Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Επιστροφή φόρου 2 ταχυτήτων - Ποιοι θα εισπράξουν γρηγορότερα και ποιοι θα ελεγχθούν Του Απόστολου Αλωνιάτη*

Επιστροφή φόρου 2 ταχυτήτων - Ποιοι θα εισπράξουν γρηγορότερα και ποιοι θα ελεγχθούν

Του Απόστολου Αλωνιάτη*
Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων, λόγω της αργοπορίας του υπουργείου να ανοίξει το σύστημα, από την μία μεριά αλλά και λόγω των τεχνικών προβλημάτων της λειτουργίας του taxisnet, αλλά και λόγω της καθυστέρησης έκδοση των αποφάσεων από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, έφερε δεκάδες προβλήματα σε φορολογούμενους και λογιστές – φοροτεχνικούς.
Χαρακτηριστικό δείγμα της κακής λειτουργίας του υπουργείου, είναι και η αναμενόμενη ψήφιση της τροπολογίας που περιμένουν οι φορολογούμενοι για τον τρόπο που θα «τιμωρηθούν» , όσοι δεν πρόλαβαν να στείλουν την φορολογική τους δήλωση έως τις 14/7/2014.
Ποιος δουλεύει ποιόν;;
Θεωρητικά βουλευτές της συμπολίτευσης, πήραν την πρωτοβουλία να «κατεβάσουν» τροπολογία στο νομοσχέδιο περί τουρισμού, για να λυθεί το θέμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων. Τους πρόλαβε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ , του οποίου η τροπολογία, ίδιου περιεχομένου με αυτά που έλεγαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης στους λογιστές,  απορρίφτηκε , μετά πολλών επαίνων, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τροπολογία της αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα να είναι όλα στον αέρα ακόμη και η αποστολή των δηλώσεων στο σύστημα που άνοιξε μεν , αλλά κάνει πράγματα που δεν το προβλέπει κανένας νόμος.
Όλα αυτά για το «γινάτι» (που όπως λέει ο λαός βγάζει μάτι), γραμματέων και φαρισαίων του υπουργείου, που δεν έχει (έχουν)  ποτέ άδικο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όχι μόνο δεν έχουν άδικο , αλλά κατέχουν και την απόλυτη αλήθεια.
Να μου πείτε ότι ψάχνουμε καλλιγραφία, εκεί που δεν υπάρχει, αλλά μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα χρειάζεται και αυτό.
Έκανες την δήλωση μέχρι 30 Ιουνιου; Κέρδισες. Την έκανες μετά; Την πάτησες.
Πέρα από τα προβλήματα στις δηλώσεις , πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και σε όσους έχουν επιστροφή φόρου και κατέθεσαν την δήλωση τους μετά τις 30.6.2014.
Ποιο συγκεκριμένα με την Β/7/11711/884/10.4.2014 (ΦΕΚ 906/Β'/11.4.2014), κοινή υπουργική απόφαση των Γιώργου Μαυραγάνη ,  υφυπουργού οικονομικών    και Ιωάννη Βρούτση , υπουργού εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.
«Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών ΦΠΑ ή Φόρου Εισοδήματος διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός αυτών με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον τα ποσά προς επιστροφή δεν έχουν συμψηφιστεί κατά τις διατάξεις του Ν.4174/2013, όπως ισχύει, και δεν έχουν παρακρατηθεί κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής. Για το συμψηφισμό ακολουθείται μέσω αμφίδρομης διεπαφής των πληροφοριακών συστημάτων του διαμετακομιστικού κόμβου των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, εφεξής ΚΕΑΟ) και του πληροφοριακού συστήματος φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), η ακόλουθη διαδικασία:
1. Η αρμόδια Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) αποστέλλει ανά δεκαπέντε (15) ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου φυσικών/μη φυσικών προσώπων και το ονοματεπώνυμο/επωνυμία, αντιστοίχως, για τα οποία έχει εκδοθεί εκκαθαρισμένο ατομικό φύλλο έκπτωσης και επίκειται επιστροφή ποσού.
2. Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου της προηγούμενης παραγράφου, συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό αρχείο με τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξαρτήτως υπαγωγής σε καθεστώς τμηματικής καταβολής οφειλών ή εναλλακτικά βεβαίωση ενημερότητας για τους μη έχοντες οφειλή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά την πάροδο της αμέσως ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται η μη ύπαρξη οφειλών για το σκοπό της παρούσας απόφασης.
3. Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η ΔΗΛΕΔ ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου από το ΚΕΑΟ, οι οποίες προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.
4. Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται σε αυτούς, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών.»
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση η ημερομηνία εφαρμογής της είναι η 1 Ιουλίου 2014, ημερομηνία που δεν άλλαξε με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 14 Ιουλίου.
Αποτέλεσμα της όλης αυτής κατάστασης είναι να έχουμε επιστροφές δύο ταχυτήτων.
Οι δύο κατηγορίες
Όσοι κατέθεσαν φορολογική δήλωση έως 30.6.2014, θα πάρουν κανονικά την επιστροφή τους με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Όσοι κατέθεσαν εμπρόθεσμα την φορολογική δήλωση τους το χρονικό διάστημα 1.7. έως 14.7.2014 θα υποστούν την βάσανο του ελέγχου τόσο από τις Δ.Ο.Υ. όσο και από το ΚΕΑΟ και αν κατά το χρόνο αυτό δεν έχουν και ασφαλιστικές υποχρεώσεις , τότε , καλά Χριστούγεννα, θα πάρουν την επιστροφή τους.
Εγκλωβισμένοι λοιπόν από παντού οι φορολογούμενοι.  
Όσο για το κράτος, κράτος δικαίου και αλληλεγγύης. Αν του χρωστάς στα παίρνει από τον τραπεζικό σου λογαριασμό, χωρίς να σε ρωτήσει, του «ρίχνει» και μια δέσμευση, έτσι για να υπάρχει.
Αν σου χρωστάει, δεν το ενδιαφέρει τότε θα σε πληρώσει.
Μα πάνω από όλα για το κράτος οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος.
*Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας
 
     


Πηγή: Επιστροφή φόρου 2 ταχυτήτων - Ποιοι θα εισπράξουν γρηγορότερα και ποιοι θα ελεγχθούν | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/60364/epistrofi-foroy-2-tahytiton-poioi-tha-eispraxoyn-grigorotera-kai-poioi-tha-eleghthoyn#ixzz38qnejbzT

Δεν υπάρχουν σχόλια: