Η... μπουγάτσα κέρδισε - Πώς θα λειτουργεί τελικά το take away σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Οικονομία
Διευκρινίσεις δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Ανάπτυξης για τα νέα, έκτακτα μέτρα προς αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται και το πώς θα λειτουργεί το take away στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, καθώς προκλήθηκε αλαλούμ μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά την Τετάρτη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε συγκεκριμένα ότι στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών "η υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery".
Όμως, τελικά, στην εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης που εκδόθηκε σήμερα αναφέρεται ότι , "οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through), δεν επιτρέπονται με την έννοια του αυτοτελούς λόγου μετακίνησης των πολιτών. Είναι προφανές ότι επιτρέπονται στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στα άρθρα 3, 4 και 5 της υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69919/02.11.2020 KYA (Β’ 4831/2.11.2020), όπως άλλωστε ίσχυε και στην πρώτη φάση της πανδημίας".
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το take away και το drive through επιτρέπονται στο πλαίσιο των μετακινήσεων των πολιτών που δικαιολογούνται με την αποστολή sms ή τη συμπλήρωση εγγράφου εργασίας, ωστόσο, δεν αποτελούν από μόνα τους λόγο για μετακίνηση πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας "Μακεδονία", η επαναλειτουργία αυτών των υπηρεσιών έγινε έπειτα από παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Νίκο Χαρδαλιά, στον οποίο ο περιφερειάρχης μετέφερε τα αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μετά την παρέμβασή του κ. Τζιτζικώστα, η κυβέρνηση, εξέτασε προσεκτικά το ζήτημα, υιοθέτησε το αίτημα και δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα άλλα μέτρα
Στην εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις και για μια σειρά άλλων μέτρων. Συγκεκριμένα:
1. Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό τηλεφώνου ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
2. Στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69919/02.11.2020 KYA (Β’ 4831/2.11.2020), εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητες (ΚΑΔ)/ 96.04 (φυσική ευεξία).
3. Στο πεδίο εφαρμογής της υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2-11-2020 KYA (Β’ 4829/2.11.2020), δεν εντάσσονται οι δραστηριότητες του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.99.85.01 (λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, με διανομή κατ’ οίκον) καθώς και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κ.τ.λ.).
4. Στο σημείο 2 της παρ. 1 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2- 11-2020 ΚΥΑ Β’4829/2.10.2020 συμπεριλαμβάνονται και οι κλινικές.
5. Στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλητικά σωματεία και ομίλους για ατομικά αθλήματα, συμπεριλαμβάνονται και αυτές των νόμιμων αδειοδοτούμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο
Οι αντιδράσεις
Είχε προηγηθεί θύελλα αντιδράσεων από ιδιοκτήτες καταστημάτων με καφέ, μπουγάτσα και σουβλάκια που έκαναν λόγο για παράλογη απόφαση, ζητώντας να αναθεωρηθεί, καθώς, όπως ανέφεραν, σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, δεν υπάρχει περίπτωση συνωστισμού έξω από τέτοιου είδους καταστήματα.
Η απόφαση για απαγόρευση του take away πλήττει σημαντικά τα καταστήματα που πωλούν μπουγάτσα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προκύπτει από παραλαβή στο κατάστημα. Ο κ. Φίλιππος Μπαντής, ιδιοκτήτης μπουγατσατζίδικου στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης δήλωσε στο thestival.gr: «Η ενημέρωση είναι ελλιπέστατη. Έρχονται άνθρωποι να πάρουν μπουγάτσα και τους λέμε ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε από το κατάστημα. Για να είμαστε τυπικοί, στο απέναντι κατάστημα, κάναμε το πακέτο delivery» .
Όπως τόνισε, το πλήγμα σε καταστήματα αυτής της κατηγορίας είναι μεγάλο, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου αφορά παραλαβή από το μαγαζί. «Προσπαθούμε να κάνουμε διανομή, όμως δεν λειτουργεί. Ο κόσμος θέλει να περάσει, να πάρει την πίτα του και να πάει στη δουλειά του. Έτσι κι αλλιώς, συγκεκριμένος κόσμος κυκλοφορεί. Είναι ανοιχτά τα χασάπικα, τα φαρμακείο, ο φούρνος. Αυτοί οι άνθρωποι θα αγοράσουν και από μας» . Σημείωσε δε ότι από τη στιγμή που οι φούρνοι πωλούν πλέον πίτες και καφέ, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός που δεν βοηθά κανέναν.
«Μόνο με delivery δεν κρατιέται το κατάστημα. Δουλεύουμε με τους περαστικούς. Αυτοί που νομίμως κυκλοφορούν πώς θα εξυπηρετηθούν; Ζητάμε να αρθεί το μέτρο. Δεν έχει καμία λογική» ανέφερε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Λευτέρης Γεωργιάδης που διατηρεί σουβλατζίδικο στο κέντρο της πόλης, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας αγοράζει από το κατάστημα, με ένα 30% να παραγγέλνει στον χώρο του.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι την προηγούμενη περίοδο έγινε λανθασμένη χρήση της δυνατότητας take away από επιχειρήσεις της πόλης, κυρίως καφέ-μπαρ, όμως, όπως λέει, δεν πρέπει να «παίρνει η μπάλα» και τους συνεπείς καταστηματάρχες. «Συμφωνώ ότι όντως έγινε κακή χρήση από ορισμένους. Τώρα όμως και να θέλει κάποιος να συνωστιστεί, δεν μπορεί, δεν έχει δικαίωμα κυκλοφορίας. Με αυτή τη λογική, πήρε η μπάλα π.χ. και τα τυροπιτάδικα τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο που πάει στη δουλειά του».
Με… delivery έξω από το κατάστημα απάντησε ο ιδιοκτήτης καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Βαλάντης Λαμπριανίδης. «Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουμε να μπει ο πελάτης μέσα στο μαγαζί και δίνουμε το πακέτο εμείς έξω από τον χώρο μας. Δεχόμαστε να μη μπαίνει ο κόσμος μέσα, αλλά όχι να κλείσει και τελείως. Ο άλλο που θέλει να πάρει καφέ τι θα κάνει;» ανέφερε. Όπως τόνισε στο thestival.gr, το delivery δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση, καθώς ο κόσμος επιθυμεί να αγοράσει τον καφέ του από το μαγαζί και να πάει στη δουλειά του. «Για ποιο συνωστισμό μπορούμε να μιλάμε έξω από ένα μαγαζί που κάνει take away; Από τη στιγμή που βγήκαν τα μηνύματα, η κίνηση έχει μειωθεί κατά 70-80%. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός. Περνάει ένας άνθρωπος ανά 20 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου