Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΥΠΟΙΚ: Διαπραγμάτευση χωρίς πίεση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 Έγινε «κατ' αρχήν» αποδεκτός.

Symbol for the 2020

FOKUSIERT VIA GETTY IMAGES
Symbol for the 2020 Budget.
«Αέρα στα πανιά» της διαπραγμάτευσης έδωσε η «κατ αρχήν» αποδοχή από την Κομισιόν του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι οι Θεσμοί αποδέχονται τη μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, αρχικά για το 2019 και εν συνεχεία για το 2020, δίνει στην Αθήνα το περιθώριο να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς τα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού  χωρίς πίεση.
Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και δανειστές μπορούν μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των Θεσμών περί τα τέλη Νοεμβρίου  προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει του Eurogroup του Δεκεμβρίου, να οριστικοποιήσουν όλα τα μεγέθη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020.
Οι τεχνοκράτες των Θεσμών περιμένουν τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού και του Οκτωβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσουν ότι όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, αλλά καταγράφεται και υπερπλεόνασμα ώστε αυτό να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος σε ευάλωτες ομάδες και επιχειρήσεις.
Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης η οποία έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, επιθυμεί να διανέμει το υπερπλεόνασμα του έτους μέσω της έκπτωσης 5% στην προκαταβολή φόρου. Το ίδιο επιθυμούν και για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το Δεκέμβριο, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Προϋπόθεση ωστόσο μέσω των στοιχείων το υπουργείο Οικονομικών να πείσει τους Θεσμούς ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχει υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα αυτή θα υπερβεί τα 200εκατ ευρώ.
Οι Θεσμοί επιμένουν στην συνήθη τακτική τους να μην βασίζονται σε προσδοκίες, αναφορικά με την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά να θέλουν ποσοτικοποιημένες αποδείξεις για την επίτευξη των στόχων. Με αυτό τον τρόπο αμφισβήτησαν και τον υπεραισιόδοξο στόχο για έσοδα 640εκατ ευρώ από την αύξηση των συναλλαγών μέσω «ηλεκτρονικού χρήματος» με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον στόχο για το 2020.
Αντίστοιχα, οι Θεσμοί ζητούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων της Οικονομίας προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο στόχος ανάπτυξης της Οικονομίας με ρυθμό 2,8% το 2020 είναι ιδιαίτερα υψηλός, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων.
Η Θεσμοί έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους αναφορικά με το στόχο για το ρυθμό ανάπτυξης  που έχει βάλει η κυβέρνηση για το 2020. Όπως αναφέρουν σε περίπτωση που η Ελληνική Οικονομία δεν καταφέρει να επιτύχει τόσο υψηλούς ρυθμούς, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που θα ανοίξει την κουβέντα για την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. 
Γεγονός είναι ότι ο έλεγχος για μια σειρά εκκρεμοτήτων έχουν μεταφερθεί στις επόμενες αξιολόγησης των Θεσμών, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία υλοποίησης τους, αλλά και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: