Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Έγινε η αρχή με «κούρεμα» υποχρεώσεων: Τι ακολουθεί - Ποιοι θα εξοφλήσουν τα χρέη σε περισσότερες δόσεις

 Στήριξη «χειρουργικής ακρίβειας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία -όπως άλλωστε έχει επισημάνει το enikonomia.gr- δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών: Η αρχή έγινε με τις ανακοινώσεις για «κούρεμα» δανείων μέσω του προγράμματος Γέφυρα 2 και εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες παρεμβάσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δεδομένου λοιπόν ότι η φιλοσοφία του οικονομικού επιτελείου είναι «στήριξη σε εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη», ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι η διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για εξόφληση χρεών σε 24 έως 48 δόσεις. Η απόφαση για περισσότερες δόσεις σε... περισσότερους, είναι μία από τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς που εκτιμά πως πρέπει να ενταχθούν στην ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν -υπό το βάρος της πανδημίας- τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς.

Ποια χρέη θα ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης με χρονικό ορίζοντα 4 ετών

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως θα ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης οφειλών με χρονικό ορίζοντα 4 ετών (48 δόσεις) τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 και το πρώτο lockdown: Είναι εκείνες οι αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες έπρεπε να καταβληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες. Η μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα χρέη είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως! Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος «πιάνει» και υποχρεώσεις που έπρεπε να εξοφληθούν εκείνο το διάστημα όπως φόρος εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ, υποχρεώσεις που μπορεί να έμειναν απλήρωτες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία ενδεχομένως «λύγισαν» υπό το βάρος των δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για 24-48 δόσεις αφορά χρέη τα οποία έμειναν εκτός της εν λόγω ρύθμισης και αφορά κυρίως τρέχουσες υποχρεώσεις όπως ο ΦΠΑ, ΦΜΥ και φυσικά όπως προαναφέρθηκε και τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα έχουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση

Άρα το δικαίωμα της εξόφλησης χρεών σε 24- 48 δόσεις (και μάλιστα με περίοδο χάριτος καθώς η αποπληρωμή των συγκεκριμένων χρεών θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2022) θα δοθεί σε εκείνους που αποδεδειγμένα έπληξε η πανδημία. Εφόσον, λοιπόν η ρύθμιση πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών θα υιοθετηθεί το «μοντέλο» που ήδη ισχύει για τα λεγόμενα «κορονοχρέη», δηλαδή τις αρρύθμιστες οφειλές που έπρεπε να εξοφληθούν, αλλά δεν… εξοφλήθηκαν τις περιόδους Μάρτιος – Ιούνιος 2020 και Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020, αλλά οι πληρωμές τους «πάγωσαν». Ποιο είναι το «μοντέλο» που βρίσκεται σε ισχύ για τα «κορονοχρέη» και που εκτιμάται πως θα υιοθετηθεί και για τα χρέη Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020;

  • Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης «πάγωσε» η είσπραξή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
  • Οι συγκεκριμένες οφειλές μετά τη λήξη της αναστολής είσπραξης θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
  • Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 2"
«Χειρουργικής ακρίβειας» με ξεκάθαρη στόχευση σε εκείνους που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία ήταν και οι αποφάσεις που πήρε το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του προγράμματος Γέφυρα 2, δηλαδή του προγράμματος που επιδοτεί δόσεις επιχειρηματικών δανείων: Οι πιστωτές υποχρεώνονται από το Κράτος να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις προς τους πληττόμενους που φτάνουν μέχρι και σε «κούρεμα» χρέους. Έτσι:

Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και

2. να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
  • διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
  • διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
  • επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

3. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

1. Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,
2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Όλα αυτά θα υποβληθούν τις επόμενες μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ως τώρα αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2». Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Μαΐου και δεδομένων των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: