Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχονται τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις (για τους πλούσιους)

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 10:33

Έρχονται τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις (για τους πλούσιους)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Έρχονται τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις (για τους πλούσιους)
Έτος υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών θα είναι το 2014. Οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν κατακόρυφα ενώ η επιβάρυνση θα περιοριστεί σε ποσοστό ακόμη και άνω του 60%. Το πακέτο των παροχών περιλαμβάνει τέσσερις μειώσεις:

Γράφει:  

1. Μειώνεται η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
2. Ψαλιδίζεται ακόμη και κατά 75% ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια
3. Περιορίζεται στο μισό ο φόρος κατοχής ακινήτων
4. Ψαλιδίζεται στο μισό και ο φόρος για την απόκτηση ακινήτου έτσι ώστε το χρήμα που θα «περισσέψει» από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, να διοχετευτεί στην κτηματαγορά.
Αν νομίζετε ότι η ημέρα μας ξεκίνησε με διάθεση να κάνουμε ...μαύρο χιούμορ την ώρα που εσείς αγωνιάτε για το πώς θα ανταποκριθείτε στο επόμενο «χτύπημα» της εφορίας, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Απλώς περιγράφουμε την πραγματικότητα. Ναι, οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2014, συνολικά θα είναι περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που καταβάλλαμε ή θα καταβάλλουμε μέσα στο 2013. Όμως το συνολικό ύψος των εσόδων, δεν λέει όλη την αλήθεια. Οι έχοντες υψηλά εισοδήματα, οι έχοντες πολλά ενοίκια, οι έχοντες ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα τύχουν πολύ καλύτερης φορολογικής μεταχείρισης. Ποιος θα πληρώσει αυτή την ελάφρυνση; Οι μικρομεσαίοι. Το φορολογικό βάρος το 2014 θα ανακατανεμηθεί αντίστροφα. Δηλαδή, θα φύγει βάρος από τους έχοντες και θα μοιραστεί στους μη έχοντες. Ιδού πώς διαμορφώνεται το νέο φορολογικό περιβάλλον.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 80.000 ευρώ (φανερό, δεν αναφερόμαστε στα μαύρα). Ο επαγγελματίας αυτός, έχει στην κατοχή του μεγάλη ακίνητη περιουσία αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ενώ εισπράττει και 1000 ευρώ τον μήνα από ενοίκια (12.000 ευρώ τον χρόνο). Δείτε τη σύγκριση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα ισχύσουν του χρόνου, συγκριτικά με τις φετινές:
1. Για το 2013, τα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα, προστέθηκαν σε αυτά των ενοικίων, και ο επαγγελματίας φορολογήθηκε ενιαία για εισόδημα της τάξεως των 92.000 ευρώ. Με βάση την κλίμακα, κλίθηκε να πληρώσει φόρο 29220 ευρώ συνολικά.
2. Για το 2014, ο ίδιος επαγγελματίας θα φορολογηθεί με ξεχωριστό τρόπο για τα εισοδήματα από το επάγγελμά του και με ξεχωριστό για τα εισοδήματα από τα ενοίκια. Συγκεκριμένα:
a. Θα πληρώσει 22.900 ευρώ για τα εισοδήματα από το επάγγελμα τα οποία πλέον φορολογούνται με συντελεστή 26% εφόσον το εισόδημα είναι μέχρι 50.000 ευρώ και 33% από αυτό το ύψος και πάνω
b. Επιπλέον θα πληρώσει 1320 ευρώ φόρο για τα ενοίκια καθώς εισοδήματα από αυτή την κατηγορία μέχρι το ύψος των 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 11% (σ.σ με το περυσινό σύστημα ο επαγγελματίας θα πλήρωνε φόρο για τα ενοίκια με συντελεστή 40%.
Άρα η συνολική επιβάρυνση για το εισόδημα θα περιοριστεί στα 24.220 ευρώ από 29.220 ευρώ. Ο φορολογούμενος με τις ετήσιες αποδοχές των 92.000 ευρώ θα γλιτώσει 5000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: