Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» που περιλαμβάνει και τον Προσωπικό Αριθμό (Π.Α.) που θα χρησιμοποιούν πλέον οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και όχι μόνο.
Στο αρχικό σχέδιο νόμου προβλέπονταν πως ο Π.Α. θα είναι ίδιος με τον ΑΦΜ. Τελικά, με βάση και εισηγήσεις των αρχών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, προβλέπεται πως ο Π.Α. θα είναι 12ψήφιος με την προσθήκη τριών αριθμών ή γραμμάτων πριν τον ΑΦΜ. Οι πολίτες θα αποκτήσουν σταδιακά την επόμενη διετία τον Π.Α. ο οποίος θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.
Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν, κάτι που θα αποτυπωθεί και στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου από τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, πως ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» κινείται σε τρεις άξονες: Την «Κωδικοποίηση / Αναγνώριση», την «Επιτάχυνση» και την «Εθνική Κατανόηση» όπως αναφέρει το euro2day.gr!
Τι σημαίνει «Κωδικοποίηση / Αναγνώριση»; Με τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των απαραίτητων έργων υποδομής για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τα συστήματα πληροφορικής. Στόχος είναι να υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο ώστε να αποφευχθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις του παρελθόντος. Ακόμα και σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει σύστημα ERP (για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού), σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείριση του προσωπικού, κ.α. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, για παράδειγμα, πως για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και για περιοχές χαμηλής όχλησης θα ισχύει το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τα δίκτυα φυσικού αερίου ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης (θα χρειάζεται απλή γνωστοποίηση) από τους δήμους.
Τι σημαίνει «Επιτάχυνση»; Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ο «Κώδικας Τηλεπικοινωνιών» που ενσωματώνει την τελευταία κοινοτική οδηγία και στην ουσία αλλάζει ολόκληρη την αγορά τηλεπικοινωνιών, από τον τρόπο που λειτουργεί η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) μέχρι τον τρόπο που προχωρούν οι επενδύσεις. Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας γίνεται αρκετούς μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την δεύτερη οδηγία που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου και αφορά τα ανοικτά δεδομένα.
Όσο για την «Εθνική Κατανόηση», κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως ο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» βάζει το πλαίσιο για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτεί ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της χώρας, από τις ψηφιακές υπογραφές μέχρι τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου