Αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά
Πρώτη καταχώρηση: 30/01/2015 - 08:04
Τελευταία δημοσίευση: 08:04Οικονομία
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Αποφασισμένοι να κάνουν τα αδύνατα… δυνατά εμφανίστηκαν τόσο ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπεύθυνος για την κοινωνική ασφάλιση Δημήτρης Στρατούλης, προαναγγέλλοντας την άμεση επαναφορά όλων των απωλειών σε εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μνημονίου.
Η πρώτη και καθοριστική δοκιμασία για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν από τον Φεβρουάριο του 2012.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα προβλέπει την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμη, θα προχωρήσει σε επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, της προστατευτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις, αλλά και την κατάργηση του νόμου για την επιστράτευση εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, ο νέος υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι θα εξετασθεί η επαναλειτουργία των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εστίας (ΟΕΕ) που έχουν κλείσει, αλλά και των παροχών που δίνονταν στους εργαζόμενους.
«Βασικός στόχος μας είναι, επεσήμανε, η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751,39 ευρώ, καθώς και η αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση του ΟΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Ασφαλιστικό
Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα για τη λήψη της τελευταίας δόσης του προγράμματος που αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων προχώρησε για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Δημήτρης Στρατούλης.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στην επιστολή Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορούν στην αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και μείωση των συντάξεων.
Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Στρατούλης θα αφορά την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους (με έσοδα έως 700 ευρώ).
Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης προανήγγειλε την κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης που εισάγει κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην κοινωνική ασφάλιση, γεγονός που οδηγεί στο «ξήλωμα» θεσμοθετημένων νόμων, όπως ο 3863/10.
Ακόμη, προανήγγειλε την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και την κατάργηση διατάξεων που μειώνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και αυξάνουν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παράλληλα δεσμεύτηκε για:
- Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ.
- Ανάκληση των διαθεσιμοτήτων ή των απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας, τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την ενίσχυση των υπηρεσιών ελέγχου και της ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Καταβολή της σύνταξης στους ανάπηρους έως ότου περάσουν από τα Κέντρα Ελέγχου Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και επανεξέταση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
- Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
- Άρση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.
- Αύξηση του προβλεπόμενου ορίου των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τη δυνατότητα λήψης σύνταξης στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς το ταμείο.
- Πιθανή βελτίωση της δυνατότητας που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα.
- Σταδιακή κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου