Φορολογικό : Τι αλλαγές έρχονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ευνοημένοι από το νέο φορολογικό νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
Φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το νέο φορολογικό προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, δίνει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και προχωρά στη μείωση από τα 500 στα 300 ευρώ του ορίου πάνω από το οποίο οι συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά.
Παράλληλα, θεσπίζεται όριο 30% επί του πραγματικού εισοδήματος για τις δαπάνες με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο θα μειώνεται στο 20% για φορολογούμενους που έχουν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αλλαγές στο νέο φορολογικό
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ειδικά στη διάταξη που αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το νομοσχέδιο που τέθηκε για δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Μείωση του ορίου στα 300 ευρώ από 500 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
– Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα, με ποινή 22% επί της διαφοράς. Για τον υπολογισμό του 30% λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου, αλλά δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Διαβάστε επίσης: Οι ελαφρύνσεις και τα κίνητρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%.
Το όριο των δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με κατασχεμένους λογαριασμούς. Οι άνω των 70, άτομα με αναπηρία 80%, ανήλικοι φορολογούμενοι, μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τρόφιμοι ιδρυμάτων ή σε νοσοκομεία (άνω των 6 μηνών) απαλλάσονται από την υποχρέωση πληρωμών, αλλά και την προσκόμιση χάρτινων αποδείξεων.
– Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο πρώτος συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ. Διατηρείται ο συντελεστής 22% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, ενώ μειώνεται στο 28% ο συντελεστής για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, στο 36% για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώνεται στο 44% για υψηλότερα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
– Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636 ευρώ και αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί, τα 10.000 ευρώ για φορολογουμένους με δύο παιδιά, 11.000 ευρώ για τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για φορολογουμένους με τέσσερα παιδιά. 13.000 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά, 14.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με πέντε παιδιά.
– Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για το 2019.
– Φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα
– Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).
– Κίνητρα για προσέλκυση πλουσίων από το εξωτερικό για να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και να τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων, πληρώνοντας «ταρίφα» φόρου για το παγκόσμιο εισόδημα τους 100.000 ευρώ (ανεξαρτήτως του ύψους του) συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.
– Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
– Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα και κράνη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.
– Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
– Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
– Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
– Χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Το μέτρο αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι τα υλικά) και το 40% της δαπάνης ανακαίνισης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.
Η νέα πάγια ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.
Για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%. Επί της ουσίας η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων.
Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία ενεργοποιείται από τις αρχές του επόμενου έτους, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου