Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό, εργασιακά και οφειλές
Πρώτη καταχώρηση: 26/01/2015 - 07:50
Τελευταία δημοσίευση: 07:50Εκλογές 2015
Mε τρία νομοσχέδια που θα σηματοδοτούν την στήριξη σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που επλήγησαν από την πολιτική των μνημονίων θα κάνει…ποδαρικό στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ .
Πρόκειται για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίου επίπεδα δηλαδή στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη, την αποκατάσταση των απωλειών που έχει υποστεί το σύνολο των συνταξιούχων μέσα σε χρονικό διάστημα μιας πενταετίας και την πλήρη στήριξη στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με την ψήφιση ενός πακέτου μέτρου με το οποίο θα αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και θα αναστέλλεται η διαδικασία των κατασχέσεων επί κινητών και ακινήτων για τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Τα νομοσχέδια είναι έτοιμα και για καθαρά συμβολικούς λόγους θα είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ .
Αναλυτικά τα νομοσχέδια προβλέπουν:
1.Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία. Με τον νόμο προβλέπεται η «κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010 -2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας.Θα προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.
Επίσης θα υπάρχει ρύθμιση για την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ προκειμένου να μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών .
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε ήταν « να μειωθεί από το 2010 η πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών πάνω από 50%, λόγω μεσοσταθμικής μείωσής τους κατά 23%, αύξησης των τιμών, υπερφορολόγησης και περικοπής των κοινωνικών παροχών» .
Ακόμα θα καταργείται η μείωση της διάρκειας της μετενέργειας της ΣΣΕ από έξη στους τρεις μήνες και ο περιορισμός αυτής αποκλειστικά στον βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι η θα καταργηθεί και η νομοθετική διάταξη με την οποία αναγνωρίστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος.
2.Την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα.
2.Την επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα.
Η ρύθμιση αφορά 1.162.920 συνταξιούχους ,σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ήδη έχουν γίνει και το κόστος που θα βαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό ανέρχεται στα 543 εκατομμύρια ευρώ.
Στην κατάθεση του σχετικού νόμου θα αναφέρεται ότι αυτό το μέτρο αποτελεί το «πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων» και αναμένεται να συνοδεύεται από δέσμευση για αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.
Οι μειώσεις στις συντάξεις μόνο από τις περικοπές που έχουν γίνει αγγίζουν το 50% ενώ οι μεγαλύτερες αφορούν τις επικουρικές και εκείνους που είναι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών.
Από τα... ψηλά άρχισαν να «κουρεύονται» το 2010 οι συντάξεις με διπλές και τριπλές εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκαν για να εξοικονομήσουν τα Ταμεία δαπάνες και να «καλύψουν» τις απώλειες από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
Το 2013 το «κούρεμα» κατέβηκε πιο... χαμηλά και αγγίξε κάθε συνταξιούχο που εισέπραττε από 1.000 ευρώ και πάνω το μήνα από κύρια, επικουρική ή μέρισμα για να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ. Τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας που καταβάλλονταν υπό περιορισμούς στην προηγούμενη διετία καταργήθηκαν ολοσχερώς (και για τους χαμηλοσυνταξιούχους) με όφελος για τα Ταμεία 1,6 δισ. ευρώ φέτος.
Στο ίδιο πλαίσιο, περιορίστηκαν οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων ενώ άλλαξε ακόμα και ο τρόπος καταβολής συντάξεων σε ανασφάλιστους
3. Ένα πλέγμα προστασίας προς τους ασφαλισμένους και τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών θα περιλαμβάνει το τρίτο νομοσχέδιο.
Οι βασικές ρυθμίσεις του θα είναι
1. Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.
2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
3 . Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις - πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις - επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται.
Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.
4 . Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.
5. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.
6. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
7. Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης.
Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη).
Το επιπλέον των 50.000 € ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.
Πηγή: enikonomia.gr
Δείτε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου