ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Τα λάθη «φουσκώνουν» τον φόρο ακινήτων
Της Μαρίας Βουργάνα
«Ακριβά» θα κοστίσουν στους φορολογούμενους τα λάθη που έκαναν ή οι κωδικοί που ξέχασαν να συμπληρώσουν για τα ακίνητά τους στο έντυπο Ε9.
Το υπουργείο Οικονομικών «τιμωρεί» όσους έκαναν λάθη ή είχαν παραλείψεις στο Ε9 καθώς στις περιπτώσεις αυτές προχώρησε στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με τους υψηλότερους συντελεστές. Έτσι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στο Taxisnet, θα είναι «φουσκωμένα» για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος κατοικεί στον 1ο όροφο και άφησε κενό το σχετικό κωδικό στο Ε9 τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει ότι ζει στον 6ο όροφο και θα τον φορολογήσει με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ποσοστό ιδιοκτησίας ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το 100% του ακινήτου, ακόμη και αν κατέχει το 50%.
Οι τρόποι - παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 καθορίστηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου.
Οι περισσότερες παραδοχές είναι επαχθείς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τώρα μπαίνουν σε περιπέτειες. Σε πρώτη φάση θα κληθούν να πληρώσουν τον «φουσκωμένο» φόρο για την ακίνητη περιουσία τους και στη συνέχεια όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν -χωρίς κυρώσεις- τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Όμως μέχρι να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Μετά την εκκαθάριση θα γίνει συμψηφισμός του φόρου, ενώ σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιβάλει υψηλότερους συντελεστές για τα λάθη που εντοπίστηκαν στο Ε9 επισημαίνει ότι «οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 2014». Οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό και καταλογισμό του φόρου σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν αφήσει κενά κάποια πεδία ή είχαν συμπληρώσει λανθασμένα τους κωδικούς είναι οι εξής:
1. Εμπράγματα δικαιώματα. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
2. Ποσοστό συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
3. Όροφος. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
4. Επικαρπωτής. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.
5. Επικαρπωτής νομικό πρόσωπο. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
6. Γεωγραφική θέση αγροτεμαχίου. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
7. Νομός για αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη αρχική τιμή οικοπέδου του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη αρχική τιμή οικοπέδου του δήμου για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
8. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
9. Πρόσοψη αγροτεμαχίου, Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
10. Οικόπεδα. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο.) συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου λαμβάνονται αυτοί από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.
11. Οικισμοί. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του Σ.Ο. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
Παράδειγμα
Διαμέρισμα 120 τ.μ. ισόγειο 12ετίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.100 ευρώ/τ.μ. με μια πρόσοψη. Κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ακινήτου στο έντυπο Ε9 ο φορολογούμενος παρέλειψε να δηλώσει τον αριθμό ορόφου του ακινήτου και την πρόσοψη.
Φόρος που υπολόγισε το υπουργείο Οικονομικών επειδή δεν δηλώθηκε ο όροφος και ο αριθμός των προσόψεων: 861,37 ευρώ.
Φόρος που αναλογεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου: 836,28 ευρώ.
Ορθά στοιχεία
Το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει την απόφασή του να επιβάλει υψηλότερους συντελεστές για τα λάθη που εντοπίστηκαν στο Ε9 επισημαίνει ότι «οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου