Αγγελική Μαρίνου
Αλλαγές στον τρόπο καταγγελίας των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Αλλαγές στον τρόπο καταγγελίας των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει πλήθος εργασιακών διατάξεων και πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή προς διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιχειρεί να οριοθετήσει το χρονικό διάστημα που θα μπορούν οι εργαζόμενοι να προχωρούν σε καταγγελία της σύμβασής τους, όταν διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, είχε νομοθετήσει τον Αύγουστο του 2017 σχετικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Ωστόσο, δεν όριζε επακριβώς το χρονικό όριο πάνω από το οποίο τεκμαίρεται η «ουσιώδης καθυστέρηση», με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να προχωρούν σε καταγγελία του εργοδότη τους από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή του μισθού τους.
Ως συνέπεια αυτού ήταν να ακολουθούν δεκάδες τέτοιες υποθέσεις τη νομική οδό και μόλις πλήρωνε ο ασυνεπής εργοδότης να αποσύρονταν.
Στο μεσοδιάστημα ο εργαζόμενος εισέπραττε το επιδόματα του ΟΑΕΔ, τα οποία αναζητούνταν μόλις έπαυε η αγωγή, αλλά μάταια...
Πλέον, ως εύλογο διάστημα καθυστέρησης των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου θα θεωρείται το δίμηνο.
Τι ισχύει σήμερα
Σύμφωνα με το άρθρο 56 του Ν. 4487/2017, ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας θεωρείται και η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.
Με τη νομοθετική αυτή προσθήκη ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του από τον εργοδότη και να αξιώσει από αυτόν την προβλεπόμενη εκ του νόμου αποζημίωση απόλυσης που δικαιούται, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 7 του Ν. 2112/1920.
Μάλιστα το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με απόφασή του το 2017 είχε δικαιώσει εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους, βασιζόμενο στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017.
Στην ουσία δηλαδή, όταν μια επιχείρηση καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων της, αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν όχι μόνο τις αμοιβές που καθυστερούν να καταβληθούν αλλά και αποζημίωση απόλυσης, αφού η καθυστέρηση πληρωμών ισοδυναμεί πλέον με «βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», με υπαιτιότητα του εργοδότη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου