Αναρτήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ οι παλιές συντάξεις επανυπολογισμένες με βάση το νόμο 4387/2016. Περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το παλιό καθεστώς, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις πριν τις 13 Μαϊου 2016 , αναμένουν με αγωνία να δουν ποιο είναι το ποσό της σύνταξής τους με το νέο τρόπο υπολογισμού και ποια είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά που προκύπτει.
Το γεγονός ότι δεν καταργήθηκε τελικά η προσωπική διαφορά από 1/1/2019 , όπως προβλεπόταν αρχικά στον επονομαζόμενο νόμο Κατρούγκαλου , δεν σημαίνει ότι είναι άνευ σημασίας ο επανυπολογισμός των συντάξεων.
Και πρώτον οι έχοντες προσωπική διαφορά αρνητική , δηλαδή όσων το ποσό της σύνταξης με το νέο τρόπο υπολογισμού υπολείπεται του ποσού της παλιάς σύνταξης, που είναι και η πλειοψηφία , θα συνεχίσουν βέβαια να εισπράττουν τη διαφορά . Ωστόσο πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν καμιά αύξηση της σύνταξής τους για πολλά από επόμενα χρόνια και μέχρι να καλυφθεί η προσωπική διαφορά.
Συγκεκριμένα και με βάση όσα προβλέπονται για τις αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2022 , ένας συνταξιούχος για παράδειγμα του πρώην ΟΑΕΕ που ελάμβανε 900 ευρώ σύνταξη με το παλιό καθεστώς και με το νέο η σύνταξή του διαμορφώνεται στα 720 ευρώ, για να καλυφθεί η διαφορά των 180 ευρώ , θα χρειαστεί να μείνει παγωμένη η σύνταξή του για 10 χρόνια τουλάχιστον.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο βέβαια αφορά μικρό ποσοστό συνταξιούχων , περίπου το 8% , είναι στην περίπτωση που η προσωπική διαφορά είναι θετική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερο από εκείνο που καταβάλλεται σήμερα στο συνταξιούχο με το παλιό σύστημα.
Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η καταβολή της διαφοράς σε πέντε ετήσιες δόσεις με αρχή την 1/1/2019.
Επομένως υπάρχει και στο θέμα αυτό ενδιαφέρον μεγάλο από συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να δουν ποια είναι η διαφορά και πως θα διαμορφωθεί η σύνταξή τους τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά βεβαία με βάση το ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο.
Είναι όμως σε κάθε περίπτωση αναγκαίο να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα , που σέρνεται για δύο χρόνια τουλάχιστον και επιτέλους να επανέλθει η δυνατότητα πρόσβασης των συνταξιούχων στο ηλεκτρονικό σύστημα , προκειμένου να έχουν εικόνα για τη σύνταξή τους και την πορεία της.
Είναι όμως επίσης αναγκαίο να τονίσουμε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση. Μια επιλογή από την προηγούμενη Κυβέρνηση που θα ήταν αχρείαστη , εάν είχαμε μια ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.
Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσες ανθρωποώρες καταναλώθηκαν για τον επανυπολογισμό ο οποίος τελικά θα αποδειχθεί ατελής και προβληματικός και θα αποτελέσει πιθανόν την αφετηρία για νέες προσφυγές.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν δεν αρκεί η διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης. Σύντομα θα αποδειχθεί ότι θα χρειαστούν αλλαγές και ένα νέο ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει με τρόπο δίκαιο και νομικά ορθό τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης με αποκορύφωμα τις νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας 4ετίας.
*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου