Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Τράπεζες: Δάνεια 10 δισ. ευρώ "σπρώχνουν" τον Σεπτέμβριο στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Τράπεζα της Ελλάδος

Από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια οι τράπεζες έχουν στόχο να κατευθύνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα 10 δισ. στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Πάνω από 63.500 μέχρι στιγμής οι αιτήσεις.

τας Παπαγρηγόρης

10 Σεπτεμβρίου 2020 06:54

Τα 10 δις. ευρώ έχουν θέσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ως στόχο για το ύψος των δανείων που θέλουν να κατευθύνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στο Πρόγραμμα Γέφυρα.
Πρόκειται περίπου για τα μισά σχεδόν δάνεια από αυτά που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών από δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία (μορατόρια), με το σύνολό τους να προσεγγίζει αυτή την περίοδο τα 25 δις. ευρώ.
Σε αυτή την κατεύθυνση οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να πάρουν δραστικές πρωτοβουλίες με στόχο να διευκολύνουν τόσο τους πελάτες τους αλλά και να ανακόψουν ένα νέο ορατό κύμα κόκκινων δανείων. 
Επικεφαλής καθυστερήσεων συστιμικής τράπεζας τονίζει στο news247.gr ότι «οι τράπεζες ενημερώνουν όλους τους δανειολήπτες, αφενός για να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση από τους ενήμερους και αφετέρου να δώσουν πρόσθετο κίνητρο ρυθμίσεων, σε όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή καταγγελμένα».
Στα επιτελεία των τραπεζών προσδοκούν ότι εφ’ όσον καταφέρουν να ενισχύσουν την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γέφυρα τις επόμενες εβδομάδες, θα καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να ανασχέσουν το νέο κύμα εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό επειδή τα περισσότερα ενήμερα δάνεια έχουν, ήδη, ενταχθεί στα moratoria, που λήγουν στο τέλος του έτους. Επομένως, η επιδότηση δόσης θα ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Σε ότι αφορά στη δύσκολη συνέχεια, όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας.

63.500 αιτήσεις

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα για την προστασία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και είχαν βάλει υποθήκη ή προσημειώσει την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να λάβουν δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό ή και επιχειρηματικό) ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 63.500.
Όπως εξηγούν στο news247.gr τραπεζικά στελέχη το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την ψήφιση του προγράμματος και ενώ μεσολάβησε ο συνήθως νεκρός Αύγουστος υποβλήθηκαν τόσες αιτήσεις, αποτυπώνει το ισχυρό ενδιαφέραν για το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με απλές και σύντομες διαδικασίες και χωρίς την υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επιβραβεύει μεν τους συνεπείς δανειολήπτες (αφού για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά πριν από την πανδημική κρίση, η εννεάμηνη επιδότηση ανέρχεται στο 90% για το πρώτο τρίμηνο και σταδιακά μειώνεται τα επόμενα τρίμηνα στο 80% και το 70%), αλλά πολύ σημαντικό είναι το κίνητρο και για όσους είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (επιδότηση 80% στο πρώτο τρίμηνο, 70% στο δεύτερο και 60% στο τρίτο).
Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και της κύριας κατοικίας, αποφάσισε να επιδοτήσει για χρονικό διάστημα 9 μηνών συγκεκριμένο ποσοστό της δόσης των δανείων, κόκκινων αλλά και των ενήμερων δανείων. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα Γέφυρα , όπως ονομάζεται, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέ ους μέσω της ιστοσελίδας www.keyd.gov.gr η οποία έχει αναλάβει να κάνει μια ολοκληρωμένη απογραφή όσων χρωστούν σης τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΤΡΑΠΕΖΕΣΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: