Μεγαλύτερες μειώσεις φόρων στο τουριστικό πακέτο ζητούν οι επιχειρήσεις
Μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στη φορολόγηση του τουριστικού πακέτου, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού- σε μια κρίσιμη μάλιστα χρονική συγκυρία όπου χώρες της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος καταγράφουν ανοδική ζήτηση- ζητούν οι επιχειρηματίες της αγοράς.
Τις δύο επιστολές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο (8 και 10 Μαΐου) ακολούθησε χθεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε και που συμπεριλαμβάνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως όπως σημειώνει, η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέχει κίνητρα και ελαφρύνσεις, αν και αρχικά ενθαρρυντική, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στερείται συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού. "Από την μία πλευρά, η απουσία πρόβλεψης για τον κλάδο των μεταφορών στη δέσμη μέτρων και από την άλλη οι πρόσφατες διευκρινίσεις για την τελικά μερική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλούν έντονο προβληματισμό".
"Η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 10ετία ο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δυσμενείς επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας", συνεχίζει.
Πριν δύο μέρες άλλωστε είχε δημοσιοποιηθεί μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, όπου φαινόταν πως η μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης μεταξύ 2005 και 2018 φτάνει το 30% (από 745,7 ευρώ σε 519,6 ευρώ), ενώ παράλληλα σημειωνόταν πως για να ανέβουν τα έσοδα από τον Τουρισμό θα έπρεπε να ανέβει η ποιότητα των υπηρεσιών και να γίνεται καλύτερη διαχείριση των προορισμών.
Όπως εξηγούν δε επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, εκτός από τις ελλείψεις σε τουριστικές υποδομές και κλίνες, η υψηλή φορολόγηση του πακέτου αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης.
Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα παίρνει το "χρυσό” όσον αφορά το ύψος των συντελεστών ΦΠΑ και των πρόσθετων φόρων που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό πως στην Κροατία και την Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στην Ελλάδα η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες ανερχόταν σε ποσοστό 24%, ενώ στην Κροατία σε 5% - 13%.
Η Τουρκία εφαρμόζει τον χαμηλότερο συντελεστή διαμονής με 8%. Η Κύπρος έχει ενιαίο συντελεστή 9% για το σύνολο των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και αντίστοιχα η Ιταλία με την Ισπανία εφαρμόζουν συντελεστή 10%.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicly.kourlibini@capital.gr
Vicly.kourlibini@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου