. Σύνταξη 117,22 ευρώ
β. Ασθένεια 40,73 ευρώ
Αντίστοιχα, η επαναπροσδιοριζόμενη μηνιαία εισφορά για το ΕΤΕΑEΠ είναι:
α. Επικουρική ασφάλιση 41,03 ευρώ
β. Εφάπαξ παροχές 23,44 ευρώ
Στις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να επανυπολογιστούν εμφανίζονται δύο πίνακες ανά φορέα ασφάλισης.
Αντίστοιχα, για οφειλές που δεν επανυπολογίζονται εμφανίζεται ένας πίνακας ανά φορέα.
Οι πίνακες περιλαμβάνουν στοιχεία χρόνου ασφάλισης υπολογιζόμενου σε μήνες, βασική οφειλή, επιβαρύνσεις και σύνολα.
Στις επιβαρύνσεις έχει υπολογιστεί η έκπτωση που προβλέπεται, ανά περίπτωση (85% ή 100%).
Β. Εάν επιλέξετε να προωθηθούν οι οφειλές σας προς ένταξη στη νέα ρύθμιση, τυχόν προηγούμενη ενεργή ρύθμιση θα διακοπεί και τα δικαιώματα και ευεργετήματα που προέβλεπε θα απολεσθούν.
Εάν οι οφειλές σας έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) και δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, μπορείτε να τις εντάξετε στη νέα ρύθμιση. Για να απεικονιστούν οι οφειλές στην πλατφόρμα, θα πρέπει πρώτα να υποβάλλετε στην Τοπική Υπηρεσία ΕΦΚΑ στην οποία υπάγεστε δήλωση παραίτησης από το αρμόδιο δικαστήριο.
Εάν εκκρεμεί αίτημά σας για διαγραφή οφειλών λόγω «εύλογης» αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση καταβολής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 4554/2018, οι οφειλές σας δεν εμφανίζονται. Θα εμφανιστούν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης.
Τυχόν οφειλές που δεν περιλαμβάνονται ή θα προκύψουν θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.
Γ. Οι οφειλές προς όλους τους φορείς ενδέχεται να μην εμφανίζονται ταυτόχρονα, όταν εκτελούνται εργασίες προσδιορισμού τους.
Μπορείτε να οριστικοποιήσετε το αίτημά σας με τις ήδη αναρτημένες οφειλές.
Όταν αναρτηθούν οι υπόλοιπες οφειλές, θα προωθηθούν προς ένταξη στη ρύθμιση σύμφωνα με την αρχική σας επιλογή.
Εάν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σας, θα πρέπει να αναμένετε την ανάρτηση των υπόλοιπων οφειλών.
Υποβολή αίτησης
Με την υποβολή της αίτησης:
α. Επιλέγετε τον υπολογισμό των οφειλών σας ρυθμισμένων ή μη, με επανυπολογισμό ή χωρίς επανυπολογισμό.
β. Αποδέχεστε την προώθηση των οφειλών σας στο ΚΕΑΟ ή την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων (εάν έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί) προς ένταξη στις ρυθμίσεις του Ν. 4611/2019.
2ο στάδιο
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματός σας στο 1ο στάδιο, οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:
Ø Στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών σας.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισκεφθείτε το σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση.
Παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.
Ø Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον έχετε υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.
Αναλυτικότερα για το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση μπορείτε να ενημερωθείτε από την εγκύκλιο … του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και την αρ. πρωτ. 110632/21.5.2019 εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr), καθώς και από την ενότητα «Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις» (www.efka.gov.gr).
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Οι οφειλέτες θα βρουν τη σχετική εφαρμογή μπαίνοντας στην aade.gr πατώντας «Πολίτες» και κατόπιν «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και είσοδος στην εφαρμογή.
Για όσους ενταχθούν στην πλατφόρμα, προσφέρεται μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων σε ποσοστό από 10% έως και 100%, αναστολή λήψης των αναγκαστικών μέτρων αλλά και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.
Επίσης, όσοι φορολογούμενοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα χρήματά τους.
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
- Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;
H ρύθμιση έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των φυσικών προσώπων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.
- Με ποιες προϋποθέσεις;
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
- Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;
Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.
- Σε πόσες δόσεις ρυθμίζει κανείς τα χρέη του και από τι εξαρτάται;
Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
- Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.
Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
- Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους, οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
- Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.)
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εισάγεται ρύθμιση ανάλογη με αυτήν για τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των νομικών αυτών προσώπων.
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
- Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;
Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.
- Με ποιες προϋποθέσεις;
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή έως και το 2017, εκτός αν το νομικό πρόσωπο έχει προβεί σε παύση εργασιών, οπότε η 5ετία υπολογίζεται έως το έτος διακοπής εργασιών.
- Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να υπαχθούν στη ρύθμιση;
Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.
- Σε πόσες δόσεις ρυθμίζουν τα χρέη τους και από τι εξαρτάται;
Εισάγονται δύο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής.
Α) Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις.
Β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 ευρώ.
Α) Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις.
Β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 ευρώ.
- Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
- Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή στις φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
- Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
(αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων)
(αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων)
1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.
Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).
Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).
2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 13.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες 3.000 € Χ 4% = 120 € (ετήσια ικανότητα αποπληρωμής)
Άρα, μηνιαία ικανότητα 120 / 12 = 10 €
Λόγω της ελάχιστης καταβολής 30 € ανά μήνα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 30 = 100. Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 100 δόσεις.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες 3.000 € Χ 4% = 120 € (ετήσια ικανότητα αποπληρωμής)
Άρα, μηνιαία ικανότητα 120 / 12 = 10 €
Λόγω της ελάχιστης καταβολής 30 € ανά μήνα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 30 = 100. Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 100 δόσεις.
3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.
Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.
Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.
4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 51.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Για τις επόμενες επιπλέον 20.000 € Χ 12% = 2.400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 15% = 150 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 3.950 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 3.950/ 12 = 329,17 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 329,17 = 9,11, άρα 9 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις ελάχιστες 18 δόσεις.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Για τις επόμενες επιπλέον 20.000 € Χ 12% = 2.400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 15% = 150 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 3.950 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 3.950/ 12 = 329,17 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 329,17 = 9,11, άρα 9 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις ελάχιστες 18 δόσεις.
5. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.
6. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου