Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για φορολόγηση του κρυφού πλούτου

Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για φορολόγηση του κρυφού πλούτου

  •  Print
Του Κωστή Χ. Πλάντζου
Είτε ως μνημονιακή υποχρέωση, είτε για να βρεθούν έσοδα αντί του ΕΝΦΙΑ, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί  θα στηριχτεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών για την καταγραφή και τη φορολόγηση του «κρυφού πλούτου».
Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφωνούν όμως σε ένα: όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, το 2015 θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στόχος όλων είναι -ως κυβέρνηση- να καταγράψουν και να φορολογήσουν τον «κρυφό πλούτο» που βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων.
Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το 2015, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.
Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» δεν είχε διανοηθεί να περιλάβει ο νομοθέτης.
Δηλώνοντας όλοι με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.
 
Ειδικά στις τρέχουσες συνθήκες που βιώνει η χώρα, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει και τα χρήματα που έχει φυλάξει σε μετρητά ή… στο στρώμα του κρεβατιού του. Αν προσπαθήσει να τα αποκρύψει, κινδυνεύει να τα χάσει όλα τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος! Επιπλέον, στην ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν οι πολίτες θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τα ακίνητα που δήλωσαν στο Ε9, αναφέροντας ακόμα και το πραγματικό τίμημα αγοράς που κατέβαλαν στον πωλητή, άσχετα από το δηλωθέν στο συμβόλαιο, που συνήθως συντασσόταν με βάση την αντικειμενική αξία που υπολογίζει η Εφορία.
Από «ακτινογραφία» ακίνητα, μετρητά, Ι.Χ., τιμαλφή και έργα τέχνης
Είτε ως «μνημονιακή υποχρέωση», είτε για να βρεθούν έσοδα αντί του ΕΝΦΙΑ, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί σε μια εβδομάδα θα στηριχτεί στο πόρισμα ειδικής ομάδας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ετοιμάσει ήδη τη «φόρμα» με τις βασικές ερωτήσεις που θα αποτελούν το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωση του περιουσιολογίου θα είναι πιο σκληρή και από του «πόθεν έσχες». Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1 εκατομμύριο υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση με τα στοιχεία των συζύγων, των τέκνων και τυχόν προστατευόμενων μελών. Από εκεί και πέρα όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:
■ Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, σε δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα τονίζεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά! Αυτό σημαίνει ότι, όταν αποκαλυφθούν (από έλεγχο, σε μια μελλοντική αγοραπωλησία ή με κατάθεση σε τράπεζα κ.λπ.), η Εφορία θα μπορεί να τα μπλοκάρει ως προϊόν παράνομου πλουτισμού, μαύρο χρήμα, να τα δεσμεύει, να τα κατάσχει ή να τα φορολογεί με βάση δρακόντειους νόμους που έχει στη διάθεσή του πλέον το υπουργείο Οικονομικών.
■  Ακίνητα: Ως αξία κτήσης των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας (π.χ. στο Λονδίνο), στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης στο Ιντερνετ. Θα εξετάζεται πότε αποκτήθηκε, πώς και σε ποια τιμή κάθε ακίνητο, ποιο μέλος της οικογένειας είναι ο ιδιοκτήτης, αν υπάρχει κτίσμα στα οικόπεδα ή αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετα έργα ή βελτιώσεις στο ακίνητο κ.λπ.
■ Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: Εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες» (π.χ. κυβισμός οχήματος, μήκος σκάφους, αριθμός κυκλοφορίας ή λιμένας νηολόγησης), θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά! Π.χ. για τα σκάφη θα δηλώνεται σε ποιο πάρκινγκ σκαφών σταθμεύουν όταν δεν βρίσκονται σε λιμάνι, αλλά και η ακριβής διεύθυνση για τα Ι.Χ. για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει πινακίδες προκειμένου να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας.
■ Επενδύσεις: Μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Αναλυτικά θα δηλώνονται -σε άλλο πίνακα- και όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί που τηρούν οι επιτηδευματίες.
■ Τραπεζικές θυρίδες: Θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους (με ένα «ναι» ή ένα «όχι») και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
■ Τιμαλφή και έργα τέχνης: Θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή, ανά είδος ή τύπο του περιουσιακού στοιχείου, το έτος και το ποσό αγοράς, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, πώς και από πού τα απέκτησε κ.λπ.
■ Απαιτήσεις από τρίτους: Σε άλλο πίνακα θα δηλώνονται λοιπά περιουσιακά στοιχεία όπως οι απαιτήσεις από τρίτους (δάνεια κ.λπ.), αλλά και ποιο είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να αποδώσει και πότε τα σχετικά ποσά.
Επιπλέον:
■ Τα στοιχεία που θα αναγράφονται πρέπει να συνοδεύονται και από σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
■ Ακίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 δεν απαιτείται να τα ξαναγράψουν αναλυτικά.
Απαιτείται όμως να αναγράψουν τον αντίστοιχο αύξοντα αριθμό με τον οποίο συσχετίζονται στους πίνακες Ε9. Επίσης, θα κληθούν να συνυποβάλουν και τίτλους αγοράς, ιδιοκτησίας ή νομιμοποίησης, έστω κι αν τα ακίνητα έχουν ήδη δηλωθεί στο Ε9. Εξετάζεται ακόμα να ζητηθούν πλήρως ενημερωμένα βιβλιάρια καταθέσεων ή και βεβαιώσεις από τις κατονομαζόμενες τράπεζες, ότι δεν τηρούσαν άλλους λογαριασμούς πέραν αυτών που καταγράφονται αναλυτικά στους πίνακες. Και όλα αυτά με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών πως τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για φορολογικούς σκοπούς και ότι δεν θα διαρρεύσουν σε τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: