Ξεκινάει ο οικονομικός μαραθώνιος της κυβέρνησης
Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ αλλά και κορυφαίους Ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τις επόμενες ημέρες.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διαβούλευση με τους εταίρους που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Η αρχή γίνεται με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, κατ’ ιδίαν, με τον κ. Βαρουφάκη.
Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Σημειώνεται πως ο δεύτερος ανακοίνωσε πρόσφατα πως θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη».
Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία της ευρωζωνικής μακροοικονομίας.
Τέλος, στις 11 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, θα βρίσκεται στην Αθήνα, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο, τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, όπως και να προσφέρει τις εμπειρίες του στο θέμα της μείωσης του δημόσιου χρέους.
Η ενδιάμεση συμφωνία
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το πλαίσιο της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μετά την ακύρωση του Μνημονίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Βασικά συστατικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές θα είναι το «κούρεμα» των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Δηλαδή η Ελλάδα δεν αποπληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ. Ουσιαστικά το χρέος θα «παγώνει» και θα μετακυλίεται χρονικά. Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση, μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δανειστές (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επιτόκια).
«Διάλογος και όχι τσαμπουκάδες»
Το στίγμα της τακτικής και των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έπειτα από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.
«Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Εχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου