Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ένας λογιστής μπροστά στον υπολογιστή του Taxisnet: Κλείστε το, φτιάξτε το και αφήστε μας να δουλέψουμε

Ένας λογιστής μπροστά στον υπολογιστή του

Taxisnet: Κλείστε το, φτιάξτε το και αφήστε μας να δουλέψουμε

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας
Προσπαθώντας να γράψω το σημερινό άρθρο, αρκετές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Αποφάσισα όμως να απευθύνω ένα ακόμη γράμμα προς κάθε υπεύθυνο.
Θέλω να του πω δυο απλά πράγματα, που δεν είναι μόνο θέματα που αφορούν τον λογιστή ή τον φορολογούμενο, αλλά θέματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του κράτους και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του.
Φορολογικές δηλώσεις 2013
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την περιπέτεια των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2013. Σε μια περίοδο που το κράτος έχει άμεση ανάγκη τη συγκέντρωση χρημάτων, οι διοικούντες το υπουργείο Οικονομικών κατόρθωσαν να τα κάνουν «μπάχαλο». Αποτέλεσμα, οι φορολογικές δηλώσεις να σταλούν μεν ηλεκτρονικά, αλλά να καθυστερήσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τη μια και από την άλλη να υπάρχει η απύθμενη ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων,  με τον έλεγχο των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τη δήλωση. Χθες, βρεθήκαμε σε εφορία της Αθήνας, όπου δεκάδες φορολογούμενοι περίμεναν στον έλεγχο για να παραδώσουν τα δικαιολογητικά τους.  Παρ' όλες τις προσπάθειες των, λίγων ομολογουμένως, υπαλλήλων, δεν κατόρθωσαν να εξυπηρετηθούν όλοι. Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Όμως 24 και 25 Σεπτεμβρίου οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν απεργία και κανείς δεν μπορούσε να μας ενημερώσει αν θα πάρει παράταση η κατάθεση των δικαιολογητικών έστω για τις δυο αυτές ημέρες.  
Η μόνη «ενημέρωση» που έχουμε από το αρμόδιο υπουργείο , είναι απειλές για όσους δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά.
Για όσους πάντως δεν προσέλθουν στις Εφορίες μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει οι φορολογούμενοι αυτοί να καταβάλουν τον φόρο εφάπαξ. Επιπλέον, δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν απαλλαγή από το ΕΤΑΑ (χαράτσι της ΔΕΗ) του 2013, αλλά ούτε και να λάβουν επίδομα τέκνων μέχρι να εκκαθαριστεί η υπόθεση τους.  
Μήπως πρέπει το υπουργείο να δει αυτό το πρόβλημα και να μας ενημερώσει άμεσα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι;
Ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων ακινήτων (Ε9)
Μου έρχεται στο μυαλό κάτι για τα... μεταξωτά βρακιά, αλλά δεν θα ήθελα να ρίξω σε αυτό το επίπεδο την παρέμβαση.
Οι  φορολογούμενοι  του ελληνικού κράτους, που έχουν την ατυχία να έχουν έστω και ένα ακίνητο,  έχουν κληθεί από το 1995 να καταθέσουν, άμεσα, 5 φορές (1997, 2005, 2008, 2013), τα ακίνητά τους στο κράτος.
Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν κατόρθωσε και δεν θα κατορθώσει, να έχει περιουσιολόγιο.
Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους:
α) Γιατί δεν έχει πραγματικά στοιχεία. Τα περισσότερα συμβόλαια ακόμη και σήμερα , καθορίζουν ένα ιδεατό μέγεθος των αγροκτημάτων. Από τον δρόμο και μέχρι όσο μια τσιγαριά,  πλέον του ενός στρέμματος και μια σειρά άλλον περιγραφών καθορίζουν το μήκος και το πλάτος των ακινήτων.
Μέσα σε αυτές τις περιγραφές μπορεί να περικλείονται 5 ίσως και παραπάνω στρέμματα.
Ποιο λοιπόν φόρο θα βγάλουν στην ΓΓΠΣ και ποιο περιουσιολόγιο θα καταγράψουν;
β) Δεν έχουν τα εργαλεία να το κάνουν. Το πρόγραμμα που έχουν, δεν δίνει τα πραγματικά στοιχεία.
Το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε.
«Θεωρούμε ότι ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που δηλώνονται από τα φυσικά πρόσωπα, πάνω στην οποία υπολογίζονται σήμερα το ΕΤΑΚ και μετά την κατάργησή του, πιθανόν να υπολογίζεται ο νέος ΦΜΑΠ, είναι άνισος (θετικά και αρνητικά) σε σχέση με τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των νομικών προσώπων, πάνω στην οποία υπολογίζονται ή/και θα υπολογίζονται οι προαναφερόμενοι φόροι.
Αυτό συμβαίνει διότι στην ΑΥΟ 1085787/888/0013/ΠΟΛ.1118/13.8.2008 περί «Καθορισμού συντελεστών προσδιορισμού αξίας ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) φυσικών προσώπων», δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων, όπως:
α) Αν το διαμέρισμα έχει κεντρική θέρμανση ή όχι. Με βάση το αντικειμενικό σύστημα, στις κατοικίες χωρίς καλοριφέρ υπάρχει «έκπτωση» 5% σε σχέση με αντίστοιχες κατοικίες οι οποίες έχουν σύστημα θέρμανσης, κεντρικό ή αυτόνομο.
β) Αν στην πολυκατοικία υπάρχει ανελκυστήρας ή όχι. Κανονικά, σε διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία χωρίς ανελκυστήρα υπάρχει έκπτωση κατά 10% σε σχέση με διαμέρισμα 3ου ορόφου σε πολυκατοικία με ανελκυστήρα.
γ) Πρόχειρες κατασκευές φτιαγμένες από πλίθρες ή καλάμια έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα κανονικά σύγχρονα διαμερίσματα. Οι εκπτώσεις για τον τρόπο κατασκευής χάνονται. Στα ακίνητα με στέγες από λαμαρίνα παρέχεται έκπτωση 20% σε σχέση με αυτά που διαθέτουν ταράτσα ή κεραμοσκεπή. Στα πέτρινα κτίσματα χωρίς σκελετό παρέχεται έκπτωση 5%, ενώ σε ακίνητα με τοιχοποιίες από ευτελή υλικά παρέχεται έκπτωση από τη φορολογητέα αξία του ακινήτου κατά 20% επιπλέον.
δ) Στην ΑΥΟ δεν έχει προβλεφθεί το ενδεχόμενο το ακίνητο να έχει υποστεί ζημιές από πυρκαγιά ή σεισμό. Λείπουν δηλαδή οι ειδικοί μειωτικοί συντελεστές που υπάρχουν στο αντικειμενικό σύστημα διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη στο Ε9.
ε)  Δεν υπάρχουν οι εκπτώσεις στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης, γεγονός που δημιουργεί πολλές αδικίες. Μονοκατοικία που βρίσκεται στα θεμέλια, φορολογείται το ίδιο με μονοκατοικία που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
στ)  Η εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.e-9.gr έχει σοβαρά λάθη, με αποτέλεσμα άλλη διεύθυνση να αναφέρεται στο ακίνητο και άλλη να δηλώνεται στην ΓΓΠΣ. Αυτό συμβαίνει διότι, ενώ μηχανογραφήθηκαν οι χάρτες που χρησιμοποιεί το υπουργείο και η Διεύθυνση Κεφαλαίου, επειδή δεν έχουν επικαιροποιηθεί, δεν περιέχουν σωστά στοιχεία. Επισημαίνουμε ότι, πέρα από το θέμα αντισυνταγματικότητας που δημιουργείται, με τη διαφοροποίηση του υπολογισμού της αξίας φυσικών και νομικών προσώπων, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν και λανθασμένα στοιχεία στην ηλεκτρονική βάση».
Το κείμενο που παραθέτουμε πιο πάνω  αποτελεί  την παρέμβαση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών , στην Ομάδα Εργασίας «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ», τον Δεκέμβριο του 2009.
Τι έγινε από τότε;
Τίποτε απολύτως. Ούτε το Ε9 βελτιώθηκε, ούτε οι χάρτες άλλαξαν, ούτε τα προβλήματα που περιγράφαμε τότε λύθηκαν.
Η δεύτερη τραυματική εμπειρία , μετά την υποβολή των δηλώσεων, που περνάμε με την υποβολή του Ε9, δείχνει ότι η κατάσταση μάλλον έχει γίνει δραματικότερη.
Θέλω να μεταφέρω εδώ μια τηλεφωνική συνομιλία με συνάδελφο της περιφέρειας  που δείχνει ανάγλυφα την κατάσταση.
«Το 2005 καταθέσαμε, χειρόγραφα,  Ε9 πελάτη με όλα τα ακίνητά του. Το 2008 μας κάλεσαν να κάνουμε τις σχετικές διορθώσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Παρατηρήσαμε λάθη και τα διορθώσαμε. Όταν ήλθε το ΕΤΑΚ, παρατηρήσαμε ότι παρουσίαζε τα παλιά στοιχεία , πριν την διόρθωση που είχαμε κάνει. Καταθέσαμε διορθωτικό Ε9 χειρόγραφα στην εφορία, αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010, ήλθε με τα στοιχεία που υπήρχαν στην εφαρμογή. Δεν είχαν λάβει υπόψη τους τα χειρόγραφα Ε9. Ξαναϋποβάλλαμε Ε9 χειρόγραφο στην εφορία και ζητήσαμε να γίνει νέα εκκαθάριση για το ΦΑΠ του 2010. Όμως και το ΦΑΠ του 2011 και 2012 ήλθαν με τα λανθασμένα στοιχεία και τώρα που μπήκαμε είδαμε και πάλι τα λανθασμένα στοιχεία» και κατέληγε ο συνάδελφος «πόσες φορές θα υποβάλλουμε αυτό το …. Ε9».
Αν μετρήσατε, ο συνάδελφος για ένα μόνο πελάτη υπέβαλλε , από το 2005, επτά φορές το ίδιο Ε9 χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή.
Σκεφτείτε τι έχει συμβεί στα ακίνητα που είχαν αλλαγή και λόγω τις αδυναμίας του προγράμματος αυτή η αλλαγή ή οι αλλαγές δεν περάστηκαν στο σύστημα.  
Δυστυχώς για τους λογιστές, τους φορολογούμενους και πάνω από όλα για την ελληνική οικονομία, η περίπτωση του συναδέλφου δεν αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά είναι ένα φαινόμενο, που λίγο ως πολύ, παρατηρείται σε χιλιάδες Ε9.
Αναρωτιέται κανείς, αν εκεί στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μετρήσει ποτέ τις εργατοώρες που  έχουν χαθεί για να γίνει ένα περιουσιολόγιο, που δεν είναι σωστό και δημιουργεί αντισυνταγματικότητα;
Τα προβλήαμτα ασφαλείας
Δεν φτάνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με το Ε9 , τόσο στη συλλογή πραγματικών στοιχείων, όσο και στην λειτουργία του ίδιου του προγράμματος, πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε και πρόβλημα ασφαλείας στο σύστημα.
Το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου δεκάδες περιουσιακά στοιχεία ήλθαν στην δημοσιότητα και δεκάδες φορολογούμενοι καλούνται να ξαναϋποβάλλουν  το Ε9, διότι στην προσπάθειά τους να οριστικοποιήσουν  το έντυπο,  τους έβγαζε σε Ε9 άλλου φορολογουμένου.
Έτσι όσοι προσπάθησαν να στείλουν το Ε9 αυτές τις δυο ημερομηνίες καλούνται μέχρι 27 Σεπτεμβρίου να ξαναμπούν στο Ε9 και να ελέγξουν αν τα ακίνητα που υπάρχουν σε αυτό είναι σωστά.
Οι προθεσμίες και ο κ. Θεοχάρης
Να ξεκαθαρίσουμε μια ακόμη φορά ότι είναι αναγκαίο η χώρα μας να μπει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η υποβολή στοιχείων στην ΓΓΠΣ αποτελεί ένα βασικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό από το υπουργείο οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα  Εσόδων, ότι δεν μπορεί να γίνουν όλα απλά με ένα πάτημα του κουμπιού, όταν μάλιστα δεν έχουμε τα εργαλεία για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις αυτές.
Πρέπει να καταλάβει ότι δεν θέλουμε παρατάσεις. Οι παρατάσεις για τους λογιστές φοροτεχνικούς, αλλά και τους φορολογούμενους   μόνο προβλήματα δημιουργούν .
Αυτό που ζητάμε είναι κάτι απλό για όλους μας. Ένα taxis που να δουλεύει.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ.



Πηγή: Taxisnet: Κλείστε το, φτιάξτε το και αφήστε μας να δουλέψουμε | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/23850/taxisnet-kleiste-ftiaxte-kai-afiste-mas-na-doylepsoyme#ixzz2fngkG0A7

Δεν υπάρχουν σχόλια: