Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ασφαλιστικό: κραχ μέσα στο 2015 φοβάται η τρόικα

29/07/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασφαλιστικό: κραχ μέσα στο 2015 φοβάται η τρόικα

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πρόβλημα» για τη μη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να κρατά σφαλιστό το στόμα μιλώντας απλώς για «διάσταση απόψεων Βρούτση με τρόικα».
        
 
Δεν κατατέθηκε χθες το πολυνομοσχέδιο λόγω «προβλήματος» με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η κυβέρνηση μιλά για «διάσταση απόψεων» Βρούτση με τους δανειστές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι τους κοροϊδεύει

Του Τζώρτζη Ρούσσου

043_grafimaΤο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πρόβλημα» για τη μη κατάθεση χθες του πολυνομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να κρατά σφαλιστό το στόμα μιλώντας απλώς για «διάσταση απόψεων Βρούτση με τρόικα». Ωστόσο, αυτό το εισόδημα είναι ως φαίνεται (ή καλύτερα αποκρύπτεται) η αφορμή και η «διάσταση» είναι μικρής εντάσεως λέξη για να εκφράσει το χάσμα αξιοπιστίας που θέτουν πλέον ευθέως οι εκπρόσωποι των δανειστών βάλλοντας κατά του προσώπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτση. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, διακριβωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυτη απαξίωση του κ. Βρούτση, για τον οποίο οι τοποτηρητές της τρόικας θεωρούν ότι τους κοροϊδεύει ευθέως στο θέμα των οικονομικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας πλέον μιλούν ευθέως για κραχ του Ασφαλιστικού μέσα στο 2015, που θα παρασύρει το σύνολο της οικονομίας, όταν ο κ. Βρούτσης προσπαθεί να τους πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς με το νοικοκύρεμα που ο ίδιος διατείνεται ότι έχει επιτευχθεί με τις ενέργειές του στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οπως και να έχει, ουδείς έχει διάθεση να μιλήσει στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αλλά τα στοιχεία του Ασφαλιστικού επιβεβαιώνουν τις δυσοίωνες έστω απόψεις περί κραχ!

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους, η κρατική χρηματοδότηση θα μειώνεται όλο και περισσότερο, με δεδομένη την ύφεση και την ανεργία που κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Η κρατική (υπο)χρηματοδότηση

Ειδικότερα, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, η κρατική χρηματοδότηση προς την κοινωνική ασφάλιση αγγίζει το ποσό των 8,6 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με το 2012 που ήταν 15 δισ. ευρώ και 21 δισ. ευρώ το 2011.

Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας για την περίοδο 2013-2050, προκειμένου το σύστημα να ανταποκριθεί το 2016 χρειάζεται 950 εκατ. ευρώ από εργοδότες, ασφαλισμένους και από το κράτος. Το 2017 θα χρειάζεται επιπλέον 1,88 δισ. ευρώ, το 2018 2,14 δισ. ευρώ, το 2019 2,40 δισ. ευρώ και το 2020 2,67 δισ. ευρώ. Επιπλέον τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις 350.000 εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ από τα Ταμεία στο σύνολό τους. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν 3 δισ. ευρώ. Τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2014 προβλέπονται πάνω από 2 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να περιλαμβάνουν τη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, την περικοπή των κοινωνικών παροχών και της κρατικής επιχορήγησης, η οποία κινείται σε καθοδική τροχιά, καθώς και τις συντάξεις ή τα εφάπαξ που οφείλονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: