Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πόθεν έσχες «λάστιχο» και νόμοι «πλυντήριο»

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 14:03

Πόθεν έσχες «λάστιχο» και νόμοι «πλυντήριο»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Πόθεν έσχες «λάστιχο» και νόμοι «πλυντήριο»
Χρειάζεται η συμβολή φοροτεχνικού με πολυετή εμπειρία για να σου εξηγήσει τι ακριβώς ισχύει σήμερα με το πόθεν έσχες. Πρέπει να δικαιολογήσεις που βρήκες τα χρήματα για να αγοράσεις πρώτη κατοικία ή όχι; Υπάρχει πόθεν έσχες για τα κεφάλαια που εισφέρεις στις εταιρείες ή όχι;
Γράφει:  
Υποτίθεται ότι αυτό το «πήγαινε-έλα» στη νομοθεσία που επέτρεψε στους επιτήδειους να ξεπλύνουν τόνους χρήματος θα αποτελούσε οριστικά παρελθόν. Κι όμως, η τροπολογία της Παρασκευής έρχεται να αποδείξει ότι τελικώς τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
Υπάρχουν δύο «πόθεν έσχες». Ένα φορολογικό και ένα ποινικό. Το φορολογικό πόθεν έσχες υποτίθεται ότι λειτουργεί ως μέτρο ανάσχεσης του μαύρου χρήματος. Υποτίθεται ότι υπάρχει για να μπλοκάρει αυτόν που θέλει να αποκτήσει ένα περιουσιακό στοιχείο με χρήματα για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευσή τους. Τι κάναμε μέχρι σήμερα; Επί σειρά ετών εξαιρούσαμε από το φορολογικό πόθεν την απόκτηση της κύριας κατοικίας, αλλά και τα ποσά για την απόκτηση εταιρικών μεριδίων ή μετοχών. Επιτρέψαμε έτσι στους έχοντες και κατέχοντες το «μαύρο χρήμα» να αγοράσουν, στη συνέχεια να πουλήσουν και με το προϊόν του τιμήματος να πορεύονται επί σειρά ετών. Διότι αυτό το «στοκ» χρήματος, τους επιτρέπει τώρα να καλύπτουν τα τεκμήρια που προκύπτουν από την κατοχή ακριβών αυτοκινήτων και πολυτελών ακινήτων και να πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Έχει αποδειχτεί από την επεξεργασία των δηλώσεων ότι οι έχοντες δεν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Πότε με τα μερίσματα, και πότε με την «ανάλωση κεφαλαίου» τα καταφέρνουν να ξεφύγουν με νόμιμο τρόπο.
Υπάρχει και ένα δεύτερο πόθεν έσχες. Το ποινικό. Συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, «καναλάρχες» και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης  οφείλουν κάθε χρόνο να δηλώνουν εγγράφως στο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησαν. Όταν όμως λέμε όλα, δεν εννοούμε ακριβώς όλα. Διότι από την Παρασκευή έχει κατατεθεί μια τροπολογία η οποία ορίζει ότι οι υπόχρεοι στο «ποινικό» πόθεν έσχες δεν θα οφείλουν να αναγράψουν στο έντυπο την κατοχή μετοχών σε ναυτιλιακές εταιρείες «οι οποίες έχουν συσταθεί στο πλαίσιο του νομοθετικού διατάγματος 2687/1953 και του νόμου 27/1975».
Είναι μια εξόφθαλμη φωτογραφική τροπολογία χωρίς καμία λογική. Αν, το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να αφήσει το «μαύρο χρήμα» ελεύθερο για να δώσει ώθηση στην οικονομία, ας το κάνει για όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Ας καταργήσουμε το πόθεν έσχες και το ποινικό και το φορολογικό. Άλλωστε, αυτό κάναμε επί σειρά ετών: μία καταργούσαμε το πόθεν έσχες και μια το επαναφέραμε ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: