Με το lockdown σε όλη την χώρα και την νέα καραντίνα να απέχουν λίγες ώρες πολλά είναι τα ερωτήματ απου εγύρονται σχετικά με ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν και ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν στις εργασίες τους, βέβαια με χαρτί που θα τους προμηθεύσουν οι εργοδότες τους από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Με υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% και με την δυνατότητα να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους θα είναι ανοιχτές οι επιχειρήσεις στο χονδρεμπόριο, στην βιομηχανία, στα γραφεία, στις τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και χαλιών, όπως τα στεγνοκαθαριστήρια.
Παράλληλα ανοικτά θα είναι καταστήματα τροφίμων, των πρατηρίων καυσίμων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των φαρμακείων, των pet shop, των βιοτεχνικών, βιομηχανιών και μεταφορών. Ανοικτά θα είναι και τα καταστήματα τηλεφωνίας αλλά μόνο για εξόφληση λογαριασμών και υπηρεσιών service. Το γενικό lockdown θ’ ακολουθήσει το μοντέλο αυτού της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου κύματος το Μάρτιο και Απρίλιο.
Ουσιαστικά δεν κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις όπως έγινε το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου αλλά πολλές παραμένουν ανοιχτές δίνοντας στους εργοδότες την δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους. Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί το καθολικό κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και έτσι πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα παραμένουν ανοιχτές. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που συνδέονται με το κλείσιμο του λιανεμπορίου και δεν θα μπορέσουν να παραμένουν ανοιχτές. Σε αυτή την περίπτωση τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται και κλείνουν με δική τους επιλογή ή μένουν ανοικτές, μπορούν να θέσουν τμήμα ή το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή. Έτσι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θεωρούνται πληττόμενες επειδή οι ΚΑΔ τους εντάσσονται στην διευρυμένη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ μπορούν να τεθούν σε αναστολή. Ο εργοδότης επιλέγει αν θα θέσει τμήμα ή ακόμη και το σύνολο, δηλαδή το 100% των μισθωτών του, σε αναστολή.
Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα, η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωτική η τηλεργασία για το 50% του προσωπικού που μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως και αν δεν το δηλώσουν υπάρχει πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές θα πρέπει να παρέχουν στους εργαζόμενους τους βεβαίωση από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να μετακινουνται από και προς την εργασία τους.
Η υπεύθυνη δήλωση για την κυκλοφορία των εργαζομένων πραγματοποιείται με χρήση των προσωπικών κωδικών (κωδικός χρήστη και συνθηματική λέξη- Username, PIN) που έχουν αποδοθεί από τον e-Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δηλ. έχουν απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών και χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικό χρήστη που έχουν στο ΠΣ e-ΕΦΚΑ, συμπληρώνοντας το κατάλληλο έντυπο [ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ], το οποίο και αποστέλλουν στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα ένγχαρτα ή ηλεκτρονικά.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση του εργαζόμενου, καλύπτει το διάστημα που ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και ο εργοδότης οφείλει να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο εργοδότης δεν το παράσχει και ο εργαζόμενος δεν το επιδείξει ή δεν υπάρξει ταυτοποίηση στοιχείων κατά τον έλεγχο, επισύρονται διοικητικές κυρώσεις. Η ταυτοπροσωπία του ανωτέρω εργαζόμενου/ης γίνεται με την επίδειξη της ταυτότητάς ή διαβατηρίου του/της.
Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στον εργαζόμενο/η και σε περίπτωση δήλωσης ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ στον εργοδότη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου