Διπλή κίνηση από ΥΠΟΙΚ για «αναπτυξιακό σοκ» στα ακίνητα
Μετά το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή σχεδιάζεται έκπτωση φόρου σε ποσοστό 40% για τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ελαιοχρωματιστές. Προϋπόθεση να πληρώνονται με πλαστικό χρήμα. Στόχος οι «μαύρες» συναλλαγές.
Αλλεπάλληλα θετικά σοκ στην αγορά ακινήτων, με έντονη δημοσιονομική διάσταση, επιστρατεύει η κυβέρνηση. Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι μεταβιβάσεις όλων των ακινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα γίνονται χωρίς να επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλειδώνει» μέτρο-έκπληξη και για την έκπτωση δαπανών επισκευής, ανέγερσης ή ανακαίνισης κατοικιών.
Το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι από το 2020 για τέτοιες δαπάνες οι φορολογούμενοι θα κερδίζουν έκπτωση από τον φόρο σε ποσοστό 40%, εφόσον αυτές αφορούν σε παροχή υπηρεσιών και όχι σε προμήθεια υλικών.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ένας φορολογούμενος καταβάλει με πλαστικό χρήμα και την έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων (απόδειξη ή τιμολόγιο), σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής τις αμοιβές τους, χωρίς το κόστος των υλικών, θα κερδίζει έκπτωση από τον φόρο του.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πληρώνει 1.000 ευρώ σε έναν ελαιοχρωματιστή για να του βάψει το σπίτι. Η αμοιβή καταβάλλεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με χρέωση κάρτας. Στον ιδιοκτήτη έχει βεβαιωθεί φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1.500 ευρώ. Από τα 1.000 ευρώ της δαπάνης, ποσοστό 40% ή 400 ευρώ θα αφαιρείται από τον φόρο, περιορίζοντας έτσι την υποχρέωση του φορολογουμένου προς την εφορία από τα 1.500 στα 1.100 ευρώ. Αν δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση, θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές επιβαρύνσεις.
Το μέτρο αυτό, κατά τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται πως θα συμβάλει καταλυτικά στην αποκάλυψη «μαύρων» συναλλαγών στις οικοδομικές δραστηριότητες, αποκαλύπτοντας φορολογητέα ύλη και αυξάνοντας τα έσοδα του δημοσίου παρά το μεγάλο ύψος των επιστροφών φόρου.
Το υψηλό δημοσιονομικό κόστος είχε «φρενάρει» τα αρχικά σχέδια για έκπτωση φόρου στο 40% του συνόλου των δαπανών (υλικά και εργασίες) επισκευής, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα εναλλακτικό σενάριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος κατά το 40% των δαπανών επισκευής ακινήτων. Η τελευταία αυτή επιλογή είχε κριθεί από παράγοντες της αγοράς ακινήτων ως μέτρο απολύτως αναποτελεσματικό…
Τελικά, η κυβέρνηση φαίνεται πως «ισορροπεί» σε μια ενδιάμεση λύση για τις εκπτώσεις επί των δαπανών ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη τριετή αναστολή του ΦΠΑ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις πρακτικά αγγίζει όλα τα ακίνητα τα οποία παραμένουν για περισσότερα από δέκα χρόνια απούλητα, με το απόθεμά τους να αγγίζει τις 100.000, και θα έχει τριετή ισχύ από την ώρα που θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
Πρόκειται για ένα ισχυρό θετικό σοκ, όπως σχολιάζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν (επίσης) απογοητευμένοι από τους σχεδιασμούς που προέβλεπαν ότι η τριετής αναστολή θα καταλαμβάνει μόνο ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 ή ακίνητα των οποίων η άδεια είχε εκδοθεί νωρίτερα, χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Οι διατάξεις του υπό κατάρτιση φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και οι εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη ΔEH, τις κρατικές εγγυήσεις, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου