Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ • ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ «Μπαλάκι» 200.000 φορολογούμενοι

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ • ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ

«Μπαλάκι» 200.000 φορολογούμενοι

Ο γ.γ. Εσόδων έδωσε εντολή να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στις ΔΟΥ. «Αυτή είναι δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων», απαντούν οι εφοριακοί και δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους.
        
 
Ο γ.γ. Εσόδων έδωσε εντολή να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στις ΔΟΥ. «Αυτή είναι δουλειά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων», απαντούν οι εφοριακοί και δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους

Συνεπείς φορολογούμενοι έσπευσαν από τα τέλη Ιουνίου να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση. Το taxisnet δεν έχει ενημερωθεί ακόμα (1,5 μήνα μετά!) ώστε να εκδοθεί το εκκαθαριστικό

Του Ανδρέα Δανού

Τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να «καίγεται» να εισπράξει έσοδα, περισσότερες από 200.000 φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Κι αυτό γιατί αυτοί που τις κατέθεσαν ηλεκτρονικά αναγκάστηκαν να περάσουν και από αυτοπρόσωπο έλεγχο των δικαιολογητικών τους.

Επίσης άλλες 200.000 φορολογούμενοι θα ελεγθούν δειγματοληπτικά και θα περάσουν από την εφορία με τις αποδείξεις ανά χείρας. Ετσι είναι ορατός ο κίνδυνος οι ίδιοι φορολογούμενοι, ακόμη και αν είναι απόλυτα συνεπείς, να κληθούν να πληρώσουν σε μία δόση ό,τι τους αναλογεί όταν με το καλό εκκαθαριστεί ο φόρος.

Η κατηγορία αυτή των πολιτών στην πλειονότητά της περιλαμβάνει εργαζομένους με δύο δουλειές από τις οποίες στη μια πληρώνονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, είχαν δηλώσει υψηλές ιατρικές δαπάνες ή απλώς προκύπτει από την εκκαθάριση επιστροφή φόρου.

Στο πλαίσιο του αυτοπρόσωπου ελέγχου ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή να ελέγχουν τις δηλώσεις αλλά να κάνουν και την εκκαθάριση στις ΔΟΥ και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Οι εφοριακοί, από την πλευρά τους, τονίζουν πως οι εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων -κανονικά- είναι δουλειά των υπαλλήλων της ΓΓΠΣ. Για τον λόγο αυτό δίνουν προτεραιότητα στους ελέγχους και απαντούν στους πολίτες ότι είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις στο taxisnet!

Συνεπείς φορολογούμενοι που έσπευσαν από τα τέλη Ιουνίου να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση, κλήθηκαν στην Εφορία για έλεγχο και ενώ η δήλωσή τους εγκρίθηκε, το taxisnet δεν έχει ενημερωθεί ακόμα (1,5 μήνα μετά!) ώστε να εκδοθεί το εκκαθαριστικό! Οι εφοριακοί λένε ότι «δεν μπορούν να αφήσουν τους έλεγχους για να κάνουν εκκαθαρίσεις». Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι από τις περιπτώσεις των φορολογικών δηλώσεων που ελέγχθηκαν έχουν εκκαθαριστεί περίπου 70.000 και οι πολίτες θα προλάβουν να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ή δύο διμηνιαίες δόσεις. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι όμως που ελέγχθηκαν θα πάρουν εκκαθαριστικά τον Σεπτέμβριο… ίσως και τον Οκτώβριο και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο σε μία δόση.

Τα «αγαπημένα παιδιά»

Στελέχη των ΔΟΥ τόνιζαν ότι εκ των πραγμάτων, προτεραιότητα θα δοθεί στους ελέγχους καθώς η εκκαθάριση των δηλώσεων είναι δουλειά των υπαλλήλων της ΓΓΠΣ, που είναι «τα αγαπημένα παιδιά του κ. Θεοχάρη».Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι καλούνται στην Εφορία θα περάσουν και από δειγματοληπτικό έλεγχο για τις αποδείξεις δαπανών τις οποίες όφειλαν να συγκεντρώσουν για να καταχωριστεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Δηλαδή οι 400.000 φορολογούμενοι αφού έκαναν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά, κλήθηκαν εντός προθεσμίας 15 ημερών και εν μέσω θέρους να προσκομίσουν στις ΔΟΥ για έλεγχο τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (τις οποίες υπέβαλαν ηλεκτρονικά). Μέσα σε αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν στους ελεγκτές και το «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων που συγκέντρωσαν για καταναλωτικές δαπάνες του έτους 2012.

Στόχος του υπουργείου, που παρά τις πιέσεις της τρόικας επιμένει σε ρυθμούς χελώνας στις εκκαθαρίσεις, είναι να εξακριβώνεται εάν το ποσό που δήλωσαν στον κωδικό 049 της φορολογικής δήλωσης είναι το πραγματικό, δηλαδή εάν η αξία όλων των αποδείξεων που έχουν προσκομιστεί είναι αυτή που αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό. Εάν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι λείπουν κάποιες αποδείξεις και το ποσόΝ που δηλώθηκε στον κωδικό 049 δεν καλύπτεται πλήρως από την αξία αυτών που προσκομίστηκαν, τότε για την ακάλυπτη διαφορά ο φορολογούμενος θα χρεωθεί με φόρο 10%. Επιπλέον, η δήλωση θα θεωρηθεί ανακριβής με συνέπεια ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει είτε πρόσθετο φόρο 2% επί του κύριου φόρου είτε πρόστιμο από 117 έως 1.173 ευρώ, εάν από τη δήλωση δεν προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: