Ποιοι θα πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ
Ντόμινο: Ανησυχία εκφράζουν οι tour operators - Εξετάζονται μέτρα από το υπουργείο για την αντιμετώπιση των κραδασμών
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014
Σελ. 15
Αντιμέτωπος με το φαινόμενο του ντόμινο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά να επιβληθεί ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, από 6,5% σε 13%.
Το μέτρο αυτό, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία έχει προκαλέσει τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία.
Εξέφρασαν επισήμως την ανησυχία τους
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», δύο πολύ μεγάλοι tour operator της Ευρώπης, που διακινούν εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας ετησίως και προγραμματίζουν επενδύσεις δεκάδων εκατ. ευρώ, έχουν εκφράσει και επισήμως την ανησυχία τους προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίναξη του ΦΠΑ στο 13%, αν τελικά δεν αποφευχθεί, θα στοιχίσει στον ξενοδοχειακό κλάδο περίπου 260 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανακόψει την οριακά αυξητική τάση που σημείωσε το 2014 ο εσωτερικός τουρισμός.
Σε βάθος χρόνου όμως το πρόβλημα μπορεί να μεγεθυνθεί, αφού μειώνει την αξιοπιστία, όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος.
Ειδικότερα, το συγκεκριμένο μέτρο αφαιρεί από το ελληνικό προϊόν το πλεονέκτημα που είχε έναντι των ανταγωνιστικών με την Ελλάδα χωρών.
Τι σήμαινε για την Ελλάδα το 6,5% στον τουρισμό
Ειδικότερα, η χώρα μας με 6,5% ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο πλεονεκτεί έναντι της Κροατίας που από φέτος έχει 13%, της Κύπρου που από 8% πήγε στο 9%, της Γαλλίας που ανέβηκε από το 7% στο 10%, και της Ιταλίας που βρίσκεται σταθερά στο 10%.
Είναι σε καλύτερη θέση και από την Ισπανία που είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στο 10%, όπως και από την Τουρκία που είναι στο 8%. Επίσης η μόνη ανταγωνίστρια χώρα μέλος της Ε.Ε. η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχει ανάλογο με τη χώρα μας μέγεθος, η Πορτογαλία, διατηρεί το ΦΠΑ στον τουρισμό σταθερά σε χαμηλά επίπεδα (6%).
Οσον αφορά το επιπλέον κόστος που θα προκύψει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού κατά το 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσει τα 260 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση για τα κρατικά ταμεία είναι 350 εκατ.
Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η απόδοση του μέτρου θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 350 εκατ. ευρώ.
Οπως επισημαίνουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, τα κλεισμένα συμβόλαια για το 2015 φτάνουν το 60% του συνόλου των τουριστών που αναμένουμε να υποδεχτούμε.
Ακόμα, ένα 25% με 30% αναμένεται να μοιραστεί μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων και των ξένων tour operators, ενώ το 10% με 15% υπολογίζεται ότι θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Και αυτό, ενώ το 2014 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά μέσα στην κρίση που ο κλάδος θα εμφανιστεί οριακά κερδοφόρος ή θα πιάσει το «brake even».
Αλλά τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα και σε ό,τι αφορά το 2016, αφού οι συζητήσεις για τα συμβόλαια θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2015.
Εφόσον ο ΦΠΑ είναι στο 13%, οι τιμές θα είναι σχετικά αυξημένες ή θα αναγκαστούν οι ξενοδόχοι να τις μειώσουν, γεγονός που θα προκαλέσει σε πολλές επιχειρήσεις προβλήματα βιωσιμότητας.
Διαρκείς επαφές με όλους τους φορείς
Για να προλάβει τα χειρότερα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την κατάρτιση ενός σχεδίου απορρόφησης των κραδασμών.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη: «Είμαι σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς του τουρισμού, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και το ΣΕΤΕ. Πολύ σύντομα, αν χρειαστεί, αν τελικά ισχύει το μέτρο, θα είμαστε σε θέση να εκφράσουμε συγκεκριμένη στρατηγική για την απορρόφηση των κραδασμών που θα προκύψουν. Οι έκτακτες συνθήκες, σαν και αυτή που βιώνουμε πάλι, απαιτούν ψύχραιμους χειρισμούς».
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. Εξετάζονται πάντως τρόποι ώστε να ενταθεί στοχευμένα η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι πόροι από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων.
Επενδύσεις δισ. ευρώ
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας της για τον προϋπολογισμό, η οποία εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις και στις επενδύσεις που προγραμματίζονται στον τουρισμό.
Η υπουργός από τη μία ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, από την άλλη όμως τόνισε ότι «μια πιθανή επιβολή νέων φόρων στο τουριστικό πακέτο και συγκεκριμένα στη διαμονή δεν διευκολύνει τα σχέδιά μας».
«Πού είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η πλήρης εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό;» διερωτήθηκε. Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, επενδύσεις στον τουρισμό ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2021.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου