Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ποιες πρώτες κατοικίες θα γλιτώσουν το σφυρί

23/08/13ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ποιες πρώτες κατοικίες θα γλιτώσουν το σφυρί

        
 
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει τρεις κατηγορίες οφειλετών στεγαστικών δανείων.

Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου με το οποίο θα αίρεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, σε καθολική βάση, είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία όσων αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά ταυτόχρονα να επισπευστούν οι διαδικασίες κατασχέσεων για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά εκμεταλλεύονται την ισχύουσα ρύθμιση.

Ανεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες

Στην πρώτη κατηγορία που προστατεύεται πλήρως θα ενταχθούν άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι δανειολήπτες μεσαίων εισοδημάτων που δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δόσεις θα αποτελέσουν τη δεύτερη κατηγορία και σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα καταρτιστεί πρόγραμμα διευκόλυνσης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθεί «κούρεμα» των δανείων.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τους δανειολήπτες υψηλών εισοδημάτων με φορολογικές δηλώσεις που εμφανίζουν εισόδημα μεγαλύτερο από το οφειλόμενο δάνειο. Η κατάσχεση ακινήτων σε αυτή την περίπτωση θα αποτελέσει άμεση διαδικασία.

Βάζουν χέρι και στην αντικειμενική αξία

Προβληματισμό πάντως προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθεί προς τα κάτω η αντικειμενική αξία του ακινήτου που υπάγεται στο καθεστώς προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί στα 160.000 ευρώ αντί των 200.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ωστόσο, η μείωση αυτή θα πρέπει συνοδευτεί με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών -το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες– καθώς σε πολλές περιοχές η αγοραία αξία είναι πλέον πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής. Επίσης, θα υπάρξει και το κριτήριο του υπολοιπόμενου ποσού αποπληρωμής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι τράπεζες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά τους στοιχεία και επιπρόσθετα το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Και γι’ αυτόν τον λόγο σε αρκετές περιπτώσεις τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε διευκολύνσεις δανειοληπτών των οποίων τα εισοδήματα έχουν μειωθεί αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Εκτιμάται ωστόσο ότι αν γίνουν σωστοί χειρισμοί και τα κριτήρια που θα υιοθετηθούν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα, τότε οι «μπαταχτσήδες» θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: