Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Οι προκλήσεις για το νέο οικονομικό επιτελείο - Το "μήνυμα" του Eurogroup και οι επόμενες κινήσεις

Οι προκλήσεις για το νέο οικονομικό επιτελείο - Το "μήνυμα" του Eurogroup και οι επόμενες κινήσεις

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον νέο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Θεόδωρο Σκυλακάκη θα πρέπει να σκύψουν στους δημόσιους λογαριασμούς και να αποδείξουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι εφικτό. Επίσης, θα πρέπει μαζί με τον υπεύθυνο για τα έσοδα, κ. Βεσυρόπουλο να διαμορφώσουν στρατηγική με την οποία όχι μόνο να κλείσει χωρίς απώλειες το 2019, αλλά και να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος ώστε να χωρέσει και τη μη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 η οποία πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.
Κλειδί για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτάχυνση φέτος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Σε αυτό εκτός από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και του ΠΔΕ, θα πρέπει να βοηθήσει και ο κλάδος των τραπεζών. Γι' αυτό και διορίστηκα ως αρμόδιος υφυπουργός ο πολύπειρος διπλωμάτης, νομικός και βαθύς γνώστης των κοινοτικών δρώμενων Γιώργος Ζαββός ο οποίος θα έχει το πολύ δύσκολο έργο να επιταχύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των δύο στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονήσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις κοινοτικές αρχές, αφού υπάρχει το κώλυμα της κρατικής επιδότησης.
Επίσης, θα πρέπει να αυξήσει το αποτέλεσμα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να απλοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ετοιμάσει το νέο ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και οι δύσκολες συζητήσεις για τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων αποτελούν τις τρεις μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το Eurogroup της Δευτέρας έστειλε το μήνυμα ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την απόκλιση από τον στόχο του 3,5%, ότι μπορεί να αναστείλει τη μείωση του αφορολόγητου αν υπάρξει επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά δύσκολα θα δεχθεί τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, που θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας του 2018. Ο επόμενος γύρος για την Ελλάδα θα ανοίξει στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητηθούν τα μεγέθη και οι αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η σύσκεψη
Πάντως, ήδη τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να επισπευσθεί η κατάρτιση των πρώτων νομοσχεδίων. Μετά δε, το "μήνυμα" του Eurogroup, είπε στους υπουργούς ότι θα πρέπει να γίνει αποτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης και να γίνει ό, τι χρειαστεί για να μην κινδυνεύσει το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, όπως και να μην χρειαστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή, αφενός θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, και αφετέρου να γίνει πράξη μέρος των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για ελαφρύνσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: