Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Παλιό «ποινολόγιο» για όσους δεν πληρώσουν έως αύριο

30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΑΠ (2011, 2012, 2013) – ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ (2012) - ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Παλιό «ποινολόγιο» για όσους δεν πληρώσουν έως αύριο

     
Ηπιότερος θα είναι ο πέλεκυς της Εφορίας για τους φορολογούμενους που δεν θα πληρώσουν μέχρι αύριο Παρασκευή που λήγει η προθεσμία τις δόσεις από τα εκκαθαριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011, 2012 και 2013, το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012 και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα και σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, λόγω του ότι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, για όσους δεν τους εξοφλήσουν εγκαίρως ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με το παλιό «ποινολόγιο». Κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι 1% και θα φτάνει μέχρι 200% του συνολικού χρέους για κάθε μήνα καθυστέρησης. Ετσι οι υπόχρεοι γλιτώνουν τις νέες δρακόντειες ποινές που προβλέπουν μηνιαία επιβάρυνση με 0,7% τόκο για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο μετά την πάροδο δύο μηνών, 20% για οφειλές που παραμένουν ανεξόφλητες για έναν χρόνο και 30% για χρέη που «λιμνάζουν» για περισσότερα από δύο χρόνια.

Το «e-Παράβολο»

Εν τω μεταξύ, παράβολα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενσωματώθηκαν στην εφαρμογή «e-Παράβολο» και εντάσσονται και φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Αμυνας, Τουρισμού, Εξωτερικών και Εργασίας. Ακόμη, μέσω του «e-Παράβολο» θα καταβάλλονται παράβολα και για τον ΕΟΤ, το ΑΣΕΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Για τη χορήγηση ηλεκτρονικού παραβόλου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή «e-Παράβολο».

Ο φορολογούμενος συμπληρώνει τα στοιχεία του, πατά το κουμπί «υποβολή» και λαμβάνει μήνυμα στο e-mail του με τον κωδικό εξόφλησης και έναν μοναδικό ψηφιακό κωδικό που αποτελεί το e-παράβολο. Με αυτό τον κωδικό, το παράβολο εξοφλείται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Από τις αρχές Φεβρουαρίου η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται και μέσω πιστωτικής κάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: