Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια από το 2006

Στον «πάγο» ο ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα με άδεια από το 2006

Αναστολή για τρία χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Economist. Στόχος η αναθέρμανση της κτηματαγοράς και η βελτίωση της αξίας των ενυπόθηκων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αισιοδοξία για μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.

Καταλύτη για την αγορά ακινήτων αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για όλα τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Το μέτρο αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του, αργότερα σήμερα, στον Economist.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006. Οι πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν σε αναστολή ΦΠΑ για νεόδμητα ακίνητα με άδειες οι οποίες θα είχαν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά ή για ακίνητα των οποίων οι άδειες είχαν εκδοθεί μέσα στο 2019 χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους. Το σχέδιο αυτό, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των κατασκευαστών.
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης όμως φέρνουν «χαμόγελα» στην κτηματαγορά καθώς πρακτικά το μέτρο καταλαμβάνει όλα τα απούλητα μέχρι σήμερα νεόδμητα ακίνητα τα οποία ακριβώς εξαιτίας του ΦΠΑ 24% είχαν μείνει στο «ράφι». Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται περισσότερα από 100.000 ακίνητα.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές , «η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Στην ομιλία του στον Economist ο Πρωθυπουργός αναμένεται παράλληλα να εκφράσει την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: