Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Μαγική εικόνα με το κόστος των Ολυμπιακών

Μαγική εικόνα με το κόστος των Ολυμπιακών

olimbiada_2004.jpg

Ακόμη και ο πιο αδαής επί των οικονομικών σ’ αυτή τη χώρα γνωρίζει καλά ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα την Ολυμπιάδα, η οποία «φούσκωσε» με τη σειρά της το δημόσιο χρέος |EUROKINISSI
Μαγική εικόνα για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της Ολυμπιάδας του 2004 στην οικονομία της χώρας εμφανίζει μελέτη που εκπόνησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η «δεξαμενή σκέψης» των βιομηχάνων, δέκα χρόνια μετά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τελικό ισοζύγιο από τη διοργάνωση των Αγώνων στη χώρα μας είναι θετικό, καθώς προστέθηκαν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργήθηκαν 44.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με μόλις 6,5 δισ. ευρώ.
Απέχει κατά πολύ...
Η «παραδοχή» αυτή υπολείπεται ακόμη και της… επίσημης θέσης των τελευταίων κυβερνήσεων ότι η Ολυμπιάδα στοίχισε στον ελληνικό λαό περίπου 8,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».
Η Standard &Poor's σε παλαιότερη μελέτη ανέβαζε αυτό το κόστος τουλάχιστον σε 11,27 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει τις δαπάνες για την κατασκευή έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύσθηκαν λόγω των Αγώνων (π.χ. Αττική Οδός, τραμ, προαστιακός κ.λπ.).
Οι οικονομετρικές μέθοδοι που επικαλείται το ΙΟΒΕ στη μελέτη, φαίνεται ότι δεν επεκτάθηκαν στις μείζονες παραμέτρους που συνδέονται με τον υπερδανεισμό που προηγήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, τη σπατάλη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και το κόστος λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής.
Πάντως, ακόμη και ο πιο… αδαής επί των οικονομικών σ’ αυτή τη χώρα γνωρίζει καλά ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα την Ολυμπιάδα, η οποία συνέβαλε ώς ένα βαθμό στη διόγκωση του χρέους και τα μνημόνια.
Παρά ταύτα, το ΙΟΒΕ καταλήγει στα εξής συμπέρασμα: «Συνυπολογίζοντας τις δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων, αλλά και το δημοσιονομικό όφελος από την πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και μετά τη λήξη των Αγώνων, διαπιστώνεται ότι η διεξαγωγή των Αγώνων δεν επιβάρυνε ουσιαστικά τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Ωστόσο, η ελλιπής αξιοποίηση της ολυμπιακής κληρονομιάς και η αρνητική δημοσιότητα που συνοδεύει την Ελλάδα από το τέλος του 2009 περιόρισαν τόσο το ύψος, όσο και τη διάρκεια του οφέλους από τη διοργάνωση για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: