Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Στοίχημα η απόδοση των 120 δόσεων Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ η πορεία των αιτήσεων

Στοίχημα η απόδοση των 120 δόσεων

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ η πορεία των αιτήσεων
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 09:22
 
UPD:09:26
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr
Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μπήκε ήδη η πορεία των αιτήσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Το θέμα παρουσιάζει έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη καταγραφεί μεγάλη διαφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εκπροσώπους των θεσμών όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό οι δύο ρυθμίσεις: τόσο αυτή για τα χρέη προς την εφορία όσο και η αντίστοιχη για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία ενεργοποιήθηκε χθες.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσβλέπει σε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις δύο ρυθμίσεις: η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει μιλήσει για κέρδος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019, παρά το γεγονός ότι μέσω της ρύθμισης θα υπάρξουν και ασφαλισμένοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ποσοτικοποίησε το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα 200 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί, από την άλλη πλευρά, βλέπουν «πλήγμα» στην κουλτούρα πληρωμών και «τρύπα» η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 0,5% του ΑΕΠ. 
Αυξημένο ενδιαφέρον
Από το πρώτο κιόλας 24ωρο φάνηκε αυξημένο ενδιαφέρον των οφειλετών για τη ρύθμιση στην εφορία. Μέχρι και νωρίς χθες το απόγευμα είχαν γίνει 104.000 επισκέψεις στην πλατφόρμα, ενώ ολοκληρώθηκαν ήδη περισσότερες από 13.500 ρυθμίσεις. Ο αριθμός αναμένεται να είναι αυξητικός με εκθετικό ρυθμό, δεδομένου ότι και το χρονοδιάγραμμα της ρύθμισης για την εφορία είναι πολύ πιο «πιεστικό» σε σχέση με το αντίστοιχο των ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ.: η προθεσμία για την εφορία εκπνέει στις 28/06, αν και αναμένεται να υπάρξει παράταση, σε αντίθεση με τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου). 
Για τον υπολογισμό των συνεπειών των δύο ρυθμίσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο ο ρυθμός της προσέλευσης, όσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οφειλέτη. Η συμμετοχή στη ρύθμιση οφειλετών που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν τίποτα, είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο μεταφράζεται σε καθαρό θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, απώλειες εσόδων προκύπτουν από τη συμμετοχή οφειλετών που ναι μεν βαρύνονταν με ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά κατέβαλλαν κάθε μήνα σημαντικά ποσά είτε στην εφορία είτε στο ασφαλιστικό ταμείο για να κρατήσουν το χρέος σε λογικά πλαίσια. 
Για το υπουργείο Οικονομικών οι εισπράξεις από «φόρους παρελθόντων ετών» αποτέλεσαν μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων την τελευταία 4ετία, καθώς κάθε χρόνο εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία ακόμη και ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Για να μην υπάρξει «τρύπα» θα πρέπει η φετινή επίδοση να είναι τουλάχιστον ίδια ή και καλύτερη. 
Ισχυρά κίνητρα
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο ρυθμίσεις δίνουν ισχυρά κίνητρα όχι μόνο για τη συμμετοχή, αλλά και για την καταβολή όσο το δυνατόν υψηλότερης δόσης. 
Στο οικονομικό επιτελείο επικαλούνται ένα ακόμη επιχείρημα για να υπερασπιστούν την άποψη ότι οι δύο ρυθμίσεις δεν θα προκαλέσουν ζημιά στον προϋπολογισμό. Ότι και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση που δεν εξοφλούνται ή δεν τακτοποιούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις.
Τέλος, επειδή το θέμα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού θα τεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου (δεδομένου ότι θα έχει προηγηθεί και η δημοσίευση της έκθεσης των θεσμών από τις 5 του επόμενου μήνα), το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει στα χέρια του όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά στοιχεία από τη ρύθμιση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.   
Γερμανικό «καμπανάκι» για τα μέτρα ελάφρυνσης
Το πακέτο των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εγείρει έντονες ενστάσεις στους διεθνείς κύκλους και μεταξύ των θεσμών, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt», η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «κυρώσεων» σε βάρος της Αθήνας μετά τις ευρωεκλογές.
Μετά τους πιστωτές της χώρας, που έμαθαν για τα «δώρα» από τα μέσα ενημέρωσης, τώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκφράζουν ανησυχίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα. 
«Ο Τσίπρας πέρασε τα μέτρα από το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα. Άρχισαν να ισχύουν τη Δευτέρα - εγκαίρως για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η ψήφος της Κυριακής θεωρείται σημαντική δοκιμασία για τις εθνικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις πολύ χαμηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας θέλει να βελτιώσει τις πιθανότητές του με τα εκλογικά δώρα, που όμως επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από εδώ και στο εξής».
Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού προβληματίζει τις αγορές, υπογραμμίζει η «Handelsblatt». Ο οίκος Fitch Ratings προειδοποίησε σε ανάλυσή του για μια επικείμενη «κλιμάκωση των εντάσεων» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και για την «αυξανόμενη αβεβαιότητα» για την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Η Fitch βλέπει στα μέτρα την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα «έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: