Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τέλος στα μέτρα στήριξης της πανδημίας - Τι θα γίνει με τις ενισχύσεις και τα ενοίκια

 Μέτρα στήριξης… τέλος! Όσο «ανοίγουν» οικονομικές δραστηριότητες τόσο «ξηλώνονται» το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας, με τη μορφή τουλάχιστον που τα γνωρίσαμε την εποχή των περιοριστικών μέτρων: Πλέον η στήριξη που θα παρέχει το κράτος θα είναι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα συμβαδίζει με την εξέλιξη της οικονομίας και οπωσδήποτε θα είναι «χειρουργικής» ακρίβειας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασιστεί οι υποχρεωτικά κλειστοί να ενισχύονται για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ανεβάσουν τα ρολά τους: Γι' αυτό και αποφασίστηκε το «κούρεμα» των ενοικίων και η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και για τον Μάιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τον Ιούνιο -όπως επίσης και με την έκτακτη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης που θα φτάνει έως τα 4.000 ευρώ- για όσους (λογικά λίγους) παραμείνουν κλειστοί και εκείνον τον μήνα.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια Μαΐου
Για τα ενοίκια του Μαΐου, απαλλαγές θα ισχύσουν για επαγγελματίες που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή και υποχρεώθηκαν σε περιοριστικά μέτρα. Αυτό αφορά στους επαγγελματίες σε λιανεμπόριο, εστίαση, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές. Καμία μείωση δεν θα ισχύσει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όσο περνάει όμως ο καιρός και οι επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά, το μέτρο του «κουρεμένου» ή μηδενικού ενοικίου θα αρχίσει να «σβήνει»: Για τον Ιούνιο η λίστα των δικαιούχων θα περιοριστεί και άλλο, ενώ ήδη το «ξήλωμα» έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Τέλος στην Επιστρεπτέα έρχονται... έκτακτες αποζημιώσεις
Με την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 κλείνει και ένας κύκλος μιας μορφής ενισχύσεων που υιοθετήθηκε στις αρχές της πανδημίας και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα. Αυτή η μορφή ενισχύσεων θα αντικατασταθεί άμεσα από μία άλλη με την ονομασία «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», που όμως δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνεχίζουν να έχουν «κατεβασμένα ρολά» για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο, είτε ήταν κλειστές για κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό το δίμηνο. Ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός μηχανισμός υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί τημέσα στην εβδομάδα, ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που είχαν κατεβασμένα ρολά –έστω και για λίγες ημέρες- τον Απρίλιο.

«Ενισχυμένη αποζημίωση» και για τον Μάιο
Ουσιαστικά μιλάμε για το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, την ενισχυμένη αποζημίωση που όμως δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία και κατέγραψαν συρρίκνωση τζίρου, αλλά μόνον εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή η απόφαση αφορά στην ενίσχυση –μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού- των επαγγελματιών που ήταν αναγκασμένοι από το Κράτος να διατηρήσουν «κατεβασμένα τα ρολά» τους είτε για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο ή για λίγες μέρες μέσα στον ίδιο μήνα. Στα «σκαριά» είναι όμως η επέκταση του προγράμματος και για τις επιχειρήσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά και τον μήνα Μάϊο, με άλλα λόγια θα ενισχυθούν μέσω του ίδιου μηχανισμού και εκείνες οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και τον τρέχοντα μήνα.

Ποσά έως και 4.000 ευρώ για τους «κλειστούς»
Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή την νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Ποιοι κλάδοι θα πάρουν αποζημίωση
Ποιοι είναι όμως οι κλάδοι που θα ενισχυθούν με την αποζημίωση; Τουρισμός, Ξενοδοχεία, Καταλύματα, Ταξιδιωτικά γραφεία, Μεταφορές, ΚΤΕΛ, Τουριστικά λεωφορεία, Πλωτές μεταφορές, Ενοικιάσεις σκαφών, Πολιτισμός, Θέατρα, Κινηματογράφοι, Συναυλιακοί χώροι, Πολιτιστική εκπαίδευση, Σχολές χορού, Τέχνες του θεάματος, Βιβλιοθήκες, Μουσεία, Ζωολογικοί κήποι, Αθλητισμός, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Γυμναστήρια, Αθλητική εκπαίδευση, Καταστήματα ΟΠΑΠ, Παιδότοποι, Πάρκα αναψυχής, Φυσική ευεξία, Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και άλλοι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, βάσει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για τα έκτακτα μέτρα προστασίας.
Ο κλάδος της εστίασης δεν θα επιδοτηθεί μέσω του συγκεκριμένου μέτρου καθώς οι επαγγελματίες της εστίασης κάνουν ήδη τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: