ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα δέκα μέτρα - φωτιά που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Το δρόμο της Βουλής παίρνει τελικά την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις του οποίου έρχονται να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δεύτερης υπόδοσης του καλοκαιριού ύψους 1 δις ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου περιλαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως η αφαίρεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, κατάργηση εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, πρόσληψη 400 φοροελεγκτών, αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες», ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ ενώ καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κι άλλες διατάξεις που θα αφορούν σε μέτρα τα οποία εμπεριέχονται στο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του καλοκαιριού. Κίνηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης για επίσπευση της υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου, ώστε η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα προβλέπει:
1. Την απενεργοποίηση του ΑΦΜ εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα.
2. Την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
3. Την ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων – Ν.Π.Δ.Δ, συμπεριλαμβανομένου και των επικουρικού των ενστόλων, σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή δέσμευση καθώς και την κατάργηση, από την 1/1/2015, σειράς κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα που ήδη έχει ψηφίσει η Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, όσοι κοινωνικοί πόροι δεν συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο για τεχνικούς ή άλλους λόγους (π.χ. επειδή υποκαθιστούν “οιονεί” εισφορές) θα καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον Οκτώβριο. Ειδικά για τους ένστολους, η “φόρμουλα” στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο κλάδος επικούρησης του ΤΕΑΠΑΣΑ, εντασσόμενος στο ΕΤΕΑ, τίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ενώ για τον κλάδο του εφάπαξ παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας ως ΝΠΙΔ (ως ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης) με υποχρεωτική, ωστόσο, εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας και της ρήτρας “μηδενικού ελλείμματος” που αποτελεί, πλέον, κανόνα γενικής ισχύος για όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τα μετοχικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας. Εκτός από τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Στο ΕΤΕΑ εντάσσεται και και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν.).
4. Την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
5. Την επιχορήγηση φορέων κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
6. Τον καθορισμό της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού.
7. Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
8. Τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
9. Την αναμόρφωση των διατάξεων για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.
10. Ακόμη θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος. Επίσης, κατά τον έλεγχο, θα αξιοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου