Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Market Beat: Αν η διεθνής ανησυχία (για τη χαλάρωση της Fed) ξεπεραστεί, οι αγοραστές θα επανέλθουν

Market Beat: Αν η διεθνής ανησυχία (για τη χαλάρωση της Fed) ξεπεραστεί, οι αγοραστές θα επανέλθουν

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 09:40
 
UPD:09:40
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+
Του Κώστα Ιωαννίδη
Από την πλευρά των διεθνών εξελίξεων προσοχή χρειάζεται η δυναμική των αγορών από την Πέμπτη και μετά, αφού θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη η αναφορά του προέδρου της Fed στο Κογκρέσο. Το ξεπούλημα παγκόσμια συμβαίνει επειδή έπεσε ψαλίδι στις προσδοκίες των αγοραίων για μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed. Ο κίνδυνος να μην υπάρξει ελάττωση έφερε τις πιέσεις. Εδώ πολλά μπορούν να αυξήσουν την αγοραστική διάθεση. Το σημαντικότερο ίσως είναι η τρέχουσα διόρθωση.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Παρά την επιβεβαίωση στις θετικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, που προεξόφλησαν οι επενδυτές στις προηγούμενες οκτώ ανοδικές συνεδρίες, η σύνοδος τη Δευτέρα δεν αποτέλεσε έκπληξη μεταξύ των επαγγελματιών. Ο ΓΔ άνοιξε ελαφρά πάνω από τις 900 μονάδες και ο τζίρος ξεπέρασε τα 7 εκατ. ευρώ. Αυτές ήταν οι κινήσεις των τιμών από όσους επέλεξαν να είναι αγοραστές από την προσυνεδρίαση. Εκτιμώντας πως με την πάροδο του χρόνου οι μετοχές στην Αθήνα θα γινόντουσαν ακριβότερες. Στις 10:40 ο ΓΔ έχανε -1,23%, ήταν κάτω από τις 884 μονάδες. Δηλαδή 16 χαμηλότερα από εκεί που άνοιξε, με 10 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης και 11 μονάδες από το κλείσιμο ρεκόρ της Παρασκευής, (στις 895 χονδρικά), με τζίρο 11 εκατ. ευρώ και 1,16 εκατ. σε πακέτα.
Σε σημαντικές αλλαγές οδηγείται ο ΟΠΑΠ,  μετά την απόφαση για αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας από την έναρξη χθες των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και την προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,49% που υπέβαλε η SAZKA Group, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων ανέρχεται σε 9,12 ευρώ που, όπως προβλέπεται, αποτελεί τον μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, η SAZKA Group εκκίνησε τη διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης χθες Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ και υποβάλλοντας ταυτόχρονα σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου.
Εurogroup
Ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίστηκε αρνητικός, ενώ έμμεσα και ο πρόεδρος του Εurogroup απάντησε το ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ορισμένες απ’ αυτές δεν ήταν καλές για την ανάπτυξη, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος δημιουργήθηκε από τη μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 
Οι διεθνείς Οίκοι αντέδρασαν στο αποτέλεσμα ως ακολούθως:
Nomura: Η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο φιλικό προς την Αγορά Κόμμα, ωστόσο οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν επιβληθεί από τους Πιστωτές και ίσως χρειαστεί να κάνει και αυτός ‘κωλοτούμπα’ αργότερα φέτος. Τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά, ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα
Barenberg: Αποφασιστικός εκσυγχρονιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να υλοποιήσει τις αναγκαίες για τη Χώρα μεταρρυθμίσεις. Οι Αγορές ανταποκρίνονται θετικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Citigroup: Το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα, από ότι πριν από τέσσερα χρόνια. Το μερίδιο των ψήφων για τα εξτρεμιστικά Κόμματα έχει ουσιαστικά μειωθεί και τώρα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των Κομμάτων στο Κοινοβούλιο, υπέρ μιας σχέσης συνεργασίας με τους Διεθνείς Πιστωτές της Αθήνας και κυρίως υπέρ της Ευρώπης. Η σχέση αυτή παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την ανάκαμψη της Χώρας. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, παρά τα τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και η σταθερή μείωση του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να μην είναι προδιαγεγραμμένη.
Barclays:  Η εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας και οι πιθανότητες ενός νέου ‘QE’ από την ΕΚΤ, είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της Ελληνικής Αγοράς ομολόγων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Απώλειες κατέγραψε η Wall Street για τους λόγους που αναφέραμε στα σχόλια για το κλείσιμο του ΧΑ. Την Τετάρτη o επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ θα μιλήσει στο Κογκρέσο.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,43% ή 115 μονάδες στις 26.806,14, ο S&P σημείωσε πτώση 0,48% στις 2.975,95 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,78% στις 8.098,38 μονάδες.
Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,9%) και Procter & Gamble (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,1%) και Merck & Co (-1,8%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,03%.
ΕΥΡΩΠΗ
Η έκθεση για ισχυρή απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή περιορίζει τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου από τη Fed.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,05% στις 389,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,05% στις 7.549,27 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στις 12.543,51 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,08% στις 5.589,19 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,54% στις 9.284,70 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,04% στις 21.976,00 μονάδες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix διολίσθησε στις -5,8 μονάδες, σημειώνοντας πτώση από το -3,3 έναν μήνα νωρίτερα. Την πιο χαμηλή ανάγνωση από τον Νοέμβριο του 2014. Όμως οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Μάιο στη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ξεπερνώντας την πρόβλεψη έρευνας του Reuters, για άνοδο κατά 0,5%. Τον Απρίλιο οι εξαγωγές είχαν καταγράψει πτώση κατά 3,4%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,1211 δολάρια από 1,1226 την προηγούμενη εβδομάδα. 
ΧΑ
Με οδηγό στην κάθοδο τις Τράπεζες, εφαρμόστηκε το «πούλα στο γεγονός»
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου από τις 10:30 ως τις 10:41 σχεδόν κατακόρυφα χαμηλότερα από το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 900,31 μονάδες με κλείσιμο της προηγούμενης (894,66).Η πρώτη κατάληξη των πιέσεων τον οδήγησε στις 883 μονάδες. Μετά τις 10:41 με άνοδο στα επόμενα 40 λεπτά ο ΓΔ πλησίασε τις 895 μονάδες και ένα νέο κύμα πιέσεων έφερε στις 12:35 το πρώτο και «μακροβιότερο» ελάχιστο μέρας ως τις 16:56 τις 878,20.
Ακολούθησε ασθενής αντίδραση από το χαμηλό και ξεκίνησε πλάγια κίνηση από τις 13:00 ως και τις 16:30 μεταξύ των 882 και 885 μονάδων. Η δυναμική καθώς οι συναλλαγές βάδιζαν προς τις δημοπρασίες έγινε πάλι έντονα πτωτική και επιτεύχθηκε προσέγγιση στις 880 μονάδες με το πρώτο κύμα πιέσεων, ενώ το δεύτερο όρισε σαν κατώτερο τις 877,35 από 887,54 μονάδες την Παρασκευή. Μετά από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα της τάξης των 5,7 μονάδων, είχαμε τότε (στις 10:30) εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 900,31, από 896,50 μονάδες την προηγούμενη.
Συνεπώς από τις 10:30 ως το τέλος, είχε νευρική πτωτική κίνηση χωρίς αλλαγές πρόσημου μετά τις 10:33. Επίσης αν και φάνηκε πως ολοκληρώθηκε σχετικά νωρίς η αναζήτηση πυθμένα, με το όριο τις 878 μονάδες, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της καθόδου στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ επανέφερε τον ΓΔ στα χαμηλά μέσω των ισχυρών πιέσεων στις Τράπεζες. Άλλωστε αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου ελάχιστου και ως τις 17:20, δεν απόκτησε ποτέ ουσιαστικά ανοδική κίνηση.
Από τις 13:00 ως τις 16:30 κινήθηκε πλάγια σταματώντας στις 882 μονάδες και με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου  βρέθηκε 22 μονάδες κάτω από το ανώτερο μέρας. Πέρασε στο αρνητικό πεδίο μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω πιέσεων σε όλες τις Τραπεζικές μετοχές αλλά επίσης στις ΔΕΗΔΕΗ-2,51% (-3,24%) ΜΠΕΛΑ (-2,93%) και ΣΕΝΕΡ (-2,93%) και ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα συνεισέφεραν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,93%, ΣΑΡ +1,47% και ΦΡΛΚ +1,40% ενώ άνοδο μικρότερη του +0,6% είχαν επίσης ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ.
Οι θεσμικοί από τις 10:31 χονδρικά ως τις 17:20, κίνησαν τον μέσο όρο καθοδικά. Οι αγοραστές δεν απάντησαν με εντολές αγοράς για τις Τράπεζες σε κανένα διάστημα, και με κατάλληλα κύματα εντολών αγοράς και πώλησης έδωσαν στο μέσο όρο  πλάγια πορεία πάνω από τις 880 μονάδες. Οι θεσμικοί του δολαρίου παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί μετά την μείωση των προσδοκιών για άμεσα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Fed.
Το κλειδί για την πορεία της αγοράς ήταν πάλι οι εντολές αγοράς και πώλησης επί των ΔΕΗ (-3,24%) ΟΤΕ ΟΤΕ-0,39% (+0,08%) ΕΕΕ (-1,11%) και των Τραπεζικών μετοχών με τον ΟΠΑΠ εκτός διαπραγμάτευσης. Ο Τραπεζικός Δείκτης κινούμενος σε θετικό στην ανοδική φάση στην αρχή  και σε αρνητικό πεδίο το περισσότερο διάστημα, χτύπησε μια φορά στις 10:30 οριακά πάνω από τις 847 μονάδες και στην κορύφωση των πιέσεων, στις 16:58, ελάχιστο (782,43), με κλείσιμο την προηγούμενη στις 837,74. Ενώ έφτασε στις 783,90 στις 17:00, για να κλείσει στις 786,72 (-6,09%).
Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με μηδενική ανεξαρτησία αλλά μεγαλύτερη νευρικότητα, που εκδηλώθηκε έντονα στην αρχή και στο τέλος των συναλλαγών και αφορούσε αρχικά σχεδόν όλα τα blue chip.
Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης κινήθηκαν πτωτικά και επηρέασαν προς το χειρότερο την ορμή στους ΙΒΕΧ DAX CAC ΜΙΒ FTSE100 όταν έκλεινε το Χ.Α. Οι μεταβολές των περισσότερων ήταν οριακά πτωτικές. 
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά χαμηλότερο, από την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 6,367 εκατ. ευρώ (για ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΤΕΝΕΡΓ ΦΡΛΚ και ΒΙΟ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν σχετικά μεγάλη διακύμανση της απόδοσης (15 από 10 μονάδες)  και με μεταβολή 6 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,15% ανήλθε στο 2,09% έχοντας φθάσει ως το 2,01% ενδοσυνεδριακά.
Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 0,82 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 22,14 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (22,96 από 8,96 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,274 από 60,222 δις ευρώ την Παρασκευή σχεδόν ένα δις ευρώ μείωση.         
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,09% από +0,93%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -6,78% από +2,10%, την ΕΤΕ στο -5,81% από +0,20%, ΕΥΡΩΒ -5,06% από -0,22% και την ΠΕΙΡ στο -7,10% από +1,57%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -1,92% από -0,82%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (18 από 7) και τον ΟΠΑΠ για ειδικούς λόγους στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,84% και έφθασε στις 878,17 από 894,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2203,05 από 2251,42 με μεταβολή -2,15%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,690 από 96,988 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,367 από 3,726 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 79,752 από 86,556 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,909 από 3,568 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 56, των καθοδικών 61 από 55 και 26 από 27 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Τα long στοιχήματα παρέμειναν κυρίαρχα
Η στήλη είχε ειδοποιήσει χθες, χωρίς την εικόνα της πτώσης στην Ασία: «Η άνοδος του μέσου όρου στα επίπεδα των 900 μονάδων έχει επιτελεστεί με τη βοήθεια του «κανόνα» των αγορών, «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Είναι λογικό συνεπώς, τώρα που το «γεγονός» αποτελεί τρέχουσα πραγματικότητα, να υπάρξουν πιέσεις των οποίων η απορρόφηση δε συμφέρει σχεδόν κανένα».
Εννοούσαμε κανένα επαγγελματία επενδυτή, γιατί οι ιδιώτες σπάνια προσδοκούν διόρθωση. Αυτή δεν θα πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας και συνεπώς η ετοιμότητα αξίζει να συνοδεύει την παρακολούθηση των συναλλαγών τις επόμενες μέρες.
Στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές οδήγησαν τον FTSE25 σε σημαντικές απώλειες με εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 2263,13 μονάδες στο άνοιγμα. Ενώ το ελάχιστο οι 2199,85, εμφανίστηκε στις 16:59. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 2200,17. Το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες στις 2203,05 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,122 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουλίου, υπήρξε όγκος 2515 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2284,00, κατώτερο τις 2223,00 και τελευταίες πράξεις στις 2231,00 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 531 ΣΜΕ για τη σειρά Αυγούστου με τελευταίες πράξεις στις 2233,00 αμονάδες. Για τη σειρά Ιουλίου τα ανοιχτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 16.225 από 16.248 και για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 477 από 395.
Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Ιουλίου, ο όγκος ήταν 230 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 33 για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουλίου ο όγκος ήταν 141 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.
Οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές του μέσου όρου από τις 10:30 ως τις 10:41 σχεδόν κατακόρυφα χαμηλότερα από το άνοιγμα που για τον ΓΔ ήταν οι 900,31 μονάδες με κλείσιμο της προηγούμενης (894,66). Στο διάστημα μεταξύ 13:00 και 16:30 κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 885 και 882 μονάδες αλλά με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου  βρέθηκε 22 μονάδες κάτω από το ανώτερο μέρας ορίζοντας ελάχιστο τις 877,35. Συνεπώς είχε νευρική πτωτική κίνηση χωρίς αλλαγές πρόσημου μετά τις 10:33.
Η πτώση προέκυψε από την άσκηση πιέσεων σε όλες τις Τραπεζικές μετοχές αλλά επίσης στις ΔΕΗ (-3,24%) ΜΠΕΛΑ (-2,93%) και ΣΕΝΕΡ (-2,93%) και ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα συνεισέφεραν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,93%, ΣΑΡ +1,47% και ΦΡΛΚ +1,40% ενώ άνοδο μικρότερη του +0,6% είχαν επίσης ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ. Οι θεσμικοί του δολαρίου παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί μετά την μείωση των προσδοκιών για άμεσα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Fed.
Η Αθήνα ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με μηδενική ανεξαρτησία αλλά μεγαλύτερη νευρικότητα, που εκδηλώθηκε έντονα στην αρχή και στο τέλος των συναλλαγών. Αλλά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα, που με μεταβολή 6 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,15% ανήλθε στο 2,09% έχοντας φθάσει ως το 2,01% ενδοσυνεδριακά.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Η νευρικότητα των τιμών χθες ήταν αντίστοιχη αυτής που είχε εγκατασταθεί στο νου των συναλλασσόμενων και ήταν μεγάλη. Μόνο που δεν είχε σχέση με τις εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά με τη διάψευση των προσδοκιών των αγοραίων για μια μείωση των επιτοκίων της Fed στο τέλος του μήνα που συνεδριάζει η FOMC.
Η Leon Depolas Sec. από το πρωί χθες τόνιζε: Η αυτοδυναμία της ΝΔ συντηρεί την διάθεση για ανάληψη ρίσκου, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης. Αναμένουμε θετικό άνοιγμα, αλλά έχουμε επισημάνει σχετικά με τους υψηλούς πολλαπλασιαστές της Αγοράς, οι οποίοι, αν και δικαιολογούνται, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στις μετεκλογικές συνεδριάσεις. Εκτιμούμε ότι η Αγορά θα καταφέρει να παραμείνει πάνω από τον τελευταίο καταγεγραμμένο πυθμένα των 830 μονάδων, γεγονός που αναδεικνύει και το συνολικό βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο που αναλαμβάνει η εισροή νέων κεφαλαίων.
Η Beta Sec εκτιμούσε: «Αν και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω της ταχύτητας της ανόδου των τιμών σε μετοχές και ομόλογα, οι προοπτικές της Αγοράς είναι γενικότερα θετικές, καθώς οι εξελίξεις αναμένεται να διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Η απόλυτη νίκη της της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμα καλύτερες αποδόσεις στα Ελληνικά ομόλογα, ακόμα και αν αυτή η εξέλιξη έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές σε κάποιο βαθμό. Σημειώστε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιέχει ευνοϊκότερες ανακοινώσεις αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, για καλύτερη πιστοληπτική διαβάθμιση, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμα χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Είναι βέβαιο πως η ροή των ειδήσεων μετά τις εκλογές και για όλο το Καλοκαίρι, όπως οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τον Αύγουστο, ο τερματισμός των ‘Capital Controls’ και ο διορισμός Τεχνοκρατών σε σημαντικά Υπουργεία, θα κρατήσουν ψηλά το επενδυτικό ενδιαφέρον».
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Το αποτέλεσμα των χθεσινών Βουλευτικών εκλογών οδήγησε σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Ν.Δ. με στίγμα που αναμένεται να είναι περισσότερο φιλικό προς τους Επενδυτές και το Επιχειρείν. Προσδοκάται, επομένως, να συνεχιστεί η ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ προς το Χ.Α. οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, με πιθανή, ωστόσο, αυξημένη μεταβλητότητα και όγκο συναλλαγών, καθώς είναι ενδεχόμενο αρκετοί Επενδυτές να επιδιώξουν την αποκόμιση κερδών, σε Τραπεζικές, ιδιαίτερα, μετοχές».
Σχόλια ξένων Οίκων
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα ενισχύουν τα ομόλογα
Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκαν σε επίπεδα που σχεδόν εναρμονίζονται με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανήλθε στην εξουσία. Το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης έθεσε τέλος στη θητεία του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ,  με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Προεκλογικά, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει στο πρόγραμμά της περικοπές δαπανών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φορολογικές ελαφρύνσεις και πρόσθετες μειώσεις φόρου. Τα εν λόγω μέτρα δύνανται να συμβάλλουν στην περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης. Η οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, σε σύγκριση με την περίοδο των προηγούμενων εκλογών, όταν το 2015 η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που απέτυχε να αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου βρέθηκε σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής. Από τότε μέχρι σήμερα, η ανεργία μειώθηκε από 28% σε 18%, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά.
«Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημείωσαν ικανοποιητικές αποδόσεις την τρέχουσα χρονιά.Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο cash buffer («μαξιλάρι ρευστότητας») θα διατηρήσουν από κοινού το ρόλο τους ως παράγοντες στήριξης της αγοράς. Εντούτοις, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, καθώς επηρεάζονται τόσο από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και το τοπίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και από τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη».
Mark Haefele, Chief Investment Officer, UBS Global Wealth Management
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε δυόμισι εβδομάδες σήμερα Τρίτη 9/7, καθώς ξεθωριάσανε οι ελπίδες για σημαντική μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο τέλος του μήνα, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας πιέστηκαν χαμηλότερα από την πτώση της Apple Inc.
Οι επενδυτές έσπευσαν να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων Fed μετά από απροσδόκητα ισχυρά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιούνιο, με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ να πέφτουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,45% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιουνίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,1%. Στην Κίνα, το Shanghai Composite και το blue-chip CSI300 ήταν και τα δύο χαμηλότερα κατά 0,6%, ενώ το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,29%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,2% και η κορεατική αγορά ήταν 0,49% χαμηλότερα.
Στη Wall Street, το S & P 500 έχασε 0,48% ενώ το Nasdaq Composite υποχώρησε 0,78%, με αποτέλεσμα την πτώση της Apple μετά την υποβάθμιση της μετοχής από το μεσιτικό γραφείο.
Οι προμηθευτές της Apple στην Ιαπωνία, όπως οι Murata Manufacturing και Taiyo Yuden, υποχώρησαν 2,1% στο 3,4%. Στην Κίνα, οι προμηθευτές όπως η Hon Hai στην AAC Tech έχασαν μεταξύ 1,3% και 2,8%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των χρηματαγορών εξακολουθούν να προεξοφλούν πλήρως μειωση κατά 25 μονάδες βάσης (bps).
Οι μετοχές παγκόσμια πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση μετά την υπεραπόδοση του περασμένου μήνα, ανέφερε η Pictet Wealth Management σε σημείωμα σήμερα.
Η επικέντρωση των επενδυτών μετατοπίζεται στη μαρτυρία του προέδρου της Fed Jerome Powell προ του Κογκρέσου αργότερα στην εβδομάδα για ενδείξεις για τη νομισματική πολιτική.
Στην αγορά συναλλάγματος, η εξασθένιση των προσδοκιών Fed βοήθησε το δολάριο.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1213 δολάρια, κοντά στο χαμηλό της Δευτέρας των 1,1207 δολαρίων, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: