Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Παράνομοι δικαιούχοι μέσα από «κενό» στο ΤΑΧΙSnet Εντοπίστηκαν ψευδείς δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων

Παράνομοι δικαιούχοι μέσα από «κενό» στο ΤΑΧΙSnet

Εντοπίστηκαν ψευδείς δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 16:55
 
UPD:16:55
INTIME NEWS/
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr
Την έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων και των εφαρμογών του ιδίου συστήματος για τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος και πιθανόν και άλλων κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, τα οποία στην πραγματικότητα δεν δικαιούνταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακάλυψαν ότι είχαν υποβληθεί στο σύστημα TAXISnet δεκάδες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στις οποίες εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει. Στις ίδιες δηλώσεις εμφανίζονταν ως ενοικιαστές διάφοροι φορολογούμενοι οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν μίσθωναν τα ακίνητα τα οποία περιλαμβάνονταν στις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Πώς είχε στηθεί το κόλπο
Το κόλπο είχε στηθεί από ένα άτομο το οποίο αφενός γνώριζε ότι το TAXISnet δεν είχε «ενημερωθεί» για τον θάνατο του συγκεκριμένου προσώπου, αφετέρου είχε διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων δεν διασταυρώνονται αυτόματα, κατά την αναγραφή τους, με τα στοιχεία των δηλώσεων Ε2 και Ε9, ώστε να επαληθεύεται άμεσα εάν πράγματι ο εμφανιζόμενος στη δήλωση μίσθωσης ως ιδιοκτήτης ενός δηλούμενου ακινήτου κατέχει ή όχι το ακίνητο αυτό. Έτσι, το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είχε στα χέρια του και τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του αποβιώσαντος στο σύστημα TAXISnet, υπέβαλε ηλεκτρονικά δηλώσεις μισθώσεων στις οποίες εμφάνιζε ψευδώς τον αποβιώσαντα φορολογούμενο ως ιδιοκτήτη εκμισθούμενων ακινήτων και ως ενοικιαστές των ακινήτων δεκάδες φορολογούμενους, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα ήταν «φιλοξενούμενοι» στα συγκεκριμένα ακίνητα.
Οι δηλώσεις γίνονταν αποδεκτές από τους εμφανιζόμενους ως ενοικιαστές. Και με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς δεν φαίνονταν στο TAXISnet ότι ήταν «φιλοξενούμενοι», ενώ παράλληλα πληρούσαν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης της συγκεκριμένης παροχής. Έτσι οι αιτήσεις τους για την καταβολή του μερίσματος έγιναν δεκτές!
Έλεγχοι και διασταυρώσεις
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχοντας διαπιστώσει τις συνέπειες που έχει αυτή η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, δηλαδή η μη αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων μισθώσεων με τα στοιχεία από τις εφαρμογές υποβολής δηλώσεων Ε2 και Ε9 για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, προσπαθούν πλέον να διασυνδέσουν τις εφαρμογές ώστε να προβαίνουν σε αυτόματες διασταυρώσεις και να αποτρέπουν καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας από επιτήδειους.
Παράλληλα, θα πρέπει να διενεργηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών έρευνες για να διαπιστωθεί η έκταση των καταστρατηγήσεων. Οι έρευνες είναι αναγκαίο να διενεργηθούν όχι μόνο στις υποθέσεις καταβολής κοινωνικού μερίσματος, αλλά να επεκταθούν και σε άλλες περιπτώσεις επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για την καταβολή των οποίων προβλέπεται ως προϋπόθεση ο φορολογούμενος να μη δηλώνει «φιλοξενούμενος», αλλά «ενοικιαστής» της κατοικίας στην οποία διαμένει. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το επίδομα θέρμανσης και το επίδομα στέγασης.
Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, για την αποφυγή καταστρατηγήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών απαιτείται να αντιμετωπιστούν όλες οι τεχνικές αδυναμίες και τα «κενά» του συστήματος ΤΑΧΙSnet, με την πλήρη διασύνδεση όλων των εφαρμογών του ώστε να αλληλοενημερώνονται αυτόματα για όλα τα κοινά πληροφοριακά στοιχεία.
Επιπλέον, θα πρέπει να διασυνδεθεί άμεσα το TAXISnet με τα ληξιαρχεία όλων των δήμων της χώρας, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα για τους θανάτους φορολογουμένων και να μην επιτρέπει την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης στο όνομα αποβιώσαντος φορολογούμενου, παρά μόνο στις περιπτώσεις που αυτό επιτρέπεται ήδη από τον νόμο, όπως π.χ. στην περίπτωση της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά τη χρονιά που έπεται του θανάτου.
Το Μητρώο Πολιτών
Στο σημείο αυτό, βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη δρομολογήσει τη διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου, το οποίο λειτουργεί στο πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS και «ενημερώνει» αυτόματα το TAXISnet, με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να ενημερώνεται αυτόματα για κάθε μεταβολή που αφορά την οικογενειακή κατάσταση, τις γεννήσεις και τους θανάτους των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτής, οι φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ενημερώνονται άμεσα για τα ληξιαρχικά γεγονότα της γέννησης, του γάμου ή της σύναψης συμφώνου συμβίωσης, της λύσης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης και του θανάτου, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τους πολίτες, πέραν της ενημέρωσης του Μητρώου Πολιτών μέσω του αρμόδιου ληξιαρχείου.
Επίσης έχει δρομολογηθεί η διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να ενημερώνεται η Φορολογική Διοίκηση για τις μεταβολές στα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας (έκδοση, αντικατάσταση, απώλεια και επανέκδοση), χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τον πολίτη. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. 
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ανακάλυψαν στο TAXISnet δεκάδες δηλώσεις για μισθώσεις ακινήτων στις οποίες εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει. Στις ίδιες δηλώσεις εμφανίζονταν ως ενοικιαστές διάφοροι φορολογούμενοι που στην πραγματικότητα ήταν φιλοξενούμενοι και έτσι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: