Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές - Πρόσθετα βάρη στα οικόπεδα και στα περισσότερα σπίτια - Ελαφρύνσεις στα "κατσάβραχα" και στα ρετιρέ Πέλεκυς στα οικόπεδα και τα "μεσαία" ακίνητα με το νέο σχέδιο για το Φόρο Ακινήτων - Όλο το νομοσχέδιο

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές - Πρόσθετα βάρη στα οικόπεδα και στα περισσότερα σπίτια - Ελαφρύνσεις στα "κατσάβραχα" και στα ρετιρέ

Πέλεκυς στα οικόπεδα και τα "μεσαία" ακίνητα με το νέο σχέδιο για το Φόρο Ακινήτων - Όλο το νομοσχέδιο

Του Κωστή Πλάντζου
Από τα σπίτια και την μεσαία ακίνητη περιουσία θέλει τώρα να καλύψει η κυβέρνηση, όσα χάνει από τις ελαφρύνσεις που ετοιμάζεται να προσφέρει για τα «κατσάβραχα» και απαξιωμένα ακίνητα, μετά τις νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο αποκάλυψε σήμερα το newmoney.gr, (διαβάστε εδώ όλο το νομοσχέδιο) παραδόθηκε για παρατηρήσεις στο ΠΑΣΟΚ και θα τεθεί άμεσα για δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, κρύβει αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε σχέση με όσα είχαν γίνει γνωστά, και οι οποίες επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα αστικά ακίνητα (σπίτια και οικόπεδα), όπως οι εξής:
Για τα οικόπεδα
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις για τη φορολόγηση με 40% των ευτελούς αξίας οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού), η νέα κλίμακα θα έχει 25 αντί 20 κλιμάκια. Ό,τι ελάφρυνση επιφέρει όμως στα χαμηλής αξίας ακίνητα, την πληρώνει στο πολλαπλάσιο η μεσαία περιουσία (κυρίως) και οι βίλες.
-          στα υπερβολικά χαμηλής αξίας οικόπεδα («ειδικών συνθηκών», απαλλοτριωμένα κλπ) ο φόρος θα ξεκινά τελικά από 2 ευρώ το στρέμμα και όχι από 400 ευρώ.
-          σε περιοχές χαμηλής αξίας γης, όπως στο Διδυμότειχο ή το Σουφλί με αξία 400-500 ευρώ ανά τετραγωνικό ο φόρος σχεδόν διπλασιάζεται, αφού θα εφαρμόζεται Συντελεστής Θέσης 2,5 αντί 1,4.
-          στο Λεκανοπέδιο τις Αττικής ο φόρος θα είναι τελικά 2-3 φορές μεγαλύτερος από όσο αρχικά σχεδιαζόταν! Καθώς οι τιμές ζώνης κυμαίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις από 900 έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ο συντελεστής θέσης που θα ισχύει δεν θα κλιμακώνεται από 2,4 έως 3,1 ευρώ ανά τετραγωνικό όπως αρχικά σχεδιαζόταν αλλά από 5 έως και 10 ευρώ το μέτρο! Πολλαπλασιαζόμενος με άλλους συντελεστές και την αξία γης του οικοπέδου, ουσιαστικά υπερτριπλασιάζει το φόρο!
-          για οικόπεδα-φιλέτα  σε προνομιούχες περιοχές, ο φόρος σχεδόν 5πλασιάζεται, όπως για παράδειγμα το Καβούρι Βουλιαγμένης όπου για ένα στρέμμα με αξία 8 εκατ. ευρώ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι 20.000 ευρώ ετησίως, αντί 4.000 ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν (με φόρο 4 ευρώ ανά τμ) και έναντι 17.800 ευρώ που πληρώνει μέχρι σήμερα για ΦΑΠ.
Στον αντίποδα, για όλα τα οικόπεδα που περιέχουν κτίσμα, προβλέπεται έκπτωση 30%, αφού προστίθεται ειδικός συντελεστής 0,7 που μειώνει το φόρο σε σχέση με αντίστοιχα διπλανά οικόπεδα που δεν έχουν κτίσει.
Για σπίτια και κτίρια
Νέα βάρη στα σπίτια, αλλά και ελαφρύνσεις για τα «ρετιρέ» κρύβει το σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα κτίσματα. Για αυτά, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προκύπτει πολλαπλασιάζοντας μια σειρά συντελεστές, που με τις αλλαγές αυτές αυξομειώνονται. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
-          αύξηση 2%-3% στο νέο Φόρο Ακινήτων σε όλα σχεδόν τα κτίσματα, λόγω επιβολής πρόσθετου Συντελεστή Πρόσοψης και στα κτίρια. Ο φόρος πολλαπλασιάζεται  με Συντελεστή Πρόσοψης 1,02 για κτίρια με μία πρόσοψη σε δρόμο και 1,03 για κτίρια με 2 ή παραπάνω προσόψεις. Ο Συντελεστής Πρόσοψης υπολογίζεται σε 1 ή δεν εφαρμόζεται καν (α) εάν το κτίριο δεν έχει καμία πρόσοψη και (β) για κτίρια «ειδικών συνθηκών» (απαλλοτριωμένα κλπ) ή μονοκατοικίες.
-          αύξηση 5% στο φόρο, από αλλαγές στους συντελεστές απομείωσης του φόρου για επαγγελματικούς –κυρίως- χώρους, με έκταση επιφανείας από 1.500 τμ και άνω. Οι νέες κλίμακες προβλέπουν αύξηση του συντελεστή κατά 0,05 μονάδες, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

Επιφάνεια (μ2)                
Συντελεστής απομείωσης (τώρα)
Συντελεστής απομείωσης (αρχικά)
0 - 500
1,00
1,00
500,01 - 1.500
0,80
0,80
1.500,01-3.000
0,75
0,70
3,000,01-5.000
0,65
0,60
5,000,01-10.000
0,55
0,50
10.000,01-25.000
0,45
0,40
25.000,01-50.000
0,35
0,30
50.000,01 και άνω
0,25
0,20

-              μείωση 1%-2% στο ποσό του φόρου για διαμερίσματα από τον 4ο όροφο και άνω, επειδή αλλάζει η κλίμακα του συντελεστή φόρου. Ενώ παραμένει αμετάβλητος για υπόγεια (0,98), για ισόγεια ή 1ο όροφο (1,00) και για 2ο ή 3ο όροφο (1,02), μειώνεται σε 1,03 (αντί 1,04 που σχεδιαζόταν) για διαμερίσματα στον 4ο ή 5ο όροφο και σε 1,04 (αντί 1,06) από τον 6ο όροφο και πάνω.
-              μείωση 1% για ημιτελή κτίσματα, καθώς ο φόρος θα υπο-πολλαπλασιάζεται με 0,4 και όχι 0,5 όπως σχεδιαζόταν αρχικά.
Για τα αγροτεμάχια
Αλλάζει ο υπολογισμός φόρου για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια. Αν και η κλίμακα παραμένει η ίδια, αλλάζει ή καταργείται πλήρως ο συντελεστής πρόσοψης.
Στο κείμενο του προσχεδίου έχει απαλειφθεί εντελώς ο Συντελεστής Πρόσοψης (1,20) που προσαύξανε εμμέσως το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κατά 20% για όλα σχεδόν τα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, ετοιμάζεται να επιστρέψει αλλαγμένος και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του δρόμου με τον οποίο συνορεύει. Δηλαδή:

-          Ενώ αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση 20% (συντελεστής πρόσοψης 1,2) για κάθε ακίνητο με πρόσοψη σε δρόμο, η επιβάρυνση αυτή δεν θα εφαρμόζεται παρά μόνο για ακίνητα που εφάπτονται σε εθνικές οδούς.

-          Για πρόσοψη σε επαρχιακή οδό (που προσδίδει υπό προϋποθέσεις οικοπεδική αξία στο αγροτεμάχια αφού μπορεί να κτίζει κατά παρέκκλιση) η επβάρυνση περιορίζεται σε 10% (συντελεστής πρόσοψης 1,1).

-          Για όσα έχουν πρόσβαση σε αγροτική οδό, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ή θα είναι ελάχιστη (συντελεστής 1-1,03 το πολύ ).

Απαλείφεται οριστικά πλέον ο όρος «πρόσβαση» αντί για «πρόσοψη» που σχεδιαζόταν να περιληφθεί και ο οποίος θα οδηγούσε σε επιβάρυνση 20% ακόμα και στα «τυφλά οικόπεδα». Καμία αλλαγή ή κλιμάκωση δεν έχει περιληφθεί προς το παρόν πάντως στο Συντελεστή Κατοικίας 5, με τον οποίο 5πλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο όπου ο ιδιοκτήτης έχει κτίσει σπίτι.
Για τα αγροτεμάχια, οι  μεγαλοϊδιοκτήτες πέφτουν «στα μαλακά» αφού για ακίνητα σε προνομιούχες περιοχές με 10πλάσια ή και 20πλάσια αξία γης από άλλες, θα πληρώνουν σχεδόν ίδιο φόρο  με ιδιοκτήτες ακινήτων σε «λαϊκές» και χαμηλότερης αξίας περιοχές. Για παράδειγμα, η Σαρωνίδα με Αρχική Βασική Αξία γης (ΑΒΑ) την οποία ορίζει η εφορία στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια 21 ευρώ, θα φορολογείται με συντελεστή 3,5 (ανώτατο πλαφόν) όπως και το πιο ακριβό κομμάτι της Βουλιαγμένης με ΑΒΑ 90. Αντίστοιχα «λαϊκές» περιοχές όπως το Δήλεσι με ΑΒΑ 6 θα έχει συντελεστή 2,5.
Για τα εξοχικά που τακτοποιήθηκαν με το νόμο αυθαιρέτων, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 5πλάσιο φόρο από ό,τι οι γείτονές τους που δεν έκτισαν.  Για αυτούς ο φόρος ξεκινά από τουλάχιστον 7,5 ευρώ το στρέμμα, αντί από 1,5 ευρώ που πληρώνουν κατ’ελάχιστον τα υπόλοιπα νοικοκυριά
Εφόσον υπάρχει κτίσμα σε εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού αγροτεμάχια, φορολογείται η έκταση που μένει ακάλυπτη (άκτιστη) αφού αφαιρεθούν από τη συνολική επιφάνεια η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίσματα. Αν πχ σε 1 στρέμμα έκτισε κάποιος κτίσμα 20 τμ, φορολογείται για τα 980 τμ από το αγροτεμάχιο, ενώ για τα 20 ως κατοικία.


Πηγή: Πέλεκυς στα οικόπεδα και τα "μεσαία" ακίνητα με το νέο σχέδιο για το Φόρο Ακινήτων - Όλο το νομοσχέδιο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/24048/pelekys-sta-oikopeda-kai-ta-mesaia-akinita-me-neo-shedio-gia-foro-akiniton-olo#ixzz2g0DNfWXE

Δεν υπάρχουν σχόλια: