Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Τι προβλέπεται στην περίπτωση ασθένειας φοροτεχνικού – ελευθέρους επαγγελματία για τον ίδιο και τις επιχειρήσεις – πελάτες του Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Άνθρωποι είναι κι οι λογιστές και αρρωσταίνουν ….


 

Τι προβλέπεται στην περίπτωση ασθένειας φοροτεχνικού – ελευθέρους επαγγελματία για τον ίδιο και τις επιχειρήσεις – πελάτες του  

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Άνθρωποι είναι κι οι λογιστές και αρρωσταίνουν ….

Θέλοντας να ξεδιαλύνουμε ορισμένα θέματα που αφορούν την δημοσίευση μας στις 14 Οκτωβρίου, σημειώνουμε ότι με το άρθρο μας θέλαμε - και θέλουμε ακόμη - να καυτηριάσουμε την νοοτροπία που διακρίνει τον ευρύτερο  Δημοσίου τομέα, στην εφαρμογή των νόμων που το ίδιο το κράτος έχει ψηφίσει .

Για το λόγο αυτό και αναφερθήκαμε στην  καταπάτηση από το Δημόσιο του Ν.4308/2014, που αφορά στην εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, με την εμμονή του να μην εφαρμόζει τους κανόνες έκδοσης των τιμολογίων που έχουν θεσπιστεί (μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα), αλλά όποτε θέλει και όποτε το….. βολεύει .

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα κακώς κείμενα. Ο στόχος μας δεν είναι η καταγραφή τους , αλλά να «χτυπήσουμε το καμπανάκι» ώστε, στην νέα κατάσταση του διαμορφώνεται με τα myDATA και την αποστολή των στοιχείων στην ΑΑΔΕ, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις επιχειρήσεις, από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.

Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται πρέπει, πρώτα και κύρια να προσαρμοστεί το κράτος.

Ασθένεια λογιστή.

Μια ενδιαφέρουσα απάντηση – έγγραφο ( ΔΕΑΦ Α 1078324 ΕΞ 2021/15.09.2021) δόθηκε από την διοίκηση, με αφορμή σχετική ερώτηση - αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων, για το τι γίνεται σε περίπτωση που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό. Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων – πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Σε απάντηση, λοιπόν,  των με αρ. πρωτ. 3623 & 3636/6.09.2021 αναφορών κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην σχετική υπηρεσία (Γενική διεύθυνση φορολογικής διοίκησης - Διεύθυνση εφαρμογής άμεσης Φορολογίας) η διοίκηση μας γνώρισε τα ακόλουθα:

1.                   Τα ζητήματα που τίθενται στις εν λόγω αναφορές, τα οποία σχετίζονται με την εκ νέου παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2020 τουλάχιστον έως 30.09.2021 με δυνατότητα έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου και την παράλληλη νομοθέτηση συγκεκριμένης χρονικής περιόδου υποβολής τους καθώς επίσης και τη ρύθμιση θεμάτων υγείας των λογιστών, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας μας, καθώς συνδέονται με τη γενικότερη χάραξη κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, είναι θέματα πολιτικής βούλησης και προϋποθέτουν σχετική νομοθετική πρωτοβουλία .

Σ.σ.: Να θυμίσουμε εδώ ότι βάσει της απόφασης Α. 1118 (ΦΕΚ Β 2226/27.05.2021), που αφορά τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή, σχετικά με την ασθένεια λογιστή από Covid 19 και τις ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 93 του Ν.4764/2020 μπορεί να δοθεί παράταση των φορολογικών δηλώσεων σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID-19.

Το σχετικό άρθρο με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό COVID-19 και των εντολέων πελατών τους», αναφέρει ότι

i.            Σε περίπτωση που λογιστής φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID-19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

ii.            Η ρύθμιση της παρ. 1 ισχύει για τους εντολείς πελάτες για τους οποίους ο λογιστής φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση λογιστή φοροτεχνικού στο σύστημα Taxisnet δημιουργεί τεκμήριο εξουσιοδότησης του ιδίου και για την υποβολή των ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων.

iii.             Σε περίπτωση θανάτου λογιστή φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊό COVID-19, οι προθεσμίες της παρ. 1 παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα πελάτη του σε άλλον λογιστή φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

2.                   Με βάση τις διατάξεις των παρ.64 και 65 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως αυτές προστέθηκαν με τα άρθρα 30 και 31 του ν.4797/2021 (Α΄66), ορίστηκε ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 τόσο των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020 όσο και των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021….. . (σ.σ. Να θυμίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 ήταν η 15η Σεπτεμβρίου 2021).

Και συνεχίζει, παρακάτω, η απάντηση της φορολογικής διοίκησης.

5.            Συνεπώς, για το φορολογικό έτος 2020, δόθηκε κατ’ επανάληψη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τόσο των νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31/12/2020 όσο και των φυσικών προσώπων. Ειδικότερα, αντί της 30ής Ιουνίου που ορίζεται ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων / οντοτήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 άρθρου 67 και της παρ.2 του άρθρου 68 του ΚΦΕ, αντίστοιχα, ορίζεται η 15η Σεπτεμβρίου 2021 ως καταληκτική προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή τους .

6.            Αναφορικά με τα ζητήματα υγείας των λογιστών, με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν.4764/2020 (Α΄256) ρυθμίστηκε η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους. Ειδικότερα, με τις διατάξεις αυτές ορίζεται ότι σε περίπτωση που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από κορωνοϊό COVID-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο που παρέχει νοσηλεία για κορωνοϊό COVID- 19, όπως αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική βεβαίωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων – πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου. Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει και για τους εντολείς – πελάτες για τους οποίους ο λογιστής – φοροτεχνικός αποδεδειγμένα έχει εξουσιοδοτηθεί στο σύστημα Taxisnet κατά τον προηγούμενο μήνα της ημερομηνίας εισαγωγής του στο νοσοκομείο και παραμένει εξουσιοδοτημένος, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής εξουσιοδότησης. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊό COVID-19, οι σχετικές προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα – πελάτη του σε άλλον λογιστή – φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου .

7.            Κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου αυτού, επίκειται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορωνοϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών .

Σ.σ. : Όσο αφορά τις δηλώσεις, όπως αναφέραμε εκδόθηκε η  απόφαση Α. 1118 (ΦΕΚ Β 2226/27.05.2021). Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί άλλες σχετικές αποφάσεις ούτε από το υπουργείο Οικονομικών , ούτε και από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

8.            Λοιπά ζητήματα που τίθενται στην εν λόγω αναφορά δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας.

Μόνο Covid – 19;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, χρόνια τώρα , τι ακριβώς γίνεται με την ασθένεια του λογιστή – φοροτεχνικού ελεύθερου επαγγελματία, γενικά.

Ο κλάδος μας δυστυχώς έχει πολλές απώλειες με αιτίες τις επαγγελματικές ασθένειες κυρίως τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά και τον καρκίνο. Πολλές συναδέλφισσες και πολλοί συνάδελφοι , «έφυγαν» εκτελώντας την εργασία τους, ακόμη και πάνω στην καρέκλα του γραφείου τους.

Με αφορμή το Covid 19 μήπως το κράτος πρέπει να θεσπίσει γενικά μέτρα για την ασθένεια του λογιστή – φοροτεχνικού;

Η εμπειρία μας είναι ότι πληρώνονται άδικα πρόστιμα από τους συναδέλφους, αν με το καλό αναρρώσουν και επιστρέψουν στο «πόστο» τους, ή τελικά από τις επιχειρήσεις αν ο συνάδελφός δεν τα καταφέρει και αποχωρήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο το κράτος να «σκύψει» πάνω στο θέμα της άδειας ασθένειας  του λογιστή – φοροτεχνικού, του ανθρώπου που ουσιαστικά είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ διοίκησης και φορολογουμένων, και γενικά του κλάδου που μετά την συρρίκνωση των Δ.Ο.Υ., έχουνε «φορτωθεί» όλη την γραφειοκρατική δουλειά που έκαναν οι εφορίες.

Για να μην μιλήσουμε για το βάρος που σήκωσε ο κλάδος στην πανδημία.

Το αίτημα δεν είναι συντεχνιακό , αλλά ουσίας και πραγματικό!

ΚΒΣ και άδεια λογιστή

 Απλά να θυμίσουμε ότι στον «αείμνηστο» Κώδικά Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και συγκεκριμένα στο άρθρο 17 «Χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων», υπήρχε ειδική αναφορά στην άδεια λογιστή και στην παράταση της ενημέρωσης βιβλίων κατά πενήντα (50) ημέρες, για την καλοκαιρινή άδεια του λογιστή ή του υπεύθυνου ενημέρωσης, μετά από γνωστοποίηση στην Δ.Ο.Υ.

17.6. Παράταση προθεσμίας ενημέρωσης των βιβλίων με έγκριση του προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. Από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού, παρέχεται η ευχέρεια στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., εφόσον υπάρχουν ειδικοί λόγοι, να παρατείνει τις προθεσμίες ενημέρωσης των βιβλίων των παραγράφων 1 έως 4 και 5 περίπτωση β' του άρθρου αυτού μέχρι 50 ημέρες, χωρίς η παράταση αυτή να συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ή καταστάσεων.

Επίσης, όπως προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 24 του Κώδικα, επί μηχανογραφικής τήρησης βιβλίων, σε περίπτωση παράτασης του χρόνου ενημέρωσης (πληκτρολόγησης), παρέχεται ισόχρονη παράταση και στο χρόνο εκτύπωσής τους.

17.6.1. Παράταση της προθεσμίας ενημέρωσης των βιβλίων κατά το χρόνο απουσίας, λόγω άδειας των υπευθύνων για την τήρησή τους. .. Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού και κατά πάγια θέση της Διοίκησης, παρέχεται στον προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. η ευχέρεια να παρατείνει εφάπαξ τις προθεσμίες ενημέρωσης των βιβλίων, εφόσον υπάρχουν ειδικοί λόγοι που επιβάλλουν την παράταση αυτή. Βέβαια με τις διατάξεις αυτές δεν προσδιορίζονται οι ειδικοί αυτοί λόγοι. Συνεπώς, η κρίση για την ύπαρξη ή όχι των ειδικών λόγων, εναπόκειται στον προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Οπωσδήποτε όμως η κανονική άδεια ή η άδεια ασθενείας του λογιστή εντάσσεται στους ειδικούς λόγους. Επομένως, στις περιπτώσεις εκείνες που τα βιβλία του επιτηδευματία ενημερώνονται από λογιστή, πρέπει ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. να παρέχει σ' αυτόν (τον επιτηδευματία) την έγκρισή του για παράταση της προθεσμίας ενημέρωσης των βιβλίων για το χρονικό διάστημα της απουσίας του λογιστή, λόγω αδείας……

Άλλωστε, η διευκόλυνση αυτή των επιτηδευματιών πρέπει να εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα συνεργασίας φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.

Και μια και μιλάμε για «άδειες» έτσι για την ιστορία,  να θυμίσουμε ότι, τα τελευταία χρόνια τον Αύγουστο οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν κάνουν διακοπές αλλά στέλνουν δηλώσεις!

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Τετάρτη 27 Οκτωβρίου  2021. 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: