Η Εφορία «μπλοκάρει» τις γονικές παροχές
Ζητάει την υποθήκευση ακινήτων για να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα αν οι γονείς έχουν οφειλές στο Δημόσιο. Ακόμη κι αν τις έχουν ρυθμίσει!. Ζητάει την υποθήκευση ακινήτων για να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα αν οι γονείς έχουν οφειλές στο Δημόσιο. Ακόμη κι αν τις έχουν ρυθμίσει!Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου
«Μπλόκο» στις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων στήνει η Εφορία στις περιπτώσεις που οι γονείς έχουν οφειλές στο Δημόσιο, ακόμα και αν αυτές έχουν ρυθμιστεί. Επειδή στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, η Εφορία απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας (είτε του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε άλλου εφόσον υπάρχει) προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης. Με το αιτιολογικό της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων και «ακουμπώντας» στην πρόσφατη απόφαση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για το νέο καθεστώς χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η Εφορία προχωρά σε εξωφρενικές απαιτήσεις. Η απαίτηση υποθήκευσης ακινήτου κινείται πέρα από κάθε λογική, τη στιγμή που τα χρέη του μεταβιβάζοντος γονέα έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Η φορολογική αρχή καταλύει τη ρύθμιση που η ίδια έχει εγκρίνει και αποδέχεται. Κάτι ανάλογο πράττει και στην περίπτωση που η μεταβίβαση «συνοδεύεται» με τίμημα. Παρακρατεί με τη… βούλα του συμβολαιογράφου το σύνολο του ποσού των ρυθμισμένων οφειλών.
Η απόφαση
Ολα ξεκίνησαν με την εφαρμογή από την 1-1-2014 του νέου καθεστώτος χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, το οποίο προβλέπει ότι «στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα, δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη».
Συνεπώς σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές (ακόμα και ρυθμισμένες) η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του! Με την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεταβίβαση αν διαπιστωθεί από την Εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις, για τις οποίες ήταν υπόχρεος. Ειδικότερα με το άρθρο 3 της απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται ότι:
* Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.
* Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή, αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, οι γονικές παροχές ακινήτων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας έως 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, καθώς επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ. Αφορολόγητο όριο αξίας 150.000 ευρώ ισχύει και για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια. Επίσης αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά. Σε κάθε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου