Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με το που ψηφίστηκε θα αναθεωρηθεί!

Με το που ψηφίστηκε θα αναθεωρηθεί!

xardouvelis_-_eurokinissi.jpg

Είναι ενδεχόμενο στο σημερινό Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών να υποβάλει και το αίτημα για την ένταξης της Ελλάδας στην προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL με τους αυξημένους όρους επιτήρησης | EUROKINISSI
Ρητή εντολή στον Γκίκα Χαρδούβελη να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμό του 2015, για να εκταμιευθεί η τελευταία ευρωπαϊκή δόση των 1,8 δισ. ευρώ, πρόκειται να απευθύνουν στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί το θέμα της τεχνικής παράτασης του Μνημονίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τρόικα δεν έχει ακόμη ανάψει το «πράσινο φως» για το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, που θα φέρει και την υπογραφή της.
Τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα θέμα το οποίο έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» σε δημοσίευμα της τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου του 2014.
Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει από τις 24 Νοεμβρίου το αίτημα της τρόικας για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέχρι τον Μάρτιο | 
Το οικονομικό επιτελείο υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις, αφού στο νέο email που απέστειλε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στους δανειστές υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει άμεσα τις «γκρίζες ζώνες» που είχε εντοπίσει από πολύ νωρίς η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Οι πιστωτές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά στην πρόβλεψη για τα έσοδα του 2015, που εκτιμά θα φθάσουν στα 50,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που θα εισρεύσουν φέτος στα ταμεία.
Ως εκ τούτου κρίνει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί πρόσθετες «ενέσεις» ρευστότητας για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, που ξεκινούν από τα 98 δισ. ευρώ (τόκοι, χρεολύσια, λήξεις ομολόγων) τον επόμενο χρόνο.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος θεωρούν ότι ένα ποσό κοντά στα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να βρεθούν από τις αγορές, πράγμα για το οποίο δεν συμφωνούν οι Ευρωπαίοι, που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση για κάτι τέτοιο, αφού έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να υπάρξει παράταση του Μνημονίου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, αφού το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» παραμένει αγεφύρωτο. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για «τρύπα» 980 εκατ. ευρώ στα έσοδα, ενώ η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν για 2,6 δισ. ευρώ.
Η παράταση του Μνημονίου
Το ζήτημα που τίθεται είναι για πόσο θα παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, ζητάνε παράταση έως και έξι μήνες ώστε να μην ξανασυζητηθεί το ζήτημα την άνοιξη, όταν θα γίνονται προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα και το πολιτικό κλίμα θα είναι τεταμένο.
Σ' αυτό προστίθενται σημαντικές πολιτικές ημερομηνίες κρατών και η έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Οι Φινλανδοί, για παράδειγμα, έχουν εκλογές την άνοιξη και δεν θέλουν στην καμπάνια τους να μιλάνε για βοήθεια στην Ελλάδα.
Το θέμα της τεχνικής παράτασης του Μνημονίου, στο οποίο η κυβέρνηση προσέρχεται στην κουβέντα με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι λίγες μόνο εβδομάδες για να μην «καεί» πολιτικά, θα συζητηθεί εκτενώς στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, από τις «συμπληγάδες» του οποίου καλείται να περάσει ο Γκίκας Χαρδούβελης -απολογούμενος για τη «μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα».
Ενδεχομένως στο σημερινό Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών να υποβάλει και το αίτημα για την ένταξης της Ελλάδας στην προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL με τους αυξημένους όρους επιτήρησης.
Το γεγονός, όμως, ότι η οικονομική αυτοκυριαρχία που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στους Ελληνες πολίτες από τον Ιανουάριο του 2015 απέτυχε ως success story, είχε ως αποτέλεσμα και οι συζητήσεις για τη νέα πιστωτική γραμμή να μείνουν πίσω, καθώς προϋποθέτουν συμφωνία με την τρόικα.
Προκειμένου τούτο να έχει καταστεί εφικτό έως τις 14 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε «κούρσα», δεσμευόμενη ότι θα λάβει τα νέα σκληρά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές. Tούτο θα φανεί από τις τοποθετήσεις και τη στάση την οποία θα κρατήσει ο «σκληρός» του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, τον οποίο αποστέλλει αντί του Ρίσι Γκογιάλ το Ταμείο, δίνοντας άλλο νόημα στη σημερινή σύσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: