Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Τα τοπικά lockdowns βαθαίνουν τα ρήγματα στην οικονομία

 

Τα τοπικά lockdowns βαθαίνουν τα ρήγματα στην οικονομία

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 12:04
REUTERS/NACHO DOCE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Έντονη είναι η ανησυχία του παραγωγικού ιστού της οικονομίας για τις συνέπειες που θα επιφέρουν τα τοπικά lockdowns και με ανοιχτό το ενδεχόμενο -καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη- να επεκταθούν και σε άλλες Περιφέρειες, πλην της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που δοκιμάζονται από σήμερα.

Κοινό αίτημα είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, την ώρα που οι υποχρεώσεις για την πληρωμή των πάγιων εξόδων τρέχουν.

Η αγωνία όλων είναι πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την περιπέτεια που βιώνουν από τις αρχές του 2020, ενώ προειδοποιούν πως αναγκαστικά θα υπάρξει και αντίκτυπος στις θέσεις απασχόλησης.

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» και «καταστροφή» τις εξελίξεις για τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και προειδοποιούν με μπαράζ λουκέτων που δεν θα έχει προηγούμενο, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα στοχευμένα μέτρα άμεσης και ουσιαστικής στήριξής τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε δήλωσή του στη «Ν» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως ένα ακόμη lockdown, όπως εκείνο που συνέβη μέσα στην άνοιξη, απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα συνοδευτεί με λουκέτα, καθώς τα νέα μέτρα στήριξης είναι πολύ λιγότερα από τα προηγούμενα.

Συγκεκριμένα, ταφόπλακα για τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα στοχευμένα μέτρα άμεσης και ουσιαστικής στήριξής τους, χαρακτηρίζουν οι φορείς της περιοχής το νέο lockdown στη δίνη του οποίου μπαίνει από σήμερα και για τις επόμενες τουλάχιστον 14 μέρες η αγορά της Θεσσαλονίκης.

Η γενικότερη χαλαρότητα που επικράτησε στην πόλη από τον Σεπτέμβριο και μετά και η καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών μέτρων, μετά δηλαδή την επιστροφή των Θεσσαλονικέων από τις διακοπές του καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης που κορυφώθηκε με την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Μετά τη θετική πορεία του Σεπτεμβρίου με τα χαμηλά κρούσματα, τα αρνητικά μηνύματα άρχισαν να φθάνουν από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 11 έως τις 20 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, ήτοι 523 έναντι 127. Στη συνέχεια τα κρούσματα όλο και ανέβαιναν, φθάνοντας το περασμένο Σάββατο στο τεράστιο νούμερο των 839 κρουσμάτων - αριθμός διπλάσιος από την Αττική, η οποία έχει περίπου τετραπλάσιο πληθυσμιακό μέγεθος! Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ούτε για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, στο οποίο λόγω της τοπικής αργίας υπάρχει παραδοσιακά μεγάλη κινητικότητα, παρότι οι τοπικές αρχές είχαν φροντίσει να στείλουν τα σχετικά μηνύματα προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Τι ισχύει από σήμερα

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες έχουν ως εξής:

*Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, με εξαίρεση τα Λύκεια που κλείνουν και στα οποία τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση όπως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

*Επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ισχύει η αποστολή από τον αριθμό 1 έως τον αριθμό 6, με την αντίστοιχη αιτιολογία, όπως και στην πρώτη καραντίνα. Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS - Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου.

*Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

*Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας και επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο ζώο.

*Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

*Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κ.λπ., καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία.

*Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery και take away. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

*Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε Ι.Χ. μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

* Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας/θεματικά πάρκα.

*Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 ατόμων.

«Καταστροφή της αγοράς»

Έπειτα από αυτές τις δραματικές εξελίξεις που έφεραν το lockdown στην αγορά, οι φορείς της Θεσσαλονίκης ζητούν γενναία μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η πόλη θα βιώσει ένα μπαράζ λουκέτων που δεν θα έχει προηγούμενο.

«Παλεύαμε όλο αυτό το διάστημα για να φθάσουμε στο 50% του τζίρου του 2019. Με το νέο lockdown πλέον μιλάμε για καταστροφή, αυτό που ζούμε το 2020 δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Εκτιμώ ότι ήταν λάθος που έκλεισε η εστίαση, οι έλεγχοι έπρεπε να είναι αυστηροί και να επικεντρωθούν στους λίγους παραβάτες. Τώρα γίνεται και το δεύτερο λάθος με το κλείσιμο της αγοράς», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος τονίζει ότι τα μέχρι τώρα μέτρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των επιχειρήσεων. «Το ζητούμενο ήταν να μη χαθεί καταναλωτικό κεφάλαιο, αυτό δυστυχώς συνέβη και πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση μήπως σωθεί ό,τι έχει απομείνει», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης προειδοποιεί ότι το δεύτερο lockdown θα αποτελέσει την ταφόπλακα για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν αποφασιστικά. «Από τη στιγμή που οι ειδικοί επιστήμονες επέλεξαν την καραντίνα ως το αποτελεσματικότερο μέτρο, κανείς δεν μπορεί παρά να πειθαρχήσει. Η προστασία της δημόσιας υγείας μπαίνει πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο. Καλούμε όμως την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, τώρα, πριν να είναι αργά. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση να προστατέψει το λιανεμπόριο, από τη στιγμή που διατάζει την αναστολή λειτουργίας του. Δεν είναι δίκαιο και ηθικό να βάζουμε λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα και την ίδια ώρα να αφήνουμε το εμπόριο πολλών προϊόντων (ρούχα, υποδήματα, εργαλεία, εξοπλισμός κ.λπ.) αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.

Ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας στις πληττόμενες περιοχές για να μπορέσουν να βγουν όρθιες από την κρίση ζητάει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες επιστρέφουν δυστυχώς από αύριο σε lockdown. Εξέλιξη που μας πονά όλους, αλλά κρίθηκε αναγκαία από τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Αποδείξαμε στο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία», σημείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, για να καταδείξει την οριακή κατάσταση προς την οποία οδεύει η αγορά, δήλωσε πως αν η πόλη χάσει και την εορταστική περίοδο, τότε η οικονομία της θα χρειαστεί ένα «σχέδιο Μάρσαλ». «Χάσαμε την τουριστική περίοδο, χάσαμε τη ΔΕΘ, χάσαμε το τριήμερο του Αγίου Δημήτριου, αν χάσουμε και τα Χριστούγεννα θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ», σημείωσε.

Με τρεις ζώνες ο υγειονομικός χάρτης της χώρας

Νέος υγειονομικός χάρτης μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη, με Θεσσαλονίκη, Σέρρες να απεικονίζονται με γκρι χρώμα και να μπαίνουν σε τοπικό lockdown λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Ως εκ τούτου, εκτός από τη ζώνη επιτήρησης με κίτρινο χρώμα και τη ζώνη αυξημένου κινδύνου που είναι η κόκκινη, δημιουργείται και μία ακόμα ζώνη με γκρι χρώμα, στην οποία θα εντάσσονται περιοχές ή και ολόκληρες περιφέρειες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όταν θα μπαίνουν σε τοπικό lockdown που σημαίνει γενική απαγόρευση μετακινήσεων και επαναφορά των sms και αναστολή λειτουργίας σχεδόν όλης της αγοράς.

Αυστηροί όροι στη λειτουργία των δικαστηρίων

Σε λειτουργία θα βρίσκονται τελικά, με αυστηρούς περιορισμούς (αριθμητικούς και άλλους), τα δικαστήρια της Αθήνας και όλων των περιοχών που βρίσκονται στην κατάσταση υψηλού κινδύνου (κόκκινες ή Β’ Ζώνη), καθώς δεν έγινε αναστολή των δικών στα ποινικά (και πιο πολυπληθή) δικαστήρια της χώρας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, για τη λειτουργία όλων των δικαστηρίων προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα.

Κατ’ εξαίρεση, ο αριθμός μπορεί να υπερβεί τα 15, εάν, κατά την κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου, η παρουσία των ατόμων αυτών είναι απολύτως αναγκαία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται για τα πλημμελήματα μέχρι 30.6.2021 και για τα κακουργήματα μέχρι 31.12.2021 ή συμπληρώνεται ο ανώτατος χρόνος προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

Όσον αφορά τις διασκέψεις, η διενέργειά τους, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, εφόσον είναι εφικτό, πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: