Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

«Υπουργός εργοδοσίας»: Πυρά κατά Βρούτση στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής σε διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση καθιστά ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων. 

Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57, για το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, για το άρθρο 55, που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και για το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Η κριτική επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κεφάλαιο του αναπτυξιακού για τα εργασιακά. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν τις σχετικές διατάξεις αλλά και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον οποίο αποκάλεσαν «υπουργό της εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει». 

«Κανονικά, ο κ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός εργοδοσίας, κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 «Επί τέσσερα χρόνια τον ΙLO τον είχατε ανακηρύξει περίπου ως τον κάτοχο της παγκόσμιας σοφίας. Τώρα σας ενοχλεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί τη σύσταση του ILO για τη διαιτησία; Και η υποκρισία πρέπει να έχει όρια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός εργοδοσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν γίνει δεκτές από την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εκτός από τα οργανωμένα συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστών. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατέθεσε μια σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το άρθρο 57 δεν βλέπει με τη δέουσα προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διάταξη.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι, καθώς το ΣτΕ δεν είναι συνταγματικό δικαστήριο, δεν αποφασίζει για να αποφασίζει η Βουλή. «Γνωμοδοτική είναι η εισήγησή του και την ερμηνεύει ο καθένας, όπως θέλει», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ψηφοθηρία και την κυβέρνηση για εξυπηρετήσεις.

«Αντισυνταγματικές είναι όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα και την κυβέρνηση.


Όλα τα άρθρα είναι προδήλως και απολύτως αντισυνταγματικά και προσβάλλουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: