Η Ελλάδα επιδιώκει να προσελκύσει εύπορους επενδυτές θεσπίζοντας έναν ελαστικό οριζόντιο φόρο ύψους 100.000 ευρώ για ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα το νέο πλαίσιο, γνωστό ως non-dom (καθεστώς μη-κατοίκων). Εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και συντελεστή 15% για τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options).
H κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το επόμενο έτος, ένα επίπεδο που θεωρείται αισιόδοξο από τους πιστωτές και άλλους θεσμούς.
Η κυβέρνηση έχει απεμπλοκάρει το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού -που έχει στόχο να μεταμορφώσει το παλιό αεροδρόμιο σε project ακινήτων-, χορήγησε άδειες στην Eldorado Gold για επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σχεδιάζει να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Το Bloomberg σημειώνει, ωστόσο, πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να δώσει τα διαπιστευτήριά της ως μια φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα. Η βασική της πρόκληση είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ πριν την κρίση χρέους και τώρα η κυβέρνηση προβλέπει τις τοποθετεί στο 13,1% του ΑΕΠ για το 2020.
Το σχέδιο
Βάσει του νέου προγράμματος, οι επενδυτές που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα καταβάλουν προκαθορισμένο φόρο 100.000 ευρώ συν επιπλέον 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Θα απαιτείται να κατοικούν στη χώρα τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως, σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο. Θα οφείλουν επίσης να επενδύσουν 500.000 ευρώ στην εθνική οικονομία τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής τους. Το πρόγραμμα θα έχει 15ετή διάρκεια.
Οι επενδυτές που θα τοποθετήσουν 1,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ο φόρος θα μειώνεται στο ήμισυ. Για επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ, το "φορτίο" θα μειώνεται στα 25.000 ευρώ. Μια ρήτρα θα προστατεύει τους επενδυτές απέναντι σε αλλαγές πολιτικής που θα φέρει η τυχόν αλλαγή της κυβέρνησης.
Μια ξεχωριστή πρόταση που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα προβλέπει εφάπαξ συντελεστή 15% για άσκηση stock options αντί για φορολόγησή τους ως εισόδημα. Το εν λόγω σχέδιο αποβλέπει στο να δώσει ώθηση στις επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, να μειώσει τη φορολογία στα ανώτερα κλιμάκια και να δώσει κίνητρα στην μεταφορά έδρας στην Ελλάδα, αναχαιτίζοντας ταυτόχρονα το brain drain.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου